Förnedringarna

Idag spelade två topplag mot två lag från den nedre halvan i den södra ettan, och om onsdagens matcher bjöd på mycket skrällar så var det rena motsatsen ikväll. För såväl Kalmar som Karlskrona körde över sin motståndare, Mörrum och Krif, så till den milda grad att det snarare var tal om förnedring än om matcher.

Jag hade mitt huvudfokus denna afton på matchen Kalmar-Mörrum, en match som faktiskt Mörrum var rätt bra med i inledningsvis. Man tog tidigt ledningen med 0-1 (Marcus Paulsson på friläge) och höll både ledningen och spelet väl uppe i 14 minuter. Sedan rasade man fullständigt, bjudningarna haglade och Kalmar tackade och tog emot och utnyttjade dem hänsynslöst. 3-1 efter den första perioden blev 11-2(!) innan matchen var färdigspelad. Det var en kollektiv kollaps, ett försvarsspel som upplöstes totalt och samtidigt ruggigt imponerande av Kalmar att så effektivt både ta handen och hela armen när de bjöds på ett lillfinger. Mörrummålvakterna Bågenvik och (inbytte) Von Schoultz fick ingen hjälp och Kalmarspelarna hade hur roligt som helst på isen. Speciellt imponerade Kalmar i powerplay, som man fick rikligt med tillfällen till, med ett snabbt passningsspel och många avslut. Detta var ett tungt tapp för Mörrum som inte bara tappade tre poäng i sin jakt på en allettanplats, man tappade dessutom sin målskillnad så i praktiken var det nästan fyra tappade pinnar. För Kalmars del så var det ett skönt steg framåt efter lite tveksamma insatser det senaste och nu tar man sig upp på en andraplats.

Även den andra södermatchen fick några minuters uppmärksamhet, och det var samma visa där. Nya serieledarna Karlskrona gjorde lite som man ville mot ett Krif som knappt ens var närvarande på isen. Utan en storspelande Emil Cederlund i sista perioden så hade faktiskt segersiffrorna för KHK kunnat vara ännu större än de 8-0 som de skrevs till. Krif såg helt tafatta ut på isen, de hängde inte alls ihop som ett lag utan spelade helt individuellt utan att hjälpa varandra och sin målvakt. Om Kriftränaren Ivansson låg skrynkligt till innan så kan det inte vara bättre efter matchen, enda spelaren som visade lite stake var just Emil Cederlund som visade minst sagt irritation mot sina medspelare för deras bristande hjälp. Detta var en förnedring som sved. KHK leder nu serien och kan gå nöjda till uppehållet, de verkar ha något bra på gång.

Också den tredje matchen ikväll blev en överkörning. Visby visade ingen nåd i östra ettan mot Enköping, utan vann med solklara 6-0. Denna match såg jag inget av, men resultatet klargör i alla fall att Visby tar sig till allettan medan Enköping inte lär göra det.