Så har lagen presterat – Norra ettan

Nu har turen kommit till att ge den norra ettan betyg på sina insatser under första halvan av grundserien. Som med den östra så får man inte betyg efter placering, utan efter prestation. En stark trupp behöver prestera bättre än en svag för att få samma betyg. Allt enligt denna betygskala:

5. Långt över förväntan
4. Över förväntan
3. Enligt förväntan
2. Under förväntan
1. Långt under förväntan

1. Hudiksvall 23 poäng +23 i målskillnad

Kmhockey.se:s tips: Etta

Betyg: 3

Det må se ut att vara ett strängt satt betyg när man leder serien. Men mina (allas?) förväntningar på laget, även deras egna skulle jag tro, var att de ska ta hem den norra ettan. Så pass starkt lag har man att man ska kunna begära det. Sedan har det inte alls sett så där superimponerande ut heller, visst segrarna har rullat in, men man har försatt sig i svåra underlägen och speciellt försvarsspelet har darrat från och till. Men godkänt får de i alla fall.

2. Boden 22 poäng +16

Kmhockey.se:s tips: Trea

Betyg: 4

Boden var för första gången på flera år inte de givna seriefavoriterna. Man hade tappat flera starka namn och ersättarna var inte lika etablerade, även om man behöll en stark stomme. Men nye tränaren Roger Forsberg har format ett starkt lag som vinner klart mer än de förlorar och mna har bara en enda poäng upp till serieledande Hudiksvall. Det är över förväntan.

3. Piteå 19 poäng +15

Kmhockey.se:s tips: Tvåa

Betyg: 3

Piteå fick en flygande start på serien och körde över det mesta. Sex raka segrar och mållavemang innebar serieledning, men ju längre in på serien det gått desto svajigare blir insatserna och på slutet så har det blivit två förluster de senaste tre matcherna, mot Kiruna IF och Boden. Det är ingen katastrof givetvis, mer enligt förväntan.

4. Sundsvall 17 poäng +7

Kmhockey.se:s tips: Sjua

Betyg: 4 (stark)

Visst såg man potentialen i laget redan inför säsongen, men att man skulle gå så här starkt trodde jag verkligen inte. Laget har vunnit mot bottenlagen, gått plus i matcherna mot mittenlagen och skrällde också mot Hudiksvall, när man kunde vinna efter sudden. Jag trodde Sundsvall skulle missa allettan, men nu förstår jag inte hur de ska kunna missa den. Imponerande!

5. Kiruna IF 14 poäng -16

Kmhockey.se:s tips: Fyra

Betyg: 3

När Kiruna IF i omgång fem blev första lag att besegra Piteå så hade man plockat imponerande 11 poäng så långt, långt mer än vad jag tror till och med de själva trott på. Men sedan har smällarna avlöst varandra, med tre stortorsk på slutet och med enda ljuspunkten seger i derbyt mot hopplöst sistaplacerade AIF. Det gör att laget bara får godkänt så här långt, och man måste verkligen försöka komma tillbaka till det fina spel man hade inledningsvis för att behålla allettanplatsen.

6. Kalix 12 poäng +2

Kmhockey.se:s tips: Sexa

Betyg: 3

Trean är snällt satt. För visserligen hade vi satt Kalix sexa, men vi hade nog förväntat oss mer spelmässigt och poängmässigt ändå. För Kalix har inte visat upp några sprudlande takter alls, förrän i sista matchen mot femman Kiruna IF då, då man vann med hela 9-1. Kanske det är självförtroendeboosten laget behövde för att lyfta?

7. Teg 11 poäng -3

Kmhockey.se:s tips: Femma

Betyg: 2

Teg har fått kvalspela uppåt fyra säsonger i rad nu, så visst ska man kunna ha rätt höga förväntningar på Umeålaget. Men så här långt är det inte mycket att skriva hem om. Segrar mot Örnsköldsvik, Kiruna AIF och Kalix, men också förluster mot lag som Vännäs och Kiruna IF. Nej jag hade hoppats och trott mer på Teg.

8. Vännäs 11 poäng -4

Kmhockey.se:s tips: Nia

Betyg:4

Tittar man på Vännäs trupp är det bara ett enda namn som sticker ut. Och det finner man inte ens på isen, utan i båset. Vännäs tog nämligen det ovanliga greppet att anlita en amerikansk tränare att leda laget, Geoff Walker. Det verkar ha blivit ett riktigt lyckodrag, för Vännäs, som alltså är väldidgt ungt och anonymt, har verkligen överraskat positivt så här långt. En åttondeplats kanske inte är så mycket bättre än den niondeplats vi tippade dem som, men de har plockat betydligt mer poäng än vad vi trodde de skulle mäkta med och de är betydligt närmare allettanstrecket än vad man kunde förvänta sig.

9. Örnsköldsvik 6 poäng -11

Kmhockey.se:s tips: Tia

Betyg: 4

Att ligga nia med sex poäng kanske inte låter så jätteimponerande, men laget är oerhört ungt med bara två spelare födda på 1900-talet, och med det i åtanke så kan man inte ha så höga krav. De har inte bara tagit sex poäng, de har också varit med i de flesta matcher på ett bra sätt. Urban Omark kan vara nöjd med sina adepter.

10. Kiruna AIF 0 poäng -29

Kmhockey.se:s tips: Åtta

Betyg: 1

Visst förstod man att det skulle bli en tuff säsong för Kiruna AIF, men att de skulle stå på noll poäng och -29 i målskillnad efter halva serien måste vara en grym besvikelse för alla AIF-anhängare. Med spelare som Oskar Fredriksson, Philip Kemi och Hugo Engsund i spetsen, och därtill en del spelare med bra ettanrutin, så måste man kunna ställa högre krav.

Foto; Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar