Så har lagen presterat – södra ettan

Tredje serien ut i min genomgång av hur lagen skött sig under den första halvan blir den södra ettan. En serie som blivit ungefär som man kunde tro, med ett par undantag. Så här tycker jag lagen gått i jämförelse med det man kunde tro innan den första pucken släppts:

Betygsskala:

5. Långt över förväntan
4. Över förväntan
3. Enligt förväntan
2. Under förväntan
1. Långt under förväntan

1. Nybro 21 poäng +12 i målskillnad

Kmhockey.se:s tips: Etta

Betyg: 3

Tittar man på Nybro så kan man konstatera att det är ett imponerande lagbygge. De fick behålla i stort sett alla sina spetsar från förra säsongen och har därtill adderat ytterligare spelare med spetsegenskaper. Därför var de mina favoriter inför säsongen, och det har det motsvarat också. Det är svårt att överträffa förväntningarna när man förväntas vara bäst, men för högre betyg skulle jag helst sett att de sluppit de där plumparna mot bottenlagen.

2. Kalmar 19 poäng +14

Kmhockey.se:s tips: Trea

Betyg: 3

Nu ligger de visserligen en placering över där jag tippade dom, men det är bara ett par måls övervikt jämfört med Troja och det kan inte ge något extra steg i betygsskalan. Speciellt som jag tycker att de gjort några sämre insatser under säsongen, det har inte glimrat riktigt lika mycket om laget som det gjorde under försäsongen. Men givetvis måste man få godkänt.

3. Troja 19 poäng +11

Kmhockey.se:s tips: Tvåa

Betyg: 3

Med tanke på den minst sagt svaga säsongsupptakten, där det förväntade topplaget ett tag var nere bland botten, så är det starkt att ändå kunna jobba upp sig till ett godkänt betyg. Lyftet kom när man släppte det nya och charmerande offensiva spelet och lät det gamla ”tråkTroja” komma tillbaka, ni vet det där trygga spelet där det viktiga är att inte släppa till målchanser snarare än att skapa egna. Seriens klart formstarkaste lag och frågan är om de inte befinner sig överst innan serien är färdigspelad.

4. Karlskrona 17 poäng +7

Kmhockey.se:s tips: Fyra

Betyg: 3

Jag tippade Karlskrona som fyra, och de ligger också fyra. De har blandat riktigt bra matcher med sämre, också det precis som förväntat. Stabilt men inte glimrande, trots att potentialen onekligen finns där.

5. Halmstad 16 poäng +5

Kmhockey.se:s tips: Nia

Betyg: 5

Halmstad går aldrig räkna ut. Här kommer de från en urstrulig försäsong, där styrelse kastats ut, där ekonomin visade sig vara urusel, där mirakeltränare Fredrik Johansson lämnade, där värvningsarbetet kom igång först i augusti och där man tappat flera vassa kort. Likt förbannat så står man nu här efter en halv serie spelad på en allettanplats. Det är sannerligen helt ologiskt, oväntat och uppochnerpåvänt, men också alldeles alldeles underbart. Att det finns lag som kan slå ur ett massivt hopplöst läge och komma ut ur det lika starka som någonsin måste vara en inspiration för alla lag med sämre utgångsläge. Jag tror Halmstad spelar allettan efter jul.

6. Mörrum 11 poäng -4

Kmhockey.se:s tips: Tia

Betyg: 4

Mörrum halverade sin spelarbudget, och plockade mest in tvåanspelare och spelare som andra ettanklubbar ratat, och gick därmed in i säsongen som en stor underdog. Men efter en otroligt positiv och stark start där försvarsspelet klickade och Gustaf Bågenvik storspelade, så hade man samlat in finfina elva poäng på de första fem matcherna och var så långt seriens stora positiva överraskning, större än Halmstad. Sedan dess så har man dock parkerat poängskördetröskan, och det har blivit fyra raka nollpoängare. Det gör att betyget givetvis inte blir lika starkt, men ändå klart över förväntan.

7. Borås 11 poäng -6

Kmhockey.se:s tips: Sjua

Betyg: 3

Nykomlingen inledde säsongen svagt, men som jag skrivit om förut: Konstantin Barulins inträde har inneburit tre raka fullpoängare och senast var det serieledande Nybro som fick kröka rygg. Detta gör att laget kommer undan med godkänt sett över den första halvan, men jag tror laget är ute efter än högre betyg när serien summeras.

8. Krif 9 poäng -7

Kmhockey.se:s tips: Femma

Betyg: 2

För tredje säsongen i rad så står jag lite grann med mössan i hand och ber om ursäkt. För jag tycker Krif varje säsong på slutet har ett riktigt spännande lag och så visar det sig ändå i slutändan att man går bra mycket sämre än jag förväntat mig. Jag höll Krif som ett allettanlag, men just nu har laget hela sju poäng upp till femteplatsen. Laget har endast en fullpoängare och bara tre poäng inspelade på hemmaplan, nej detta kan inte bli godkänt.

9. Vimmerby 6 poäng -12

Kmhockey.se:s tips: Sexa

Betyg: 1

Seger i premiären. Men sen då? Åtta raka torsk! Så uselt har Vimmerby aldrig startat, laget har varit en konstant i toppen av den södra ettan. Men inte i år. Visst har man kanske ett något svagare lag, men inte så svagt att man ska ligga näst sist med bara sex poäng.

10. Tyringe 6 poäng -20

Kmhockey.se:s tips: Åtta

Betyg: 2

Visst ska man inte ställa allt för höga krav på en nykomling, men jag tyckte Tyringes lagbygge såg rätt intressant ut. I och för sig skrällde man en match mot Nybro, men i övrigt så kan man konstatera att laget inte har räckt till. Det hade jag inte förväntat mig.

Lämna ett svar