Ettans hetaste derbyn

Denna helg är den stora derbyhelgen med flera stora derbyn. Idag spelas norrortsderbyt, östra ettans hetaste derby mellan Väsby och Wings, men också Blekingederbyt mellan Mörrum och Karlskrona. Imorgon väntar Skaraborgsderbyt mellan Skövde och Mariestad men också ett hett derby i norr mellan Piteå och Boden. Det för tanken på tal: Vilka derbyn är egentligen de hetast i hockeyettan? Här är min lista!

1. Skövde-Mariestad

Det klassiska Skaraborgsderbyt är i mina ögon det hetaste derbyt hockeyettan har att erbjuda, ja ett av de hetare i hela hockeysverige faktiskt. Det går många år tillbaka, redan på 70-talet så var det heta derbyn mellan de två. På den tiden spelades Skövdederbyna i ett Barracudatält, och det gav en ekande inramning som var det värsta som fanns att erbjuda på den tiden, speciellt när det var fullsatt och det var det alltid vid derbyn. Det här med säkerheten var inte så noga på den tiden, utan spelarna fick gå till båsen genom publikhavet, och stämmer berättelserna så fick Mariestadsspelarna utstå både spott och slag på väg till och från båset.

1984 stod Billingehov klart, en hall som också erbjuder en akustik som inbjuder till högljutt stöttande. Normalt så brukar Skövde ha mellan 1000 och 1500 åskådare på sina matcher, men vid derbyn så är det minst det dubbla. En gång ska det ha varit 4000 på ett derby, trots att publiktaket ska vara 3400. Även imorgon lär det bli packat, det pratas redan om lapp på luckan. Skövde är inte bortskämda med framgångar på isen de senaste åren och nu när man till och med ligger före Mariestad så är det drag i biljettförsäljningen. Man har till och med gått ut med att man i alla fall ska försöka ge ”Oxarna” en match i läktarkampen, genom att bjuda in Skövde handbolls klack, ”De blå bönderna”, och Skövde AIK fotbolls, ”Saikos”, till matchen.

För Mariestads del är det ett nytt läge. Man är vana att dominera både på och vid sidan av isen, men nu lär det bli en betydligt mer öppen historia. Rivaliteten är dock stor och det har varit en hel del incidenter både på och vid sidan av isen under åren. Det är mer regel än undantag att det smäller extra i sargerna, det gnabbas och utbryter mindre eller större slagsmål efter avblåsningarna. Det finns många egenfostrade produkter i laget (så även i Skövde IK) som hellre skulle sluta spela ishockey än gå till rivalen. De som kommer utifrån till lagen får snabbt lära sig att det är denna match man bara måste vinna, och det första man gör i lagen när spelprogrammet kommer ut är att kolla när derbyt spelas.

Att ett Skaraborgsderby lockar så mycket ”ny” publik är givetvis mest positivt. Men det har också inneburit problem vid tillfällen då ”fans” som normalt inte går på matcherna tar det som en ursäkt för att få stöka. Vid ett derby så gav sig såna ”nyfans” till och och med på både en Skövdepelare och en Mariestadsspelare som joggade ner efter matchen och misshandlade dom. Och går man tillbaka i historien så var det inte ovanligt med bråk mellan Skövde- och Mariestadsfans i samband med matcher. Nu är det dock lugnare mellan supportergrupperingarna och lagens supporterklubbar Oxarna och Rebellerna arbetar aktivt för att få till en positiv läktarkultur. Men rivaliteten finns där definitivt fortfarande när titeln ”Skaraborgs stolthet” står på spel!

2. Kiruna IF-Kiruna AIF

Historien bakom detta derby känner ni säkert alla till. Ni vet historien om där tjänstemännens lag, IF, tampades mot gruvarbetarnas lag AIF. Historiskt så kunde man åka på en smäll om man höll på ”fel” lag, man åt inte vid samma bord och så vidare. Rivaliteten skulle dock försvinna några år då Kirunaklubbarna slogs samman 2007. 2015 drog man dock igång Kiruna AIF igen och 2+18 var man tillbaka i hockeyettan och därmed så spelades det derby i gruvstaden igen. Rivaliteten levde upp igen och sedan dess har det alltid varit minst det dubbla antalet åskådare när det är dags för match.

Kiruna AIF känner sig alltjämnt som underdogs, man känner enligt uppgift att man inte fått samma chans till istider, omklädningsrum och kafeterior. Man kämpar för rätten att få finnas till, medan det från IF:s håll ofta pratas om att Kiruna inte är stort nog för två lag. Det är också många egenfostrade spelare som spelar i lagen, man tränar i samma hall, man träffar på varandra överallt, vilket skapar en extra dynamik i mötena.

3. Nybro-Kalmar

Nybro är om sanningen ska fram en liten byhåla. När Kalmarsupportrarna ska vara elaka och driva med Nybro så sätter upp en bild med en skylt som visar ”Välkommen till Nybro” på båda sidorna. I Nybro händer det ”ingenting”, det är till Kalmar Nybroiterna åker för att göra saker. Kalmar är storebror på alla sätt.

Utom på ett ställe: Hockeyrinken! Där hävdar sig Nybro mer än väl. Hela ”byn” samlas runt föreningen på ett imponerande sätt. Av ortens 12000 invånare så går närmare 2000 på ishockey varje match. Även företagen ställer upp och sponsrar med stora summor, laget har en spelarbudget som inga andra. Genom hockeyn får orten ett värde, ett liv som alla brinner för.

Så när Kalmar dök upp som ett poplag för några år sedan så brände det till rejält. Skulle Kalmar också ta hockeytronen ifrån dom?! Kalmar kallades köpelag, eller McDonalds efter sina färger. Nybro fick en stark rival som faktiskt innebar ännu ett lyft för föreningen, en gemensam fiende att samlas mot.

Nu har rivaliteten kanske minskat något, Nybro känner sig trygga på tronen och Kalmars framgångsrus kanske avtagit något vilket gjort att det värsta draget runt klubben minskat. Men nog slängs det mycket käft när derbydagen närmar sig, visst svider en förlust extra mycket och visst är det prestige och en kamp om att vara laget som till sist står överst när säsongen summeras. Och att det lockar extra mycket publik till hallarna råder det inget tvivel om.

4. Mörrum-Karlskrona

Blekingederbyt där historiskt starka Mörrum blivit omsprungna av poplaget KHK. Mörrum har en fin historia med många år i hockeyns finrum, både gamla ettan och allsvenskan. KHK är en rätt nybildad förening som grundades först 2001 och började sin satsning 2007 då man lyckades ta sig ettan och man fick enormt drag runt föreningen. Ett drag som ledde dem hela vägen till SHL 2015, något som väckte ont blod i övriga Blekingeklubbar, speciellt Mörrum, då man under sina framgångsrika år kanske inte var alltför sjyssta mot sin grannklubbar alltid.

Haussen dog ut och KHK ramlade först ur SHL och sedan tvångsdegraderades de till ettan, och sedan dess har rivaliteten fortsatt. Mörrum vet inget bättre än att slå Karlskrona, medan Karlskrona har svårt att inte vara lite nedlåtande gentemot den mindre klubben från småorten. Det onda blodet har spätts på med värvningar från Mörrum, inte bara a-lagsspelare, utan också från pojklag.

Det lär med andra ord bli hett både på isen och vid sidan av i eftermiddag, även om den värsta hetsen kanske ändå minskat.

Foton: Anna Engström

Lämna ett svar