Så har lagen presterat – västra ettan

Så har då turen kommit till den västra ettan att få sina betyg för den första grundseriehalvan. Det är väl inget lag som överraskat så där jättemycket vare sig positivt eller negativt, men visst har vissa lag lyckats bättre sett till förväntningarna än andra.

Så här har jag satt betygen:

5. Långt över förväntan
4. Över förväntan
3. Enligt förväntan
2. Under förväntan
1. Långt under förväntan

1. Dalen 22 poäng +16 i målskillnad

Kmhockey.se:s tips: Etta
Betyg: 3

Jag tror att jag var rätt ensam i hockeytyckarbranschen om att hålla Dalen som etta, men jag grundar min betygsättning på mina förväntningar. Jag såg att laget tappat en stark förstakedja, men jag såg också att laget fått in flera spännande nyförvärv och att laget i grunden bygger på ett starkt lagspel med en solid defensiv som snarare förstärkts. Offensivt så har de hela tiden byggt sitt spel på snabba omställningar och det gör det fortsatt, även om jag tycker laget blivit än bättre på att grisa in mål också, att ta det tuffa jobbet framför motståndarmålet. Så laget har med andra ord svarat upp bra till mina högt ställda förväntningar.

2. Skövde 20 poäng +8

Kmhockey.se:s tips: Fyra
Betyg: 4

Att laget var uppgraderat både på isen och i båset var uppenbart, men jag trodde kanske att det skulle ta längre tid för tränare Staffan Lundh att få ihop det. Men han fick laget att köpa det nya spelet snabbt och laget har presterat bra under hela serien egentligen. Framför allt så har det nya mer defensiva spelet gett utrymme för ett omställningsspel som gett väldigt bra utdelning.

3. Lindlöven 16 poäng +4

Kmhockey.se:s tips: Sexa
Betyg: 4

Lindlöven har ettans allra mest välväxta backsida, och det har speglat sig på isen denna höst. Laget har varit väldigt jobbig att komma in på mål emot och det har gett få insläppta mål och en positiv tredjeplats halvvägs in i seriespelet.

4. Tranås 14 poäng +15

Kmhockey.se:s tips: Femma
Betyg: 3

Tranås inledde seriespelet urstarkt och ledde serien klart. Men på de sista tre matcherna tog man bara en enda poäng och rasade som en sten genom tabellen och är nu hastigt och mindre lustigt inblandade i streckstriden. Det gör att betyget sjönk till godkänt, nu skulle man behöva vända på trenden igen.

5. Mariestad 14 poäng +8

Kmhockey.se:s tips: Trea
Betyg: 2

Jag förstod inför att laget skulle bli betydligt mer ojämnt, då man tappade flera etablerade namn och ersättarna var unga och oprövade. Och så har det verkligen blivit. Laget spelar stundtals lysande hockey, för att i nästa stund vara helt under isen. Att dipparna skulle bli så djupa är dock under förväntan, laget behöver hitta en högre lägstanivå för att förbättra den underkända betyget.

6. Surahammar 13 poäng -7

Kmhockey.se:s tips: Tvåa
Betyg: 1

Det är positivt att ha höga förväntningar på sig, det är ett tecken på att man gjort något bra. Och Surahammar har gjort mycket bra det senaste. Förra säsongen var en enda lång succésaga och under sillyn lyckades man inte bara behålla i stort sett hela truppen, inklusive tränare Maikkula, man förstärkte dessutom med flera riktigt bra namn. Jag tippade därför laget som tvåa, så pass stark trupp tyckte jag man hade, men till det har man inte alls levt upp till. Framför allt så har man sviktat på bortaplan, tre inspelade poäng på fem matcher är alldeles för svagt för att vara ett förväntat topplag.

7. Borlänge 12 poäng -5

Kmhockey.se:s tips: Sjua
Betyg: 3

Precis som i fallet Mariestad så har Borlänge tappat etablerat och ersatt det med ungt och oprövat. I Borlänges fall är dock stommen som ändå är kvar lika stark, vilket gjorde att mina förväntningar på laget var lägre och en sjundeplats är vad som var rimliga krav på laget. Precis som i fallet Mariestad har också prestationerna varierat, i sina bästa stunder har laget dock spelat riktigt bra, men dalarna har också varit djupa. Kan man förbättra lägstanivån kan betyget också komma att förbättras efter den andra halvan.

8. Linden 12 poäng -9

Kmhockey.se:s tips: Nia
Betyg: 4

Linden hade en svag inledning på seriespelet, efter fem omgångar så stod man på en inspelad poäng. Men så händer något: I omgång sex tog man en första seger mot Borlänge och sedan dess har man slagit Tranås, Skövde och senast Köping och därmed så inkasserade man 11 poäng på fyra matcher. Med det är man seriens klart formstarkaste lag, det hade jag inte förväntat mig och därmed så inkasserar laget också en fin fyra i betyg.

9. Forshaga 7 poäng -6

Kmhockey.se:s tips: Åtta
Betyg: 2

Jag förstod att Forshaga skulle få det tufft och kanske inte utmana om en allettanplats som man gjort de senaste säsongerna. Men jag trodde ändå att man skulle ha inkasserat några fler poäng än de sex man skrapat ihop. Framför allt har man haft det svårt att göra mål, defensivt har det sett bra ut, men laget gör minst mål av alla lag framåt och då blir det svårt att samla ihop så mycket poäng i ladorna.

10. Köping 4 poäng -24

Kmhockey.se:s tips: Tia
Betyg: 2

Det kan tyckas hårt att sätta en tvåa när jag tippade dem sist. Men jag satte dem sist inte för att jag trodde de skulle bli ett stryklag, utan för att det är en väldigt stark västra etta i år. Köping har ett bra lag, och jag hade förväntningar på dem att de skulle vara med och bråka i i stort sett alla matcher. Så har det inte riktigt sett ut, och därmed ett underkänt betyg.

Foto: Anna Engström, Mariestad

Lämna ett svar