Söndagsodyssé

Så var den fjärde söndagen av grundserien avklarad, en söndag som bjöd både på överraskningar, islossningar och favoriter som fortsätter imponera. Vi startar vår odyssé över söndagens matcher i norrettan.

Vännäs-Boden 3-2 e sd

Boden tog ledningen med 0-2 i den andra perioden men Vännäs reducerade innan perioden var slut och kunde också kvittera i den sista perioden. I sudden sedan tog det bara 33 sekunder innan Filiph Åström kunde avgöra för hemmalaget. En stor skräll då Boden spelat bra under inledningen av säsongen medan Vännäs är ett tippat bottenlag. Men ska man tro rapporterna så var det långt ifrån orättvist, Vännäs spelade ett mycket stabilt försvarsspel samtidigt som Boden verkade ha svårt med inställningen. Få tacklingar och med ett powerplay som knappt kom in i offensiv zon. Kan det ha varit underskattning? Samtidigt ska Vännäs creddas starkt, de har nu knipit poäng i tre av sina sex matcher. Det unga laget krigar verkligen!

Sundsvall-Piteå 2-4

I spel 5 mot 5 så vann faktiskt Sundsvall matchen med 2-0, men hemmalaget drog på sig hela nio stycken tvåminutare och Piteå kunde utnyttja fyra av dom och därmed vinna matchen. Anmärkningsvärt är att det var Joakim Högberg som gjorde samtliga Piteåmål, och den rutinerade 31-åringen snittar nu två mål framåt per match! Det är fem mål fler än tvåan i hela ettan, klubbkompisen Petter Mäkitalo. Den än mer rutinerade backen Tommy Wargh, som inte fick förnyat kontrakt med Boden, assisterade dessutom till samtliga mål. Piteå fortsätter med andra ord sin Eriksgata och har nu inlett grundserien med sex raka segrar. Sundsvall å sin sida gjorde en bra match och vann som sagt var matchen med lika antal spelare, men man måste nog fundera på att försöka hålla ner antalet utvisningar.

ÖSTRA

Enköping-Strömsbro 5-1

Enköping verkar ha fått upp ångan efter de tre inledande förlusterna, för igår tog man sin andra raka seger, och det med klara siffror. Men då måste man ha klart för sig att man verkligen var supereffektiva, för man noterades för bara 20 skott framåt, och hade med andra ord en skotteffektivitet på hela 25%! Strömsbro sköt 31, och hamnade på en skotteffektivitet på under 3%, snacka om skillnad! Fyra av Strömsbros mål kom dessutom inom sex minuter, från 19,45 i period ett till 5,17 i period två. Nu har Enköping definitivt häng på en allettanplats, man är bara två poäng bakom Strömsbro som ligger fyra.

Tyresö/Hanviken-Väsby 3-4 e sd

Så har då Väsby tappat sin första poäng i grundserien. Men det kunde ha blivit än fler, Tyresö/Hanviken ledde nämligen med 3-1 halvvägs in i den tredje innan Väsby kunde komma ifatt med en dryg minut kvar och sedan avgöra i sudden. Kan detta bli något att bygga på för ett Tyresö/Hanviken som fram till denna match underpresterat grovt? Väsby leder fortfarande serien och lär vinna den.

Huddinge-Nyköping 5-1

Äntligen fick Huddinge det att lossna! Mot ett synnerligen blekt Nyköping så kunde Huddinge få till en riktig femetta som säkert kan bygga på ett dåligt självförtroende hos hemmalaget. Som jag skrivit om tidigare har Huddinges spel fram till igår hackat betänkligt, men nu kunde man briljera och segersiffrorna kunde enligt uppgift ha varit ännu större. Var detta en engångsföreteelse eller har spelet klickat i till slut? Kan laget fortsätta på vinnarspåret så blir de säkert att räkna med i jakten på en allettanplats. För Nyköpings del ser det dock värre ut, framför allt brister defensiven. Laget skulle behövs förstärka på backpositionen, men de är inte ensamma om att jaga backar.

Wings-Segeltorp 4-2

Segeltorp kom till spel med två raka segrar och med gott självförtroende, därför var det starkt gjort av Wings att vinna. Det var dock en kamp hela vägen in, för trots att Wings tog en 3-0-ledning tidigt i den andra perioden så kämpade sig Segeltorp nästan ifatt. Med fyra sekunder kvar kunde dock Adam Harrysson Karlsson spika slutresultatet 4-2 och därmed befäster Wings sin tredjeplats i tabellen trots att man har en match färre spelad än de andra topplagen. Faktum är att vinner man den matchen så kliver man faktiskt upp i serieledning, vem hade trott det inför säsongen?! Wings brukar dock starta serierna bra, orkar man hålla uppe ångan hela vägen denna gång?

VÄSTRA

Dalen-Borlänge 5-3

Dalen gick upp i serieledning i den västra ettan efter en till slut ändå rätt klar seger mot Borlänge. Det som överraskat positivt på mig med Dalen är deras förmåga att göra mål, trots tunga tapp av bröderna Thörnberg och Adam Hirsch så fortsätter man producera starkt framåt. Då är det snarare defensivt det finns att slipa på, men att den kommer att sitta när det drar ihop sig lär vi inte behöva oroa oss över. För Borlänges del så krigar man åter en gång tappert, och så här långt så gör man det bra.

Mariestad-Lindlöven 2-3

Lindlöven kravlar sig över allettanstrecket för första gången efter en framför allt stark defensiv insats mot Mariestad. Hemmalaget hade förtvivlat svårt för att komma loss från de stora Lindlövenbackarna och det blev mest en sarg-gegga hela matchen med få klara målchanser för båda lagen. Jag skrev inför seriestart att Lindlöven skulle bli att räkna med i år, det visade man också under gårdagen. För Mariestads del så var det andra raka förlusten och båda matcherna har sett liknande ut: Man har svårt för fysiskt spelande lag och tappar på tok för mycket kamper på isen.

Surahammar-Skövde 3-2

Surahammar är ett lag hemma och ett annat lag på bortaplan. Det visade man när man besegrade ett formstarkt Skövde hemma i Surahallen med 3-2. Borta har man inte ens varit nära poäng, men på hemmaplan har man nu alltså tagit sju av nio poäng och det är nästan märkligt hur laget kan agera så olika beroende på vart man spelar. Kan laget ta med sig hemmaspelet till bortaplan så blir man säkert att räkna med. För Skövdes del så har man tidigare gjort starka sistaperioder och hämtat upp underlägen, men denna gång gick det inte. Man behåller dock tredjeplatsen, men serien har tightat ihop sig rejält.

Linden-Forshaga 2-6

Det stod 2-2 inför den sista perioden men tack vara en riktigt stark sistaperiod så kunde Forshaga till slut stå som segrare med klara 2-6. Extra anmärkningsvärt med tanke på att laget på de fyra första matcherna endast gjort två mål framåt! Fyra av målen kom dessutom i powerplay, en spelform man inte hade gjort ett enda mål i innan. I och med lagets första seger så gick man om Köping och är faktiskt inte mer än fyra poäng under allettanstrecket. För Lindens del så var man med bra i två perioder, men inkasserade sin femte raka förlust vilket är märkligt med tanke på att man ändå har ett rätt bra lag.

SÖDRA

Borås-Troja 1-4

I något som beskrivs som en riktigt slätstruken match så vann ändå till slut Troja sin andra match i årets seriespel. Det tog dock nästan två perioder innan man fick hål på Hugo Fagerblom och spelet var kanske bland det sämsta Troja presterat. Men i läget man befann sig i så var de tre poängen viktigast och även om man har en del att slipa på spelmässigt så har man nu ändå häng på en allettanplats. För Borås del så skulle man behöva få in någon vass back till, och gärna även målvakten Konstantin Barulin som fastnat i Ryssland, för det läcker rätt bra bakåt.

Karlskrona-Kalmar 3-4

I en match där båda lagen turades om att ha initiativet så var det ändå Kalmar som gick segrande ur striden. Mycket tack vare en stark andraperiod i vilken man vinner skotten med hela 17-5 och målen med 2-0. Karlskrona jagade i slutet men Kalmar lyckades hålla undan och vinna. Filip Cruseman fortsätter att imponera i KHK och gjorde två mål, i Kalmar så var Linus Skager poängbäst med 1+1.

Halmstad-Tyringe 3-2

Så var Halmstad tillbaka på vinnarspåret igen efter förlusten mot KHK och man återtog därmed också serieledningen. Det var dock en otroligt jämn och tight match, men i slutändan är det ofta det lag med mest självförtroende som vinner, så också denna gång. William Berg stor matchvinnare denna gång med två mål.

Lämna ett svar