Vem ryker först?

Imorgon kommer min sedvanliga genomgång av söndagens matcher, men jag tänkte skriva lite tankar om några av matcherna redan ikväll. För det är några resultat som sticker ut så pass att det är dags att prata om kris i flera av lagen. Här är lagen som efter dagens insatser fördjupade en dålig situation så pass mycket att det finns stor anledning till oro, så pass stor att tränarna borde hänga löst. Frågan är vem av dem som ryker först?

I dagens inför-artikel så skrev jag med flit Kris istället för Krif när jag skulle skriva om vikten av dagens match för Blekingeklubben. Och kris beskriver faktiskt väldigt väl den situation klubben befinner sig i nu. För efter sin fjärde raka förlust, denna gång 6-3-förlust mot Halmstad, så har man nu tio poäng upp till en allettanplats medan man bara har tre poäng ner till en sistaplats. För tredje säsongen i rad kan man konstatera att det på förhand så intressanta lagbygget faller platt, att starka kort underpresterar. Det för bara några år sedan ständiga topplaget har varit nere i en negativ kvalserie redan och även om det är tidigt på säsongen än finns ändå ingen tendens till att det ser så mycket bättre ut i år. Tränaren Emil Ivansson har varit ansvarig alla tre säsongerna och frågan är hur mycket förtroendekapital han har kvar? Det räcker liksom inte med att få ihop starka lagbyggen om de sedan inte presterar på isen.

***

Om vi stannar i den södra serien så finns det faktiskt ett lag till som kanske är i ännu djupare kris. Det eviga topplaget Vimmerby förlorade nämligen för nionde matchen i rad, denna gång mot jumbon Tyringe med 2-1. Som vanligt så var det Vimmerby som höll i taktpinnen, som vanligt så spelar man för naivt för att kunna omvandla spelövertaget till poäng. Laget spelar under tränare Hampus Sylvegård en attraktiv ishockey, men det blir för fint, för mycket utsida, för runt istället för den rakhet som krävs för att såra motståndarna. Samtidigt så är man så offensivt inställda att man blir sårbara för omställningar. Och den kombinationen, runt och mjukt i anfallsspelet, tunt i försvarsspelet, är ingen bra kombo om man vill vinna matcher. Hur många förluster till tål Sylvegård? Allettan är körd, men ska man fortsätta på denna vägen så kan det till och med bli en negativ kvalserie för Vimmerby.

***

Sista tränaren som kanske ligger pyrt till är Huddinges Peter Nylander. Det har redan tisslats ett tag i katakomberna om att det kanske är dags, men efter dagens förlust i sexpoängsmatchen mot Wings så kanske de tilltar ännu mer. Man fick visserligen med sig en poäng, men avståndet upp till en allettanplats är nu sex poäng, vilket kan bli åtta om Wings vinner sin hängmatch. Det är absolut inte ointagligt, får man bara ut den höga potential som finns så ska man kunna hämta in detta. Men problemet är att man är långt ifrån att få ut den potentialen just nu. Wings var i kris med fyra raka förluster, då ska de normalt vara en munsbit för topplaget Huddinge. Men Huddinge har gång på gång denna vinter visat att man klarar av att förlora också de mest givna segrarna, och något måste bevisligen stå snett till. Frågan är hur länge tränaren Peter Nylander får fortsätta?

Lämna ett svar