Lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser – del 1

I en serie artiklar så tänkte jag lista lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser så här långt. I varje artikel så presenterar jag ett lag från vardera serie, norra-östra-södra-västra, så det kommer med andra ord bli 10 delar. Vad menar jag då med stjärnor, utropstecken och besvikelser? Stjärnor är den i laget som ska sticka ut positivt och också gör det. Utropstecken är någon som överraskat positivt, som överpresterat och lyft sig till en oväntad nivå. Besvikelsen är den spelare som det finns mer att få ut av, en spelare som inte levererat som man kan förvänta sig.

Boden

Lagets stjärna: Pontus Johansson, f

Pontus var en av få etablerade anfallsstjärnor som blev kvar i Boden och har också fått axla ett stort ansvar. Det har han verkligen gjort på bästa sätt: Med 18 poäng på 11 matcher så har han lett laget till den serieledning man nu innehar. Dessutom lagkapten och mycket spel i både box- och powerplay.

Lagets utropstecken: Joel Wahlgren, c/f

Visst fanns det rätt höga förväntningar på tvillingarna Wahlgren, men faktum är att de inte fick förlängt med Hudiksvall som inte var riktigt nöjda med vad de fick ut. Men i Boden så har framför allt Joel levererat på en hög nivå, nio mål och sex assist på sina 11 spelade matcher är riktigt bra.

Lagets besvikelse: Linus Hedman, f

Det kanske är hårt att sätta Linus Hedman som laget besvikelse. Han jobbar ändå hårt och skapar chanser, men han har förtvivlat svårt att omsätta dom. Efter sin fina poängskörd förra säsongen så hade man förhoppningar om att få se honom ta ännu ett steg, men istället så har det låst sig för 22-åringen. Trots speltid i en producerande enhet och mycket speltid i powerplay står han bara noterad för fyra assist och inte ett enda mål.

Enköping

Lagets stjärna: Emil Jansson, mv

Emil Jansson är både ett utropstecken och lagets stjärna, men jag väljer att placera honom som stjärna. Enköping har tappat många etablerade spelare och har ett ovanligt svagt lag, men då har man kunnat luta sig emot burväktaren Emil Jansson. Han värvades från Malung i tvåan och har spelat lysande under hela säsongen. Att ha 92,3 i räddningsprocent i ett bottenlag är ruggigt starka siffror, så starka att han också blivit utlånad till Västerås under säsongen.

Lagets utropstecken: Viktor Mattsson, c

Viktor värvades in från tvåan och hade inte så höga förväntningar på sig. Men 21-åringen har verkligen varit viktig för laget och det syns framför allt i plus/minus-statistiken. +4 är överlägset bäst i laget och bra papper att ha i ett bottenlag.

Lagets besvikelse: Ludvig Wallin, c

Ludvig Wallin hade gjort tre säsonger i Enköping och aldrig under 29 poäng och dessutom med fin +/–statistik. Men under denna säsong så stämde inte mycket för den spelskicklige centern, efter sex matcher hade han endast gjort en poäng och hade enormt svaga -11 i plusminus. Det var därför inte speciellt förvånande att han valde att lämna laget, en besvikelse helt enkelt.

Borås

Lagets stjärna: Konstantin Barulin, mv

Det är bara att kolla på lagets facit med och utan den ryske före detta världsmästerskapsmålvakten. Utan: Sex matcher – en seger. Med: Fem matcher – fyra segrar. Räddningsprocenten, 91,0, kanske inte skrämmer någon, men han har en rätt darrig backsida framför sig så han får inte mycket hjälp heller. Men som Tobias Sandberg, Bois fd stormålvakt, en gång sa till mig:

– Den enda statistiken som räknas för mig är antalet segrar!

Och det har han ju faktiskt rätt i, det är den som räknas och där visar Barulin att han gör skillnad.

Lagets utropstecken: Theo Angsved, b

Borås har länge sökt backar och verkar ha hittat helt rätt i lånet av Frölundajunioren Theo Angsved. Den skridskostarke backen har en härlig pondus i spelet med puck med fina handleder, och har på sina två matcher redan pytsat in tre poäng och har dessutom bäst +/- i hela laget! Kan gå långt!

Lagets besvikelse: Christoffer Häggblad, b

Som en av få Boråsbackar med rutin så är tanken att Häggblad ska ta en ledande roll. Men så här långt har det väl gått sådär kan man säga. Med blott en enda poäng framåt och svaga -6 i plusminus så har han inte levt upp till förväntningarna.

Dalen

Lagets stjärna: Anton Johannesson, b

Redan lagets stjärna trots första seniorsäsongen? Ja förväntningarna på Anton Johannesson var skyhöga, själv hade jag honom som segrare i Dalens interna poängliga, och han har verkligen visat att han är precis så bra som vi trodde. Backen, som är draftad av Winnipeg Jets, är rörlig och spelskicklig back som betytt massor för laget sedan man blev av med sina etablerade stjärnor. 11 poäng på åtta matcher är ett starkt facit!

Lagets utropstecken: Kalle Holm, b

Det är inte många backar som gör nästan en poäng per match, men det är precis vad Kalle Holm gjort. 11 matcher har inneburit 10 poäng för den unge backen, förra säsongen gjorde han en på de 10 matcher han gjorde i Dalentröjan, snacka om utveckling! Lägger man därtill att han har lagets överlägset bästa +/- (+11) så förstår man vilket stort utropstecken den lille (174 cm, 66 kg) men spelskicklige och rörliga backen är.

Lagets besvikelse: Felix Lidgren, c/f

Felix var tänkt som en viktig pusselbit att ersätta de flyktade stjärnorna och har också fått mycket speltid i alla spelformer. Men trots stort förtroende och massor med speltid i alla spelformer så har det inte riktigt lossnat för honom. Sex poäng framåt och sämsta +/- i hela laget är klart under förväntan för en spelare som är tänkt att leda laget.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar