Idel viktiga matcher

Hockeyettan blir bara mer och mer spännande ju längre in på säsongen vi kommer, detta då det står mer och mer på spel. Idag spelas till exempel bara tre matcher, men det är två streckstrider och en toppmatch, och dessutom är två av dem derbyn, så det är med andra ord en rolig hockeylördag att se fram emot.

Först ut på isen (kl 16) är lagen Lindlöven-Surahammar i den västra ettan. Och mer streckstrid än så kan det inte bli, för Lindlöven ligger just nu femma med 13 poäng och -1 i målskillnad, medan Surahammar ligger sexa med 13 poäng och -2 i målskillnad. Surahammar spelar med lite mer press på sina axlar, man har ett på papperet starkare lag än det man gjorde succé med förra säsongen och förväntades vara med i toppen denna säsong. Lindlöven skulle kanske vara den främsta utmanaren till topp 5 (Dalen, Mariestad, Skövde och Tranås utöver nämnda Surahammar) så de har gjort det man kan förvänta sig av dom och väl det. Surahammar är klart starkare på hemmaplan, där har man tagit tio poäng på fyra matcher, men klart svagare på bortaplan där man bara tagit tre poäng på fyra matcher. Samtidigt är Lindlöven hemmasvaga med endast tre inspelade poäng där medan de har tio plockade på bortaplan. Så ska Surahammar lyckas spela hemmaspel på bortaplan eller Lindlöven spela bortaspel på hemmaplan? Det kan bara de själva svara på, men ett som är säkert är att vinnaren i dagens match kopplar ett litet grepp om allettanplatsen och de får därmed ett skönt läge inför andra halvan av serien.

Kl 17 är det så dags för nästa streckstrid, det heta derbyt mellan Mörrum och Karlskrona i den södra ettan. Karlskrona ligger just nu fyra på rätt sida strecket, men Mörrum som ligger sexa är bara tre poäng bakom. Det kan med andra ord tajta till sig ordentligt i tabellen om Mörrum kan vinna. Då kan det rentav bli en hel del press och kanske till och med lite kriskänsla i Karlskrona, som så sent som igår förlorade mot Troja med 1-4. Dessutom drabbades man då av en riktig jobspost då förstemålvakten Daniel Fröberg utgick skadad i slutet av den första perioden. Han lär inte spela idag och då får August Hedlund, som kanske inte glänst direkt, ett stort ansvar att bärga en seger till laget. Det blir intressant att se hur pass slitna Karlskrona är, de såg rätt kraftlösa ut på slutet mot Troja. Men trots allt det jag nu nämnt så får de ändå ses som favoriter, de har ett väldigt starkt lag på papperet och kan bara förstakedjan med Bergström, Cruseman och Norberg steppa upp bättre än igår så kan de på egen hand spela hem poängen till örlogsstaden. Varning ska dock utfärdas för ett Mörrum som skrällt förr, ingen trodde på dom från start och likt förbannat är de med i racet (nästan) halvvägs in i serien. Det är dessutom ett derby, med allt vad det innebär av känslor på och vid sidan av isen, och i ett derby så blir resultaten inte alltid logiska.

Sista pucken släpps mellan Väsby och Wings kl 18 i den östra ettan. Också detta är ett derby, östra ettans kanske största, och det är alltid mycket folk (för att vara östra) och känslor inblandade när det är dags för norrortsdebyt. Väsby leder just nu serien i stor stil med 20 poäng, medan Wings ligger trea på 11. Väsby kan med andra ord spela rätt avslappnat, de har skaffat sig en bekväm marginal ner till missad allettanplats. För Wings är pressen större, de ligger visserligen trea, men på samma poäng som sjuan(!) och därför vore en seger otroligt viktig för laget. De kommer dock från tre raka förluster så det är inte så mycket som talar för laget, mer än just att det är ett derby, och att de lever sina egna liv.

Lämna ett svar