Måndagsreflektioner

Ett imponerande Tranås men ett otyg, värvningen som försvann, bland det fulaste jag sett, förvånande kräftgång och Boden straffade är några av rubrikerna på dagens reflektioner.

Vi börjar med Tranås där laget stod för en imponerande insats när man besegrade Borlänge med hela 7-0. Lagets förstakedja med bröderna Pontus och Petter Eklöf tillsammans med Lukas Isaksson hade stundtals lekstuga mot ett väldigt blekt och svagt försvarande Borlänge. På blott 33 skott framåt så gjorde man alltså sju mål framåt, vilket visar på en imponerande effektivitet, men det som kanske imponerar än mer är hur man försvarar sig. På tre matcher (Surahammar 5-0, Forshaga 1-0 och nu Borlänge 7-0) så har man ännu inte släppt in ett enda mål! Det spelar ingen roll om det är Victor Johnsson eller Viggo Andrén som står, försvaret håller tätt. När ena brodern Eklöf går ut i media och säger att detta är det klart bästa Tranåslag han spelat i så överraskar inte det väl någon med tanke på det imponerande facitet? Tranås är på riktigt denna säsong och det ska bli spännande att se när de möter Skövde i nästa omgång, ett Skövde som de också gått starkt med tre raka segrar.

En sak stör mig dock från matchen. Kolla på detta klipp från matchens 6-0-mål och fundera kring vem som ska ha assist.

I mina ögon är det ingen som ska ha assist på målet, då pucken går rakt från en Tranåsklubba till målskytten Pontus Eklöf. Men assist blir det, till nummer 26 Lukas Isaksson, som inte ens är nära pucken (närmast är 28, Petter Eklöf). Detta är ett oskick som händer allt för ofta i hockeyettan, ett fenomen som ska bort!

Borlänge då? De har tappat massor med klass inför säsongen och står med ett väldigt tunt lag. De hade mått väldigt bra av mer spets in i laget, och där hade en klasspelare som Johan Skinnars varit en utmärkt förstärkning. Jag prenumererar på eliteprospects premium och har då ställt in så jag får aviseringar om alla nya ettanövergångar. För några dagar sedan fick jag en avisering om att just Johan Skinnars skrivit på för Borlänge. Men idag var ingen Skinnars med i laget och när jag kollar upp på eliteprospects så är övergången borttagen. Vad hände där?!

***

Jag vill också lyfta fram en av de fulare tacklingar jag sett på en hockeyrink. Det är i ställningen 5-4 till Sundsvall i matchen mot Kiruna AIF som Sundsvallsspelaren Mathias Wikudd gör sig skyldig till denna respektlösa handling.

En tackling i full fart och med en armbåge rätt i ansiktet. Totalt livsfarlig, en tackling som kan ända en karriär. Och dessutom totalt onödig då spelaren inte ens har kontroll på pucken. Nej detta måste leda till en riktigt lång avstängning! Sundsvall lyckades trots det numerära underläget som följde hålla undan och också sätta ett mål i tom kasse och vann därmed matchen med 6-4.

***

I den östra ettan så har de två förväntade topplagen Huddinge och Tyreö/Hanviken inlett minst sagt svagt. Igår åkte båda lagen på sina tredje raka förluster! Att Tyresö/Hanviken förlorade mot Vallentuna kanske inte var någon större skräll, Vallentuna har inlett säsongen riktigt bra med tre raka segrar och vann nu med 5-3 på bortaplan. Men att Huddinge skulle förlora med samma siffror mot Strömsbro var mer överraskande, Strömsbro kom ju från en förlust i omgången innan mot Nyköping och har ett klart svagare lag denna säsong. Nu har de förväntade topplagen fem (Huddinge) respektive sex (Tyresö/Hanviken) poäng upp till allettanstrecket, det börjar lukta kris nu.

***

I norr var det Hudiksvall som gick segrande ur toppmötet med Boden. I en jämn tillställning så straffade bortalaget effektivt Boden för deras misstag och kunde trots att de förlorade skotten rätt klart (32-21) ändå vinna matchen med 6-3. Men jag tror att båda lagen kan ta med sig något från matchen, Hudiksvall givetvis de tre poängen, men Boden att de faktiskt spelar en bra match och håller jämna steg med en av de stora hockeyettanfavoriterna.

Lämna ett svar