Styrkebesked och trender som förstärktes

I de flesta hockeyettanserier är det uppehåll, men i den östra spelades två matcher med olika förutsättningar inför, men också kom det att visa sig, av olika karaktär. I slutändan så var dock resultaten både intressanta och klarläggande.

Mitt huvudfokus denna kväll var den viktiga streckfighten mellan Nyköping och Strömsbro. Hemmalaget Nyköping låg femma på 13 poäng, medan gästerna Strömsbro låg fyra med 14. Betänker man då att Wings närmast bakom ligger på 11 med en match mindre spelad, och att även Vallentuna har 11 poäng på sjundeplatsen, så förstår man vikten av kvällens streckmöte. Jag trodde på en jämn och högintressant match, men tänk vad fel jag fick!

För detta var en tämligen ensidig historia, framför allt i de första två perioderna. Det var Nyköping som höll ett bastant tag om taktpinnen, det var Nyköping som skapade och det var Nyköping som gjorde målen. Redan efter den första perioden stod det 3-0 till hemmalaget, sedan Nyköping visat upp ett rätt fyndigt anfallsspel, samtidigt som det måste sägas att Strömsbros försvarsspel lämnade en hel del i övrigt att önska. Som när man glömmer bort Isak Dahlin mitt framför eget mål. Eller som när comebackande Albin Ivarsson Hamberg, förvisso stark, men ändå för enkelt tillåts trampa runt på ena kanten. Det var alltså Albins första match för säsongen, han har ju gått skadad under säsongsinledningen, men också hans 200:e match i Nyköpingströjan. Snacka om succé, speciellt som han också skulle göra 5-0 i den andra perioden och dessutom stod för två assist. Det första assistet var ruggigt snyggt, kolla bara in detta klipp när han assisterar Martin Tyllander till 3-0!

Highlights från hockeyettan play.

Strömsbro hängde inte med och drog på sig utvisningar och det gav 4-0 i powerplay och efter två perioder stod det hela 6-0. I den sista perioden sedan drog Nyköping ner på tempot och drog också på sig flera utvisningar. Då fick Strömsbro äntligen visa att man har offensiva kort, men då klev Daniel Fahlström fram och visade upp ett riktigt vasst anfallsspel. Slutsiffrorna skulle sedan spikas till 7-0 med sju sekunder kvar.

Detta var en stark Nyköpinginsats. Albin Ivarsson Hamberg var banans dominant i sin återkomst, men även en annan comebackande spelare, tillbakalånade backen Robin Axbom, gjorde en storstilad match. Kan man fortsätta spela lika disciplinerat bakåt och samtidigt visa upp den kreativitet man visade framåt så ligger absolut en allettanplats inom räckhåll.

För Strömsbros del är det bara att bryta ihop och komma igen. Man måste bli noggrannare i markeringsspelet och ligga närmare sina motståndare, nu kunde de slinka förbi tämligen ostört och med fart. Då blir det jobbigt att spela försvarsspel.

***

Den andra matchen som spelades var ettan Väsby mot sistaplacerade Huddinge. Väsby gjorde kanske inte sin bästa insats i serien och Huddinge stod upp riktigt bra och hade 1-0 efter första perioden och 2-2 efter två perioder. Men som det ofta blir så blev topplaget med självförtroende som avgår med segern till slut. 4-2 skrevs segersiffrorna till. En sak jag alltid reagerar på är när tränarna inte tar ut målvakten i slutet. Huddinge hade ett gyllene läge att få spela 6 mot 4 med 3½ minut kvar, men lät Albin Andersson stå kvar, ja han blev kvar hela matchen trots flera lägen att ta ut honom. Vad skickar det för signaler till spelarna? Tror man inte på att man kan vända? Ska man inte göra allt för att vinna?

Nu rycker Väsby ifrån i toppen ytterligare, medan Huddinges lilla extraliv i form av en hängmatch tappats. Det är två trender som förstärkts i och med denna match.