En kik på tabellerna och streckstriderna

Halva serien är spelad, med undantag för två uppskjutna matcher i den östra ettan, och det börjar bli dags att summera den första halvan och försöka se framåt. I mina nästkommande inlägg tänkte jag ge mig på att betygsätta lagens första halvor, men i detta så tänkte jag ge en överblick över hur serierna ser ut och med ett extra fokus på streckstriderna. Häng med!

Vi börjar som sedvanligt i norr där tabellen när alla mött varandra en gång ser ut så här.

Norra ettan halvvägs

Som ni kan se så är det en rätt uppdelat serie. Hudiksvall, Boden och Piteå kan mer eller mindre redan räkna in allettanspel, och Sundsvall har så pass bra marginal att det ska mycket till för att de ska missa. Nej, kampen i norra är om den sista allettanplatsen, där fyra lag ligger inom tre poängs marginal. Kiruna IF, som just nu innehar den så åtråvärda femteplatsen, har en minst sagt sviktande form och där bakom jagar Kalix, Teg och Vännäs. Kalix och Teg har underpresterat lite i mina ögon, men kanske att Kalix ändå börjar visa lite gryende form. Man har gett såväl Hudiksvall om Piteå en kamp om poängen på slutet och senast körde man över IF med hela 9-1. Vännäs är den positiva överraskningen i norra ettan, och kan spela helt utan press. Det talar till deras fördel, men frågan är om inte Kalix ändå kanske tar det till slut ändå? AIF och Örnsköldsvik är för svaga och för långt bakom för att ens vara nära.

***

Vi fortsätter vår rundvandring genom vårt avlånga land och hamnar då i den östra ettan,

Östra ettan halvvägs

Som ni kan se så har Väsby och Visby poäng och klass nog för att cruisa till allettan utan problem. Tyresö/Hanviken lär också ta sig dit, visserligen har de bara tre poängs marginal neråt, men de har en väldigt stark formkurva och inget talar för att de ska tappa detta. Det gör att det finns två platser kvar att slåss om, och det är väldigt många lag som vill vara med i den kampen. Egentligen vågar jag bara räkna bort Segeltorp från allettandiskussionen, de har fem poäng upp och det är för många lag som måste tappa för att de ska kunna hämta ikapp. Huddinge går dock inte räkna bort, de har visserligen inlett uselt, men de har en hängmatch och med seger i den är man bara tre poäng bakom. Men då måste man upp rejält spelmässigt, för det man visat upp hittills räcker inte. Wings och Vallentuna är de formsvagaste lagen och uppehållet kommer säkert lägligt för dom, då kan de samla ihop sig och komma med ny kraft in i andra halvan. Skulle jag ändå tvingas tippa vilka lag som till slut tar de två platserna så är det nog ändå de två lag som ligger där just nu: Strömsbro och Nyköping. De är rätt formstarka och har trupper nog för att hålla hela vägen.

***

Vi korsar landet horisontellt och hamnar då i den västra delen av landet (nåja).

Västra ettan halvvägs

Där har Dalen och Skövde gått allra starkast under första nio matcherna, och går inte de till allettan så har de gjort ett ras av episka mått, det lär inte hända. Men där bakom är det otroligt spännande, med sex lag inom fem poäng! Tre av dessa får spela i finrummet, tre missar. Ska förväntade topplag som Tranås och Mariestad verkligen missa? Njae, även om båda lagen inte kan vara helnöjda med sin första halva, så har de ändå trupper som är både spetsiga och breda nog för att fixa det efter 18 omgångar. Vilket lag som tar den sista allettanplatsen är dock lurigare. Min förhandsfavorit Surahammar har varit starka hemma men bedrövliga borta, det håller inte om man ska upprepa förra säsongens allettanspel. Borlänge har ett ungt lag som blandar och ger, typiskt för ett lag med den prägeln, och jag tror inte heller de kan prestera tillräckligt jämnt hela vägen in för att nå dit. Nej jag tror striden kommer att stå mellan Lindlöven och formstarka Linden, som har fyra raka segrar i ryggen, mot bland annat Tranås och Skövde. Linden kommer bakifrån och har allt att vinna, kanske det blir dom till slut ändå? Enda avhängda lagen är Forshaga och Köping, men de kommer säkert kunna knipa någon poäng av lagen runt strecket, och på så sätt ställa till det för dom.

***

Till sist den södra ettan, den serie som ska vara den jämnaste och tuffaste. Och visst har den några av ettans starkaste lag, men speciellt jämn är den inte som ni kan se.

Södra ettan halvvägs

Det är de fyra stora, Nybro, Kalmar, Troja och Karlskrona som ligger där uppe, precis enligt förutsägelserna. Överraskningen är Halmstad, som tippades långt ner men som nu ligger femma hela fem poäng före de närmast jagande lagen, Mörrum och Borås. Som jag ser det så blir det också de fem som ligger där som till slut också får spela allettan. Enda realistiska utmanaren är formstarka Borås, som efter en svag inledning nu har tre raka segrar sedan Konstantin Barulin anslöt, senast mot serieledande Nybro. Men Halmstad känns lite för stabila för att tappa så mycket, medan Borås känns för tunna, framför allt på backsidan, för att hålla hela vägen. Mörrum inledde starkt men har tappat på slutet och jag tror inte att de är med i racet, och det gäller även Krif, Vimmerby och Tyringe.

Lämna ett svar