Skrällkväll!

Inför gårdagens omgång så skrev jag att vi kunde förvänta oss både några skrällar och några favoritsegrar, men det visade sig att skrällarna blev både fler och större än jag någonsin kunde förvänta mig. Nio och femton matcher slutade med en mer eller mindre oväntad segrare, det var med andra ord en riktigt skrällkväll!

Södra ettan

Vi börjar med den södra ettan som var den som bäst illustrerade temat skrällkväll. För där spelades tre matcher, och alla tre slutade med otippade segrare.

Den största skrällen kanske Vimmerbys seger över Troja var. Efter nio raka förluster fick äntligen jumbon Vimmerby vinna, och det mot självaste serieledande Troja. Ett Troja som i sin tur kom från sex raka trepoängare. Vimmerby lyckades göra ett tidigt 1-0-mål genom Hugo Olilla, och sedan höll man tunga Troja stången i resten av matchen och kunde istället själva sätta 2-0 med drygt två minuter kvar av matchen genom Eddie Levin i spel 5 mot 3. Sett över hela matchen var det dessutom rättvist, Troja stod inte riktigt att känna igen medan Vimmerby stod för en helgjuten insats. Stor matchvinnare blev Robin Christoffersson. Vimmerbymålvakten räddade alla 23 skott och fick därmed hålla nollan för första gången denna säsong.

I omgång två så inkasserade Nybro en oväntad förlust mot Tyringe, och just Tyringe verkar vara ett riktigt spöke för Nybro för igår vann de för andra gången mot storfavoriterna. Man gjorde det dessutom rättvist med 3-4. Motivation slår klass brukar det heta och det gällde även denna match. Men faktum är att Nybro nu har tre raka förluster, och framför allt ser backsidan darrig ut när den sätts under press. Frågan är om det inte landar en vass back i Nybro snart. Glädjeämnet för Nybro var att Janne Väyrynen var tillbaka efter skadefrånvaro och givetvis gjorde han mål direkt. Tyringe gjorde en storstilad insats och faktum är att målet borde ha varit något mål större, för kolla in detta 3-2-mål som sparkades in (något som kommentatorerna snyggt erkände att det inte skulle ha godkänts).

Borås räddade till sist kvar spänningen i den södra ettan. Man besegrade nämligen Halmstad med hela 5-1 i sexpoängsmatchen. Konstantin Barulin stod på huvudet och framåt så levererade de etablerade stjärnorna bra, bäst Albin Storm med två mål, viktiga 1- och 2-0. Därmed har Borås faktiskt gjort flest mål av alla lag i södra ettan (tillsammans med Nybro). Halmstad hade tre raka segrar i ryggen men inkasserade nu en tung förlust efter en riktig plattmatch. Därmed är man ”bara” fyra poäng före jagande Borås på sjätteplatsen, och Mörrum är sex poäng efter med en match mindre spelad. Så helt avgjord är inte serien. Noterbart från matchen är att hela 127 utvisningsminuter delades ut!

***

Västra ettan

Även den västra ettan fortsätter att vara den serie med mest skrällar och också den som är mest innehåller mest spänning. Tre av fem matcher kom poängen hamna i oväntad hamn.

Den största skrällen kanske var att tabellåttan Linden manövrerade ut serieledande Dalen på bortaplan med 4-3 efter straffar. Annars trodde kanske en del att Linden hade tappat formen efter fyra raka segrar, man förlorade ju senast mot Mariestad, men Linden visade att formen är det verkligen inget fel på. Visserligen så dominerade Dalen den första perioden kraftigt, och med bra utdelning kunde de avgjort matchen där, men för en gång skulle så hade man inte det och då kunde Linden äta sig in i matchen mer och mer. Till slut så hade de hämtat in ett 3-0-underläge till 3-3 efter två mål av Lucas Ekholm och i straffläggningen så var Atte Mäkinen ensam om att sätta sin straff. Det betyder att Linden nu bara är fyra poäng ifrån Tranås på sista allettanplatsen, och det är ingen omöjlighet att hämta ifatt, speciellt inte i den form man verkar vara i nu. För Dalens del så var det ett oväntat tapp, man brukar vara suveräna på att slå vakt om ledningar. Man innehar fortfarande serieledningen, men man har bara sju poäng ner till Surahammar på sjätteplatsen, så det vill till att snabbt komma upp på hästen igen.

En andra skräll var att serietvåan Skövde förlorade mot Lindlöven med 1-2 hemma i Billingehov. Skövde var så långt obesegrade på hemmaplan, men efter en bra förstaperiod så tappade man mycket av spelet i den andra och segern var inte orättvis. Lindlöven är riktigt formstarka och tog nu sin fjärde raka seger och befäste sin allettanplats. Man är nu uppe på samma poäng som Skövde och bara en pinne bakom serieledande Dalen, så nu kan Lindlöven börja snegla uppåt i tabellen snarare än oroligt neråt. Även om de sex poäng man har neråt inte är någon jättemarginal.

Den tredje skrällen stod Köping för. Laget tog sin blott andra seger när man besegrade Borlänge med 5-4 efter sudden. Köping gjorde en storstilad insats och ledde ett tag i tredje med 4-2, men man orkade inte hålla undan hela vägen. Jonathan Andersson kunde dock avgöra för hemmalaget i sudden och därmed ge laget två poäng. För Borlänge var det två tappade poäng i jakten på allettan, nu har man fyra poäng upp, och det är rätt stor skillnad mot de två de varit annars.

Mariestad fortsätter ha huvudens påskruvade. De tappade ju huvudena fullständigt i derbyt, men det var tydligen en nyttig väckarklocka för i de två senaste matcherna har man verkligen spelat en klok och effektiv ishockey. Först avspisades Linden enkelt med 4-1, trots deras extrema formtopp, och igår så var det Surahammar som enkelt avfärdades via 3-0. Surahammar som annars kom från en mycket stark seger mot Tranås. Anton Malmborg var en sekund från att hålla nollan mot Linden, nu höll han hela vägen, och han visade med eftertryck vilken trygg och stabil sista utpost han är. Offensivt så gjorde Anton Blomberg två mål, bland annat detta stenhårda skott som innebar 2-0. Jag har nog knappt sett ett hårdare skott avlossas i Mariehus arena.

Det var också nära att bli en skräll när Forshaga åkte till Tranås. Bortalaget ledde nämligen med 2-1 efter två perioder, men i den sista perioden så återställde Tranås ordningen via fyra raka mål, så matchen slutade 5-2. Det var Anders Skoog comebackmatch, något poäng blev det dick inte för den skicklige och betydelsefulla centern. Forshagas chanser till allettanspel är därmed cirka 0%.

***

Norra ettan

I den norra ettan så bjöds vi i alla fall på en riktig stjärnkaramell. Det var när Teg lyckades snuva storfavoriten Hudiksvall på två poäng efter 6-5-seger efter straffar. Hudiksvall fortsätter göra usla förstaperioder, denna gång låg man under med hela 3-0. Detta hämtade man sedan in till 3-3 innan man tappade igen till 5-3 som man sedan lyckades kvittera med bara en dryg minut kvar. Hudiksvall har inte alls varit den maskin jag förväntade mig, och speciellt förstaperioderna har varit en akkilleshäl. Nu har man inte chansen att gå upp i serieledning ens om man vinner hängmatchen, utan det är bara att konstatera att just nu är Boden norra ettans starkaste lag.

För Boden vann en rätt svag tillställning mot Kiruna IF med 3-1. Tränare Forsberg var inte alls nöjd med sitt lag trots vinsten, utan fällde en rolig kommentar i presskonferensen:

– Många i vårt lag måste ha sargreklam i arslet idag, då de spelade så mycket längs med sargen.

Han eftersökte att laget skulle ta sig mer på insida och ta striden där. Trots det så var segern odiskutabel, även om Kiruna IF hade kvitteringslägen på slutet i powerplay. Nu rycker Boden lite i toppen samtidigt som Kiruna IF börjar få hungriga lag i bakhasorna som vill åt deras allettanplats.

Kalix vann nämligen mot Vännäs med klara 5-2. Hemmalaget tog ledningen med 3-0 i den första perioden och kunde sedan hålla undan. Därmed tog man alltså in tre poäng på Kiruna IF och är nu bara två poäng bakom.

***

Östra ettan

Även i den östra ettan så fick vi se skrällar, om än av den mindre sorten. Den viktigaste var kanske att Wings verkar ha hittat formen igen. För trots en usel förstaperiod och underläge med 3-0 så kunde man vända underläget med fem raka mål och sedan till slut vinna med 6-3 borta mot tidigare så formstarka Tyresö/Hanviken. Notera att Tyresö/Hanviken vann skotten med hela 42-19, men Wings var kusligt effektiva med en skottprocent på hela 31,58%. Wings klättrade därmed över allettanstrecket medan Tyresö/Hanviken ramlade ner på en sjundeplats.

Ett annat resultat som normalt skulle klassas som en skräll, men som kanske inte är det längre, är att Huddinge förlorade med 4-1 hemma mot Vallentuna. Vallentuna gjorde båda sina sista mål med en man mindre mot tom kasse. Därmed så har Huddinge hela åtta poäng upp till Wings på sista allettanplatsen, och de har dessutom en match mindre spelad. Frågan är om inte Huddinge får inrikta sig på att spela vårettan? För det är ingen slump när man förlorat nio av de elva första matcherna, något måste hända. Om det innebär sparkad tränare eller nya spelare in låter jag vara osagt, men något måste ske. För Vallentunas del så måste man vara nöjda med sin insats, nu är man bara en poäng från en otippad allettanplats.

Till sist ett väntat resultat: Serieledande Väsby kunde vinna mot jumbon Segeltorp med 3-1. Men man vann faktiskt bara en period och låg under med 1-0 efter den första, så det var ingen promenad i parken.

Lämna ett svar