Djupdykning i alla onsdagsmatcher

Inför onsdagens omgång så blev det lite kort inför skrivet, därför har jag försökt ge lite mer kött på benen när jag idag skriver om samtliga matcher. Trevlig läsning!

Södra ettan

Den södra ettan bjöd på en riktig skräll när Halmstad för första gången lyckades betvinga en av de fyra stora. Det var Kalmar som fick ge sig med 4-3 efter sudden i en jämn historia där lagen turades om att ha initiativet. Kalmars tränare Victor Tuurala var inte alls nöjd med sitt lags insats efter matchen och menade att det enda positiva var att man fick med sig en poäng medan Halmstads Jens Berggard var betydligt nöjdare. Halmstad ÄR ett vasst lag i år, jag har varit inne på det tidigare att de har en tydlig spelidé som alla i laget tror på och följer, och med det tar man sig långt. Just nu lutar det åt hela vägen till en allettanplats.

En liten miniskräll var också Tyringes seger mot Mörrum. Tyringe som hade sex förluster på sju matcher ledde med 4-0 med två minuter kvar att spela och vann rättvist. Mörrum hade i och för sig det mesta och det bästa första halvan av matchen, men i den andra halvan var Tyringe det klart starkare laget. Jesper Ahlgren blev stor matchvinnare för Tyringe med tre mål, och även Viktor Carlsson i mål stod för en storstilad insats. Mörrum tappar därmed på lagen ovanför allettanstrecket, och det börjar bli en lucka mellan topp 5 och bott 5 i den södra nu.

Krif stod för kanske säsongens bästa insats, men räckte ändå inte till mot seriesuveränen Nybro och föll med 5-3 där femman föll i tom kasse. Nybro förstärker därmed förstaplatsen då tvåan Kalmar föll, medan Krif nu har fem poäng och en match mer spelad än femman Troja. Har allettantåget gått nu?

Borås utan Konstantin Barulin: Sex matcher-tre poäng. Borås med: Två matcher-fem poäng. Ja nykomlingen tog sin andra raka seger igår när Vimmerby besegrades med 5-4 efter sudden. Det var en jämn och tight match där lagen turades om att ha ledningen, men till slut var det nog ändå rättvist med Boråsseger. Anders Eriksson gjorde två mål, varav den ena det matchavgörande 5-4-målet, som kom i powerplay. Nu seglade Borås upp till en åttondeplats medan Vimmerby halkade allra längst ner i tabellen. Vem hade trott det inför säsongen?

Västra ettan

Det bjöds på en riktig dunderskräll i den västra ettan när nästjumbon Linden på hemmaplan lyckades besegra serieledande Skövde med hela 4-0! Och sett över 60 minuter var det inte heller orättvist, även om Skövde startade bäst i den första perioden så var Linden med hela tiden tack vare en storspelande Johan Ström och sylvassa spelvändningar. Skövde brukar ha starka sistaperioder men i denna match förlorade man den sista med hela 3-0. Kanske hade huvudena växt för stora på Skövdespelarna efter framgångarna? Kanske låg fokus på nästa match, det klassiska storderbyt mot Mariestad? Skövde får se detta som en nyttig väckarklocka att man måste ta jobbet varje match. För Lindens del var detta faktiskt andra raka segern mot en serieledare, för i matchen innan besegrade man ju Tranås. Nu har istället Dalen intagit förstaplatsen med Skövde som tvåa och Linden har avancerat till en åttondeplats.

Mariestad stod för en imponerande insats mot topplaget Tranås. Laget trampade gasen i bott från start och ägde matchen totalt i två perioder, innan man i 3-0-ledning inför sista började bevaka sin ledning och segersiffrorna kunde till slut skrivas till 3-1. Detta var hemmalagets klart bästa insats och segersiffrorna kunde varit klart större. Allra starkast var Jesper Lindén, som stod för alla tre hemmamål och dessutom dominerade isen så fort han var inne. Det var en viktig seger för Mariestad som därmed håller undan för jagande Lindlöven och Surahammar, samtidigt som man närmar sig topplagen. Kan laget spinna på den fina insatsen också i det kommande derbyt? För Tranås del var det andra raka förlusten, och man har nog lite att fundera på, framför allt vad gäller försvarsspelet framför egen kasse.

Surahammar vann den otroligt viktiga matchen mot Borlänge med 3-1. Det var ju dessa två lag som närmast jagar femteplacerade Lindlöven. I en jämn match var det ändå Borlänge som annars såg ut att gå mot en seger. Man kvitterade nämligen Surahammarledningen i den tredje perioden och hade efter det ett bra tryck mot Surahammarmålet, men Linus Marcko räddade hemmalaget och efter en spelvändning så kunde man, med tanke på matchbilden just då, aningen orättvist göra 2-1 och sedan också 3-1 i tom kasse. Nu står Surahammar på samma poäng som Lindlöven ovanför strecket, medan Borlänge har tre pinnar upp på sin sjundeplats.

För Lindlöven vann nämligen också de, nämligen mot Forshaga med 3-2 på bortaplan. Lindlöven inledde starkt och hade en 2-0-ledning efter den första perioden, men Forshaga vägrade ge upp och lyckades kvittera med bara tre minuter kvar. Därför kom Lindlövens 2-3 med 1,20 kvar som en riktig kalldusch för Värmlandslaget, samtidigt som det gav ett skönt segermål för Lindesbergslaget, som därmed behåller sin femteplats.

Östra ettan

Hanviken vann det heta och viktiga derbyt mot Huddinge med 2-0. I något som var en riktigt tät match så var det Hanviken som till slut drog det längsta strået tack vare ett bra försvarsspel och Viktor Lundahl som fick hålla sin första nolla. Fredrik Schlyter noterades för 1+1 och Joel Thulin för två assist. Det var tredje raka vinsten för Hanviken som därmed seglar upp på en fjärdeplats. För Huddinge var förlusten blytung. Man kändes annars på gång efter två raka segrar, nu tappar man mark återigen.

Wings har drabbats av en rejäl formsvacka. Igår inkasserade man hemma i Pinbackshallen sin tredje raka förlust då Strömsbro kunde vinna med 5-3. Avgörande till Strömsbros fördel blev den starka förstaperioden där man kunde gå ifrån till en 3-0-ledning som visserligen Wings kunde reducera till 3-1 innan perioden var slut. Wings gav dock aldrig upp och hade både 2-3 och 3-4 men Strömsbro kunde avgöra i tom kasse på slutet. Nu är det ruggigt jämnt i mitten av den östra ettan, fem lag har alla elva poäng och det är egentligen inget lag som kan räknas bort från allettanstriden.

Det var Nyköping som hakade på allettanstriden när de avfärdade Enköping med 3-1 på bortaplan. Också här var det en tajt match, men Nyköping kunde ta ledningen med 2-1 med drygt tre minuter kvar genom Sören Dietz Larsen och sedan avgöra med mål i tom kasse.

Väsby fortsätter sin Eriksgata. Denna gång var det derbyrivalen Vallentuna som fick se sig besegrade med 5-2. Men det var länge en jämn historia, det stod 2-2 en bit in i den sista perioden innan Väsby kunde göra 2-3. Då jagade Vallentuna frenetiskt men då kom Linus Ryttar upp stort och räddade Väsby som istället kunde göra två mål i tom kasse. Väsby utäkar sin serieledning medan Vallentuna är ett av alla lag som nu ligger på 11 poäng runt strecket.

Norra ettan

Även den norra ettan bjöd på en storskräll, när tabellfyran Sundsvall bortabesegrade serieledande Hudiksvall med 5-4 efter sudden. Hudiksvall har i vissa matcher haft svårt för att vara med från start, och det gällde också denna match. Sundsvall hade nämligen ledningen med 3-0 efter den första perioden, och hade inte Sundsvall dragit på sig ett antal onödiga utvisningar kanske man aldrig kommit ifatt och få med sig pinnen man ändå tog. Hudiksvall leder serien, medan Sundsvall befäster sin allettanplats. Just nu så har man fem poäng ner till Teg (som visserligen har en match mindre spelad), och kan man spela lika bra som igår så talar mycket för att Sundsvall äntligen ska få spela en alletta för första gången sedan man startade upp ett a-lag igen inför säsongen 19/20.

Matchen mellan Piteå och Kalix blev en snortajt historia där lagen turades om att skapa chanser. Det var dock Piteå som tog vara på dom i den första och andra, en gång i varje och man ledde med 2-0 inför sista. Där reducerade dock John Hansson och Kalix hade flera bra kvitteringschanser, bland annat ett där man först prickar stolpen och sedan dansar pucken på mållinjen men en Piteåspelare hinner före med någon hundradel och kan rensa. I och med segern så kliver Piteå upp på en andraplats medan Kalix tappar i jakten på en allettanplats.

Sist men inte minst: Kirunaderbyt! Jesper Landström firade 200 matcher i IF-tröjan och firades innan match och han fick anledning att fira också efter då man vann mot AIF med 3-1. Men det var inte givet sett över spelet de två första perioderna. Då var AIF väl så bra men det studsar emot för dom denna säsong. Förluster ger dåligt självförtroende vilket i sin tur ger att man inte får in puckarna i de avgörande lägena. Så och i denna match, där man själva har en två mot etta som man missar och det ger IF en spelvändning som de kan göra mål på i sin tur. Tungt tungt för AIF givetvis, men desto muntrare för IF som efter två mardrömsmatcher kan få vinna igen och dessutom rycka lite i streckkampen.

Lämna ett svar