En match som innehöll allt och överraskande resultat

Igår spelades det mängder med matcher och flera av matcherna gav överraskande resultat vilket borgar för en högintressant hockeyetta. Men det återkommer jag till, för först lite om matchen jag såg på, Surahammar-Mariestad. En match som innehöll allt: Fin hockey, cynisk hockey, tuffa tag, suveränt powerplayspel, kontroversiella domslut och spänning hela vägen till slutet.

Första perioden var den spelmässigt bästa, med rappt och fint anfallsspel, precision i passningsspelet och två lag som turades om att trycka på. Surahammar inledde bäst och tog ledningen men Mariestad tog över och kvitterade. Och det var lagens adelsmärken som gjorde målen. Lukas Söderlund dundrade in 1-0 på ett patenterat direktskott medan Bois kvitteringspuck kom i powerplay, deras fjärde powerplay i seriespelet gav därmed det fjärde målet.

Till den andra perioden hade nog båda tränarna lagt fokus på att stänga ner mittzonen, för andra perioden innebar mest mittzonsgegga med få långa anfall och målchanser. Båda lagen såg till att spela cyniskt och chippa ut när motståndarna var på väg att få lite tryck och därmed så rann anfallen ut i sanden. Men så sjönk också passningskvaliteten. Lagen fick var sitt mål bortdömda i perioden. Först var det Bois som gjorde 1-2, trodde dom, när domaren signalerar och pekar mot mål efter att Anton Blomberg hållit sig framme och styrt in Lindbergs pass från kanten efter en två mot etta. Men sedan ändrar sig domaren och påstår att han inte såg pucken och målet döms bort. Lite märkligt kan man tycka, varför pekar han då på mål från första början? Sedan är det Surahammars tur att bli bestulna på ett mål då Hampus Pettersson skjuter i innerribban efter en snabb spelvändning, men pucken studsar ut så snabbt så ingen av domarna hinner se det. Hampus Pettersson skulle ändå få ett 2-1-mål efter ett skott från blå och skymning, och Bois 2-2-mål några minuter senare kom till på exakt samma sätt, Otto Henell målskytt.

Den tredje perioden var det Surahammar som hade mest puck och skapade mest tryck, men de hade svårt att komma till riktiga målchanser och när de väl gjorde det så agerade Boismålvakten Anton Malmborg med pondus och lugn och höll rent. Ju längre perioden gick desto grinigare blev matchen. Och när fem minuter återstår får Surahammar ett gyllene läge efter att Gustaf Lindberg i Bois åkt ut på matchstraff, medan Surahammar endast fått en tvåa, vilket ger Surahammar tre minuters powerplay. Bois reder dock ut situationen och har sedan själva ett friläge som missas. Matchen går till sudden där Bois får ett powerplay och avgör genom Jesper Lindéns retur.

Surhammars tränare var efter matchen mycket nöjd med lagets insats och sa att det var den klart bästa matchen för säsongen, och ett stort lyft mot Tranåsmatchen. Det är bara att hålla med. Ett tidigare blekt Sura lyfte sig rejält och nu kände man igen laget från föregående säsong. Man spelade tufft, chippade ut puckar så fort Bois försökte sätta press, hade starka spelvändningar och en Lukas Söderlund som gjorde mål, starkt uppbackad av en evigt jobbande speedkula i Hampus Pettersson.

Bois var mindre nöjda med sin match, men det är trots allt starkt att vinna mot ett riktigt bra Surahammar.

***

Nu till överraskningarna i söder. För gårdagen bjöd verkligen på flera oväntade, och för spänningen glädjande, resultat.

Kalmar har gått som en slåttermaskin så här långt och vann i premiären mot Troja med hela 7-3. Men när det klart försvagade och tippade bottenlaget Mörrum tog emot Kalmar så ändade de den sju matcher långa segersviten. I en skottsnål historia (blott 45 skott på mål totalt, inklusive sudden och straffar) så var hemmalaget i 0-2-underläge, men med en sekunde kvar av den andra perioden reducerade man till 1-2 och i den sista perioden kvitterade Marcus Paulsson. En heroisk vändning som sedan fullbordades genom Khalid Ibrahims 3-2-mål i straffläggningen. En ruskigt stark insats av Mörrum som verkar ha ett riktigt LAG denna säsong, motståndarna är härmed varnade! För Kalmars del kan det vara en nyttig väckarklocka, att jobbet måste göras varje dag.

Ett annat lag som storskrällde var Tyringe. Nykomlingarna har inte fått så många tips och när man nu ställdes mot ettans starkaste lagbygge Nybro på hemmaplan så skulle det bara vara en formalitet. Men nykomlingen tänkte inte lägga sig utan kamp, vilket kanske inte Nybro var beredda på. Tyringe spelade tight och snålt och lyckades hålla Nybro på utsidan och höll nere dom på ett andra mål framåt. När man själva sedan kunde göra två så var skrällen ett faktum. Stor matchvinnare i hemmalaget var Didrik Jansson med en räddningsprocent på över 95%, men ingen föll ur ramen. Framför allt imponerade laget försvarsmässigt. Något man kommer kunna spinna på också i matcherna framöver, samtidigt som segern naturligtvis innebär en stor självförtroendeboost. Nybro kan mycket bättre, också för dom gäller det att vara beredda på kamp i 60 minuter varje kväll. Lite talande för Nybros match var att deras andrekeeper som inte spelade en minut, Pontus Eltonius, fick pris som matchens lirare.

Halmstad lyckades mindre överraskande betvinga Borås med 5-1 och är därmed mycket överraskande serieledare. Ska det bli ännu en säsong när Halmstad ställer alla odds på huvudet? Jag misstänker i alla fall att alla Halmstadssupportrar gärna fryser tabellställningen nu och att allettan kan dra igång.

***

Måste också till sist skriva några korta ord om Huddinges kräftgång i inledningen av den östra grundserien. Efter att ha förlorat premiären mot Wings så åkte man nu på en ny överraskande torsk mot Vallentuna. Finns det anledning till att vara orolig på allvar i Huddingeleden? Serien är kort och man kommer inte ha råd med hur lång startsträcka som helst.

Lämna ett svar