Ettans skyttekung om säsongsinledningen

Med hela tolv mål och fyra assist så har Piteås Joakim Högberg verkligen lett sitt Piteå till serieledningen i den norra ettan. Men vad har gjort att det gått så bra för Piteå? Hur är hockeystämningen i Piteå? Hur ser han på rivaliteten med Boden? Detta och mycket annat svarar ettans vassaste målskytt på i denna intervju.

Vi måste börja med att prata om Piteås säsongsinledning. Sex matcher, sex segrar. Vad är det som ni gör bra?

– Till att börja med så har ”Micke” och ”Björn” (tränare Mikael Aro och ass Björn Lavander) kommit in med bra värderingar hur vi ska tänka, det är där det börjar med ett bra grundspel. Sedan har vi haft bra utdelning i special teams också, så det är väl dom två sakerna.

Ni har haft en rätt bra trupp tidigare med, men visst har ni fått in ett antal spetsar till dessutom?

– Ja föreningen har gått ut och satt ribban högre och vi har fått in några skickliga och bra spelare, även några rutinerade. Så det ser bra ut just nu, men vi är kort in på säsongen och skador och annat kan göra mycket, speciellt på denna nivån, men just nu ser det bra ut.

Är ni bästa norrlaget tycker du?

– Det är svårt att säga, det är väldigt tidigt på säsongen. Sedan har vi gjort det bra till nu, men det finns mycket vi kan göra bättre också, så på så sätt ser det lovande ut. Just nu har vi visserligen vunnit allt, men vi har inte slagit alla. Så det är en svår fråga att svara på. Men första målet är att ta sig till allettan så får vi ta det därifrån..

Vi måste också snacka din egen start på säsongen. Tolv mål och fyra assist, du har verkligen en hysterisk form!

– Ja det har studsat rätt kan man säga, men det har hela laget gjort också. Vi har spelat bra hockey och då får man chanser och så med lite medstuds så trillar det in någon kasse. Sedan har vi mycket förtroende i special teams också och det har funkat bra men så har vi fått mycket förtroende också.

Ja där har du din favoritposition framför mål där du verkligen hugger snabbt så fort lägena dyker upp!

– Det är fyra skickliga spelare runtomkring, så det gäller att skapa yta och vara på alerten. Med så skickliga medspelare så gäller det bara att vara vaken.

Du var inne på honom i ditt första svar redan, men vad har nya tränaren Mikael Aro betytt?

– Han kommer in med bra energi och med bra erfarenheter. Just nu funkar allting väldigt bra både på och vid sidan av isen. Så han har betytt otroligt mycket. Men vi är i början på resan så det finns mycket kvar att jobba på.

Hur är hockeystämningen i Piteå just nu?

– Det är väl bra, det snackas mycket hockey på jobbet och så. Sedan försöker vi få lite mer publik på matcherna, men det får vi jobba på helt enkelt.

Ni har en riktig derbyrivalitet med Boden, beskriv hur den ser ut!

– Det är ett derby, det har gått spelare fram och tillbaka. I sina stunder har det varit lite hetta runt matcherna. Men det är kul och drar intresse och framför allt blir det roliga matcher att spela.

Skulle du kunna spela för Boden?

– Nej kommer man från Pite så är det ett absolut nej. Visst har Boden satsat och så, men kärleken för Pite är för stor och vi har något på gång känns det som. Vi har alltid haft en bra grund men nu har vi spetsat till det ännu mer.

Är det också ännu roligare att spela nu?

– Så är det ju, jag som börjar bli till åren med och känt lite si och så med motivationen. Men som det ser ut just nu så är det roligare att komma till ishallen, så är det.

Hur långt kan detta bära?

– Det är 40 lag i ettan och jag tycker vi är ett av de bättre. Men det är en lång resa och ett litet nålsöga att ta sig igenom, men vi går så klart in med inställningen att vinna sista matchen. Men det är en tuff resa dit och framför allt väldigt lång. Vi ska bli bättre varje dag, sedan hur långt vi kommer får vi analysera efter säsongen. Det känns bra men finns mycket att jobba på.

Av Krister Holm

Foto: Ettans vassaste fotograf, Oliver Åström (Kalix)

Lämna ett svar