Anmärkningsvärda resultat

Det var en hel del anmärkningsvärda resultat i gårdagens omgång. Stora siffror, skrällar och en och annan nagelbitare bjöds vi på under en mycket underhållande söndagseftermiddag.

Norra ettan

Om vi börjar som vi brukar i norr så bjöds det på tre matcher. Den mest intressanta var givetvis toppderbyt mellan Piteå och Boden, en match som Boden kunde vinna med 3-1. Avgörandet kom i den andra perioden, en period Boden vann med 1-0, trots att Piteå hade tre powerplay. Jag såg inte matchen själv, men just powerplay blev en snackis efteråt från Bodenhåll, detta då man menade att Piteå föll väldigt enkelt. Men samtidigt är det lätt att säga så när man åker på mycket utvisningar. I och med segern passerar i alla fall Boden Piteå upp till en andraplats.

Kiruna IF verkar inte alls trivas på bortaplan. Efter att ha förlorat sina två senaste med 10-1 (Hudiksvall) och 5-1 (Sundsvall) så åkte man igår på en ny överkörning då Kalix vann med hela 9-1 hemma i PART arena. IF har 3-24 i målskillnad på tre senaste bortamatcherna med andra ord. Det var en viktig seger för Kalix, vid förlust hade man varit åtta poäng ifrån en allettanplats, nu är man bara två poäng från Kiruna IF som just nu ligger på rätt sida strecket. Med tanke på IF:s svaga form så är det långt ifrån ointagligt.

Hudiksvall växlar i prestationen, man imponerar inte så som man kanske trodde att de skulle göra inför säsongen. Men nog blev det tre poäng mot nästjumbon Örnsköldsvik, 2-5 slutade matchen och därmed så behåller man serieledningen, en poäng före Boden.

Östra ettan

Huddinges kräftgång bara fortsätter. Denna gång förlorade man mot jumbon Enköping med 1-3, och därmed så är man nu själva helt plötsligt och mindre lustigt sist i tabellen. Nu börjar röster höras om från Huddingesupportrar om att sparka Peter Nylander, något jag var inne på för några omgångar sedan. Jag saknade då riktigt tydliga linjer i spelet, och det verkar inte ha blivit så mycket bättre sedan dess. För Enköping var segern livsviktig, nu lever i alla fall hoppet om en allettanplats.

Nyköpings formkurva går närmast att likna vid en berg- och dalbana. Man inledde säsongen helt ok men hade sedan en djup formsvacka innan man nu har tre raka segrar. Denna gång så lyckades man besegra serietvåan Visby med 5-4 efter straffar. Stor matchvinnare var dansken Sören Dietz Larsen som dubblade sin målskörd för säsongen, då han gjorde tre mål i segermatchen. Nu innehar Nyköping efter sin pånyttfödelse helt plötsligt en allettanplats, om än med en match mer spelad än Wings som ligger närmast under strecket två poäng bakom. Visby var mycket missnöjda med förlusten, då de tyckte de var det klart starkare laget, men Nyköping var effektiva.

Hanviken har verkligen fått upp ångan nu. Efter en bedrövlig säsongsinledning så har man nu radat upp segrar, igår blev det klara 8-3 borta mot Segeltorp. Matchen var avgjorde redan efter den första perioden, en period man vann skotten i med 24-4 och det var 4-0 i mål. Nu har förhandsfavoriterna klättrat hela vägen från en sistaplats till en tredjeplats.

Strömsbro tappat både Zach Remers (flyttar hem till staterna) och Simon Appelqvist (tappat motivationen), men kan göra det medan man ligger på en allettanplats. Detta då man igår vann med klara 5-0 mot Vallentuna, ett lag som rasat ihop nu efter en stark säsongsinledning. Extra nöjd var givetvis Victor Eriksson som fick hålla sin första nolla.

Västra ettan

I det stora Skaraborgsderbyt så formligen sprutade det in mål. Det normalt så försvarsstarka Mariestad släppte bara till sjutton skott men släppte in hela sju av dom! Då spelade det mindre roll att man gjorde fem mål framåt själva, anförda av magiskt starka Jesper Lindén som gjorde 2+1 i matchen. Emil Smedberg i hemmalaget blev stor matchvinnare med samma facit (2+1), däribland matchavgörande 6-5-målet. I och med segern så befäster Skövde sin andraplats medan Mariestad halkar ner på en femte.

Linden fortsätter rada upp segrar. Igår tog man sin tredje raka när man slog tillbaka Köping på bortaplan med 4-2. Därmed så befinner sig Eskilstunalaget bara två poäng från en allettanplats, snacka om comeback efter en svag inledning av seriespelet!

Borlänge vägrar ge sig i kampen om en allettanplats. Det tig tid, men till slut lyckades man ändå stå som segrare i matchen mot nästjumbon Forshaga. Man låg under inför period två 0-2 efter dubbla mål av comebackande Joel Källström Englund, men hämtade upp till 3-3 innan 60 minuter var spelade och vann sedan efter straffar. För Forshagas del börjar det se väl långt upp till en femteplats nu.

Södra ettan

Inför Nybro-Borås skrev jag så här:
”Vid en första anblick så känns inte denna match speciellt het. Det är ju suveräna serieledarna mot ett bottenlag. Men Nybro har tappat sina enda poäng mot just ett bottenlag (Tyringe), och de kanske underskattar motståndet än en gång? För vid underskattning är Borås inte ofarliga. Sedan Konstantin Barulin kom in i laget så har Borås två raka segrar och bjuds de lillfingret så kan de mycket väl ta hela handen.”

Det visade sig att jag fick rätt. Nybro verkade inte riktigt där, medan Borås följde sin gameplan perfekt. Man spelade tufft fysiskt och gjorde det jobbigt för Nybrospelarna som kanske var inställda på en bekväm resa. Till slut blev det en solklar 6-2-seger sedan Nybro vikit ner sig i sista perioden inför sin hemmapublik, det är det inte ofta man ser. Nu har Borås helt plötsligt tre raka segrar sedan Konstantin Barulin anslöt och nu är man faktiskt med i racet om en allettanplats på alvvar.

Bye bye Vimmerby. Ja Vimmerby kan definitivt vinka adjö till allettan sedan man igår förlorade mot Halmstad med 1-2 efter straffar. För efter halva serien spelad så har man hela 10 poäng upp till Halmstad på rätt sida strecket. Det var en viktig seger för Hallänningarna, nu har man genomfört en riktigt bra första halva av serien och har fem poängs marginal ner till sexan.

Kalmar hakade av en annat tilltänkt allettanutmanare igår. Krif fick närmligen se sig besegrade av smålänningarna med 3-2 efter sudden. Men det satt hårt åt, kvitteringen kom med bara drygt fem minuter kvar. Krif har haft förtvivlat svårt att få ut sin fulla potential, en enda trepoängare under första halvan är inte godkänt med tanke på truppen man har.

Troja har verkligen fått upp ångan. Igår besegrade man Tyringe med hela 6-0 i en match man kontrollerade från början till slut. Nu är man efter en svag inledning bara två poöng bakom serieledande Nybro som säkert känner flåset i nacken.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar