Lögn, förbannad lögn och statistik vad gäller utvisningar

Det var när jag idag knepade ihop ett inlägg på oxarna.se där jag jämförde statistiken mellan Mariestad och Dalen som jag sprang på något som jag tyckte var så pass fascinerande och faktiskt lite uppseendeväckande att jag beslöt mig för att skriva ett blogginlägg om det. För det visade sig att statistiken faktiskt ljög, och devisen om lögn, förbannad lögn och statistik faktiskt gäller också i hockeystatistikens värld.

Utvisningsminuter per match:
Mariestad 25,67 minuter – Dalen 9,33 minuter
Det var när jag såg dessa siffror som jag hajade till. Hur sjutton ska Mariestad kunna vinna mot ett topplag om man tillbringar nästan en period mer i utvisningsbåset?! Jag beslöt mig för att gräva djupare, för känslan var inte att Bois spelat så mycket boxplay.

Ögonen föll på statistikkolumnen TSH, Total Short Handed, alltså antalet minuter som laget spelat med mindre antalet spelare sammanlagt, över samtliga matcher.
Mariestad 33,08 minuter – Dalen 33,57 minuter.
Så trots att Mariestad alltså dragit på sig nästan tre gånger så många utvisningsminuter så har man alltså spelat med en man mindre 49 sekunder kortare!

Vad beror då detta på? Nästa steg var att granska antalet minuter som Mariestads motståndare dragit på sig, kan det ha varit så att det var många kvittade minuter?
Totalt antalet utvisningsminuter i Mariestads matcher:
Mariestad 156 minuter – motståndarna 193 minuter
Där var förklaringen! Bois må ha dragit på sig många minuter, men de har till stor del kvittats bort då motståndarna varit än ”värre”. Faktum är att Bois dragit på sig matchstraff i fyra av sex matcher, medan motståndarna dragit på sig matchstraff i fem av sex.

Vad är det då för matchstraff? Jo idel på grund av brottningsmatch mellan två spelare för Mariestads del, sedan har motståndare gett sig på Boisspelare inifrån sitt eget bås vilket gett de extra matchstraffen för motståndarna. Det är med andra ord inte på grund av fult spel, utan helt enkelt på att två spelare lackat ur på varandra och kramats en stund. Naturligt kanske då dels Bois spelar väldigt fysiskt med mycket (schyssta) tacklingar, dels då motståndarna ofta är väldigt tända då de möter västra ettans ”storlag” som Mariestad ofta ses som. Det är matchen alla vill vinna, att lugga storfavoriten på poäng.

Vad kan vi lära oss av detta? Jo, stirra er inte blinda på statistiken, den kan ge en vägledning men den kan också luras!

Lämna ett svar