De toppar statistiken

Serierna har dragit igång ordentligt och de flesta lagen har nu spelat fem matcher. Jag tänkte då gå igenom den individuella statistiken för de olika serierna och se vilka som har fått bäst utdelning så här långt.

Östra ettan

Mest mål

1.Carl Wassenius, Väsby 6 mål
2. Emil Öhrwall, Visby 4 mål (på 3 matcher)
3. Tim Friberg, Wings 4 mål (på 4 matcher)

Att Carl Wassenius toppar listan överraskar väl inte någon, men de två andra på listan är positiva överraskningar. Emil Öhrwall kommer från en mindre roll i Karlskoga men har verkligen tagit för sig när han nu fått spela i en producerande lina. Tim Friberg återvände från Teg till Wings inför säsongen och verkar trivas väldigt bra på hemmaplan.

Mest assist

1. Björn Jonasson, Huddinge 6 assist
1. Tobias Liljendahl, Väsby 6 assist
1. Lucas Torstensson, Väsby 6 assist

Björn Jonasson ligger alltid högt upp med assister, och Tobias Liljendahl har levererat puckar på löpande band till medspelare i allsvenskan så han kommer säkert vara med i toppen hela vägen. Den lilla överraskningen på denna listan är istället Lucas Torstensson som visserligen producerade bra med poäng utlånad til Vallentuna förra säsongen, men inte gjorde ett enda på 23 framträdanden i allsvenskan med Almtuna.

+/-

1. Gustav Kapborg, Wings +7
2. Jonathan Backlund, Strömsbro +6
3. Tobias Liljendahl, Väsby +6

Att redan efter fyra matcher ligga på +7 i +/–statistiken imponerar. Gustav Kapborg har fått en kanonstart på serien och har på sina fyra matcher varit inne på hela elva mål framåt! Med andra ord har han varit starkt bidragande till Wings fina start. Jonathan Backlunds +6 är också respekt, speciellt som det är hans första seniorsäsong. Liljendahl ligger där han bör ligga.

Tekningar

1. Philip Rydström, Väsby 70,97%
2. Sebastian Frantz, Huddinge 64,81%
2. Mattias Sundberg, Hanviken 64,81%

Nyförvärvet till Väsby inför säsongen, Philip Rydström, kommer från den Nordamerikanska hockeyn, och där är kampmoment som tekningar alltid viktiga. Det har han tagit med sig till hockeyettan helt klart. Sebastian Frantz och Mattias Sundberg är mer rutinerade rävar som alltid varit skickliga tekare.

Räddningsprocent

 1. Emil Jansson, Enköping 95,74%
 2. Hugo Haas, Vallentuna 95,29%
 3. Filip Lindblad, Visby 94,85%

Det är inte Emil Janssons fel att Enköping fick den tröga starten på serien med tre raka förluster, men han har varit starkt bidragande till de två raka segrar som följt efter. Hugo Haas briljanta inledning på seriespelet gav Vallentuna en flygande start på seriespelet, sedan har de, liksom Hug, mattats lite kanske. Filip Lindblad är en trygg sista utpost hos Visby som alltid levererar.

Norra ettan

Mål

1. Joakim Högberg, Piteå 12 mål
2. Petter Mäkitalo, Piteå 7 mål
3. Gustav Marnetoft, Sundsvall 5 mål

Vilken kanonstart på säsongen Joakim Högberg och hans Piteå fått! 12 mål på sex matcher ger ett makalöst snitt på två mål per match. Han har alltid gjort mycket mål, men så här många…! Även lagkompisen Petter Mäkitalo är en erkänd målskytt som ändå slår personligt. Gustav Marnetoft är förstaårssenior och har verkligen visat framfötterna direkt. Apropå fötter, kolla in hur han firar mål på highlightsklippen jag la upp!

Assist

1. Jesper Ylivainio, Piteå 10 assist
2. Oscar Nilsson, Piteå 9 assist
3. Magnus Isaksson, Piteå 8 assist

Snacka om Piteådominans! Alla tre platser intas av Piteåspelare, dels av beprövade toppspelare som Magnus Isaksson och Jesper Ylivainio, dels en ungtupp i form av förstaårssenioren Oscar Nilsson.

+/-

1. Gustav Marnetoft, Sundsvall +6
2. Viktor Näslund, Boden +5
3. Alexander Andersson, Teg +5

Med tanke på Piteås framfart på de båda andra listorna är det lite förvånande att ingen av dem platsar här. Men så har de kanske släppt in lite mycket mål och gjort mycket framåt i powerplayspelet, där +/- inte räknas. Men det ger i alla fall chansen för Marnetoft att få glänsa ännu en gång, och det är också roligt att se två andra positiva överraskningar i form av Viktor Näslund, ny i Boden för säsongen, och Alexander Andersson i Teg, inta toppositioner.

Tekningar

1. Viktor Sandberg, Boden 71,79%
2. Jesper Landström, Kiruna IF 66,67%
3. Simon Thyni, Kiruna IF 64,89%

Rutinerade räven Viktor Sandberg vinner alltid mycket tekningar, och på de andra två platserna hittar vi två Kiruna IF-spelare. Det är starka papper de kan visa upp så här långt och bidrar på så sätt till att IF just nu ligger på en allettanplats.

Räddningsprocent

 1. Melker Thelin, Teg 93,85%
 2. Filip Eriksson, Kiruna IF 93,48%
 3. Andreas Bosson, Hudiksvall 91,82%

Två överraskningar i topp, men såväl Melker Thelin som Filip Eriksson har gjort kanoninsatser så här långt. Filip Eriksson Kiruna IF har släppt in minst mål av alla lag i den norra ettan, mycket tack vare en storspelande sista utpost. Att Andreas Bosson är med i toppen är naturligt med tanke på det ramstarka försvaret framför.

Södra ettan

Mål

1. Victor Crus-Rydberg, Kalmar 4 mål
1. Johan Henrion, Mörrum 4 mål
3. Filip Cruseman, Karlskrona 3 mål (på 4 matcher)

Ni ser själva, det är idel klasspelare som lagt beslag på toppositionerna i skytteligan för den södra ettan.

Assist

1. Martin Fridén, Mörrum, 6 assist
2. Robin Dahse, Halmstad, 5 assist
2. Fredrik Eriksson, Borås, 5 assist
2. Joakim Hillding, Troja 5 assist
2. Linus Skager, Kalmar 5 assist
2. Gabriel Säll, Halmstad 5 assist

Vi kan se några rutinerade rävar som alltid levererar i form av Robin Dahse , Fredrik Eriksson och Joakim Hillding. Dessutom en Linus Skager som vi antagligen får se sista säsongen i ettan, och till sist två överraskningar. Dels den som toppar hela ”skiten”, Martin Fridén, som verkligen lett laget på bästa sätt så här långt offensivt. Dels Gabriel Säll, förstaårssenioren som fått en stor roll i Halmstad och axlat den direkt.

+/-

1. Sebastian Ottosson, Kalmar +6
2. Jonatan Lundgren, Halmstad +5
3. Albin Kedbrant, Nybro +5

Sebastian Ottosson är kanske Kalmars allra viktigaste back, trygg både hemåt och bakåt. Jonatan Lundgren, som hade en defensiv roll i Kalmar förra säsongen, har fått en mer offensiv roll i Halmstad och har axlat både den och defensiven bra. ExBoisaren Albin Kedbrant fortsätter vara skicklig tvåvägsspelare också i Nybro, han har ännu inte varit inne på ett mål bakåt.

Tekningar (måste ha gjort minst 10 tekningar)

1. Philip Norberg Aspnäs, Karlskrona 67,14%
2. Vadim Berdnikov, Borås 62,92%
3. Oliver Olsson, Krif 62,35%

Philip Norberg Aspnäs fortsätter dominera i tekningscirkeln. Vadim Berdnikov har rutinen att falla tillbaka på, han kan alla knepen. Oliver Olsson är också en kompetent tekare som vinner det mesta.

Räddningsprocent (endast de målvakter som stått flest matcher i laget)

 1. Robin Johansson, Nybro 96,64%
 2. Emil Cederlund, Krif 94,23%
 3. Jacob Crespin, Halmstad 94,07%

Robin Johansson som ”alltid” i topp. Krif har verkligen uppgraderat målvaktssidan med Cederlund. Crispin den stora anledning till Halmstads överraskande serieledning.

Västra ettan

Mål

1. Pontus Eklöf, Tranås 4 mål
1. Jesper Lindén, Mariestad 4 mål
1. Emil Smedberg, Skövde 4 mål
1. Oscar Tellström, Mariestad 4 mål

Pontus Eklöf har lyft sig en nivå till denna säsong och har sett sylvass ut. Detsamma gäller Jesper Lindén som normalt brukar vara lite beige under grundserien för att sedan bara lyfta sig mer och mer ju tuffare motståndet blir. Emil Smedberg kommer från en kanonsäsong i Forshaga och spinner nu vidare på den. Oscar Tellström är kanske överraskningen, även om han gjorde mycket mål redan som 17-åring i ettan med Vännäs.

Assist

1. Adam Thilander, Skövde 9 assist
2. André Astley Rydberg, Surahammar 5 assist
2. Jesper Broeng, Mariestad 5 assist
2. Petter Eklöf, Tranås 5 assist

Adam Thilander har fått en flygande start på grundseriespelet med hela nio assist redan, starkt! På delad andraplats hittar vi etablerade assistläggare i toppklass i form av André Astley Rydberg och Jesper Broeng. Lite mer överraskande kanske det är att Petter Eklöf börjat så starkt, men så har han också fått en stor roll mellan broder Pontus och Lukas Isaksson i Anders Skoogs frånvaro, och där har han verkligen tagit chansen.

+/-

1. Adam Thilander, Skövde +8
2. Petter Eklöf, Tranås +7
2. Fredrik Lindström, Tranås +7

Också denna statistik toppar Adam Thilander och även Petter Eklöf är med. Tredje namn in är rutinerade backklippan Fredrik Lindström, av tradition en klassback på ettannivå som verkar ha steppat upp efter en lite blekare fjolårssäsong.

Tekningar

1. Jesper Lindén, Mariestad 73,08%
2. Jonathan Ström, Skövde 64,81%
3. Casper Andersson, Tranås 64,37%

Jesper Lindén har inte tekat tidigare säsonger, men som den allrounda spelare han är så kliver han givetvis in och dominerar också i tekningscirkeln bara han får chansen. En otroligt nyttig spelare. Jonathan Ströms tekningskapacitet är konstant på hög nivå, däremot är Casper Andersson en positiv överraskning för mig. Att vinna nästan 2 av 3 tek är starkt!

Räddningsprocent

 1. Victor Johansson, Tranås 98,41%
 2. Eric Forsberg, Forshaga 94,89%
 3. Jonathan Frykholm, Lindlöven 93,68%

Victor Johnsson har bara släppt in ett enda mål på tre matcher, imponerande! Eric Forsberg har på egen hand hållit Forshaga kvar i flera av matcherna och har gjort sin bästa säsongsupptakt någonsin. Även Frykholm har gjort det riktigt bra.

Lämna ett svar