Märklig matchning och anekdot från söndagen

Igår var jag flitig i skrivandet, men idag har det varit mycket jobb så idag kommer ni bara få en sammanfattning av gårdagens tio matcher. Matcher som innebar att streckstriden i söder kanske avgjordes, att IF inte tänker lägga sig ner och dö frivilligt i norr, att topplagen i öster fortsätter vinna medan det i väster fortsatt är ovisst.

Vi börjar med den enda matchen i norr:

Kiruna AIF-Piteå 2-6

Kiruna AIF:s förlustsvit bara fortsätter, nu är den 11 matcher lång. Att de skulle förlora mott topplaget Piteå var därför inget oväntat. Det som dock var oväntat var hur målvakterna matchades, Se på detta klipp från swehockeys rapportering av matchen.

Som ni kan se så ersätter först Hugo Engsund Aleksenteri Heiskanen vid 1-2, men sedan får Heiskanden kliva in igen istället för Engsund när det blir 1-3. Sedan blir det nytt byte igen vid 1-4! Man undrar ju om detta är skämt, eller vad håller tränare Juhani Matikainen på med? Det kan ju knappast gynna en målvakts självförtroende att bli utbytt på detta vis.

Vi hoppar till andra änden av landet, till den södra ettan.

Halmstad-Krif 6-3

Halmstad har mer eller mindre dödat streckstriden i och med denna seger. Laget avgjorde matchen redan i den första perioden där man mer eller mindre körde över Krif och tog ledningen med 4-0 efter dubbla mål av comebackande Karl Påhlsson. Krifs tränare Emil Ivansson var ruskigt besviken över lagets insats i första perioden.

Efter tio omgångar så har Halmstad nu sex poäng och överlägsen målskillnad ner till sexan Mörrum. Halmstad ligger faktiskt bara tre poäng bakom nya serieledarna Troja, vem hade trott det innan säsongen med tanke på deras struliga silly season?

För Krifs del så ser det minst sagt mörkt ut, och något bör hända om det inte ska bli en jobbig säsong för Blekingarna.

Tyringe-Vimmerby 2-1

Adam Ingvarsson har missat stora delar av säsongen för Tyringe, men igår var han äntligen tillbaka och då vann också laget sin andra seger för säsongen då Vimmerby besegrades med 2-1. Och Ingvarsson stod för det viktiga första målet medan amerikanen Meirs Moore (Skeeters grabb) stod för matchvinnande målet med fyra minuter kvar att spela. Därmed så lämnar Tyringe jumboplatsen på Vimmerbys bekostnad. Ett Vimmerby som nu har nio(!) raka förluster, det är inte godkänt för ett lag som brukar prenumerera på en allettanplats.

Vi fortsätter med västra ettan.

Surahammar-Tranås 3-1

Jag hade lite att göra igår kväll så jag hann inte se riktigt hela, men jag såg stora delar av denna match i alla fall. Och där inledde Surahammar piggt och tog också ledningen med 1-0, men i femtio av matchens sextio minuter så var det Tranås som förde spelet. Man blev dock väldigt runda, så även om man hade mycket puck också i anfallszonen, så kändes det ändå inte riktigt farligt speciellt ofta. Surahammar var nöjda med sitt klassiska framgångsrecept: Se till att hålla motståndarna utanför er och chippa ut om ni blir satta under press. Det gjorde att Tranås spelövertag var rätt skenbart, de förmådde aldrig ta sig in i de heta ytorna. När de väl gjorde det och lyckades skapa chanser så var David Otter i Surakassen omutlig, han svarade för några riktigt vassa parader, och expertkommentatorn Kurt ”Kurre” Lundmark (fd förbundskaptenen ni vet) var lyrisk och menade att Otter var för bra för nivån. Sedan tog Lukas Söderlund vara på ett skottläge i powerplay och Sebastian Tellström Jovicic på en spelvändning och 3-0 var ett faktum och segern var i hamn.

Detta var en viktig seger för Surahammar, som i och med de tre poängen nu passerade just Tranås och snodde därmed deras allettanplats. Nu behöver laget spela lika bra borta också så kanske de kan behålla den, för så här långt är de ett helt annat lag på bortaplan.

För Tranås del så innebar detta fjärde raka förlusten, och man har rasat från en förstaplats till en sjätte. Skadade Pontus Eklöf har lämnat ett stort tomrum efter sig verkar det som, och Anders Skoog har saknats i princip hela säsongen. Men att laget ska vara så beroende av enskilda spelare är märkligt, det finns så många andra spelare av klass i laget som borde kunna axla deras mantel.

Till sist en kul anekdot från matchen: Med några minuter kvar av matchen så lossade en plexiglasskiva. Den nya glasskivan var lite för bred, vilket gjorde att den buktade ut utanför sargen. Då fick man ta en lång planka och sätta den i spänn mellan nedersta bänkraden och plexit så den tryckte in plexit innan matchen kunde färdigspelas. Kreativt!

Borlänge-Skövde 2-3 e sd

Borlänge såg länge ut att ta hem en viktig trepoängare i deras jakt på allettanplatserna. Man ledde med 2-0 inför den sista perioden och skulle med de tre poängen bara vara ett poäng bakom femman Surahammar. Men Skövdes tredjeperioder är verkligen lagets signum denna säsong. De hämtade upp till 2-2 i den sista perioden och hade också bud på ett segermål under ordinarie tid. Men i sudden så kunde de sedan till slut knipa en seger ändå, om än bara en tvåpoängare.

Forshaga-Köping 5-2

Spelmässigt hängde Köping med bra i tre perioder, men det blir som så många gånger förut för dom denna säsong, nämligen att man inte riktigt räcker till ändå till slut. Filip Nordström gjorde två mål när Forshaga kunde besegra Köping och därmed så är Köping en bra bit efter oå sistaplatsen. Forshaga å sin sida kan efter segern fortfarande ha en liten chans att blanda sig i alllettanstriden, men då behöver man komma upp med en liknande spurt som för två säsonger sedan då man vann allt andra halvan i stort sett.

Till sist så spelades det fyra matcher i östra ettan igår.

Väsby-Enköping 8-1

I en period hängde Enköping med Väsby, sedan var det mer eller mindre lekstuga från Väsbys håll enligt rapport från plats. Enköping tappade sugen och Väsby kunde göra lite som de ville, framför allt efter 4-1-målet i den andra perioden. Väsby har därmed tio raka segrar och kommer ro hem östra ettan bekvämt. För Enköpings del så blev avståndet upp till en allettanplats med en gång lite längre.

Wings-Huddinge 3-2 e str

Två lag i dålig form, men det var Wings som kunde bryta sin negativa svit och vinna matchen. Det var en jämn match med öppna spjäll åt båda håll, men Wings Damian Scurowski kunde avgöra med sitt andra mål, denna gång på straff, och därmed så är det Wings som är med i fajten om en allettanplats, medan Huddinge har sex poäng upp. Igår skrev jag en längre text om bland annat Huddinge här.

Vallentuna-Nyköping 3-4 e sd

Nyköping fortsätter att vinna och ligger nu på en finfin tredjeplats. Igår så hämtade man upp ett 4-1-underläge i den sista perioden tack vare två mål av Elias Jacobs, som därmed gjort finfina 9 mål på 11 matcher. Nyköping känns just nu rätt trygga på en allettanplats, medan Vallantuna, som gjorde en bra insats efter några sämre matcher innan, kanske ändå kan vara med i fajten om en plats i finrummet.

Strömsbro-Segeltorp 6-0

Oskar Spinnars-Nordin höll sin första nolla för säsongen när Strömsbro siffermässigt körde över Segeltorp med 6-0. Men spelmässigt var det faktiskt en annan historia, Segeltorp stod upp bra och det var faktiskt 0-0 till slutminuterna av den andra perioden. Men när Strömsbro gjorde 2- och 3-0 tidigt i den tredje perioden föll Segeltorp ihop lite och därmed de stora siffrorna. Strömsbro avancerade därmed upp på en fjärdeplats och har fyra poäng ner till missad alletta. För Segeltorp gick nog sista tåget till allettanspel nu.

Lämna ett svar