Så långt reser lagen

Då har en ny säsong dragit igång och då brukar jag alltid göra en sammanställning över hur långa resor lagen har till sina matcher. Från början var det mest tänkt som en service till alla dom supportrar som anordnar supporterresor till bortamatcherna, men jag har märkt att sammanställningarna också gett upphov till en debatt kring hur orättvist kostnaderna för resorna slår. Speciellt lagen i norr brukar föra orättvisan i det hela på tal. Därför tänkte jag tillföra lite kommentarer ur den aspekten med. Men först kikar vi på resavstånd i kilometer för respektive serier och lag.

Obs! Med reservation för felskrivningar. Jag har googlat på ort snarare än ishall.

Avstånd till motståndare i km, enkel resa

Norra ettan är den serie som har klart längst avstånd till sina matcher. Lägger man ihop samtligas resor tur och retur så reser de 73000 kilometer, som jämförelse är ett varv runt jorden 40000 km. Allra längst reser Kiruna-lagen, nästan 10000 km reser de buss under säsongen (ja jag vet att de slår ihop matcher för att få kortare resor, men iaf). Eller om man räknar i snitt så har de 53 mil enkel resa till bortamatcherna. Kortast resor i norr har Teg, som reser 4000 km mindre än Kirunalagen.

Avstånd till motståndare i km, enkel resa

De som reser näst längst är lagen i den västra ettan. De har dock totalt sett mindre än hälften så långt till sina bortamatcher som lagen i den norra ettan. Allra mest tid ute på vägarna lägger Dalen, med sina 4200 km. Kortaste resorna har Lindlöven.

Avstånd till motståndare i km, enkel resa

Många tror nog att den södra ettan har kortast resor, men det stämmer inte, östra ettan har än kortare. Men så har de inte heller en båtresa till Visby som östlagen har. Man kan se att laget som reser längst i södra, Borås, har nästan lika långa resor som det laget i västra som reser längst (Dalen). Gladast kassör har Nybro, som bara behöver betala för 2300 km bussåkning.

Avstånd till motståndare i km, enkel resa. *OBS! Visbyresan räknas till färjan i Nynäshamn.

Den serie där busskostnaderna är minst problem är den östra. Där har 8 av 10 lag under 1000 km enkel resa till sina matcher, det finns det inte ett enda lag som har i de andra serierna, Dock så ska man komma ihåg att färjeresan mellan Nynärhamn och Visby tillkommer. Allra kortast resväg av alla har Segeltorp, som reser lite drygt 1000 km buss per år. Eller om man räknar snittresan så är den 6,5 mil enkel resa.

Vad innebär detta då för kassörerna? Ja ska man räkna på kostnadsskillnaderna så får man räkna på vad en buss kostar. Grovt räknat så ligger kostnaden uppåt 200 kr per mil för en vanlig person att boka, jag inbillar mig att klubbarna är så pass stora kunder att de kan få en hel del rabatt. Men under 150 kronor per mil har jag svårt att se att man kommer under. Så om vi räknar 150 kronor milen för Kirunalagen så blir det närmare 1½ miljon för bussresor under en säsong. Sedan tillkommer kostnader för mat, hotell och sånt, men 1½ miljon är minsta möjliga kostnad. Räknar vi på samma sätt för Segeltorp (även om jag vet att de oftast/alltid? åker bil) så blir kostnaden 172000 kronor (+färja då). En rätt stor skillnad, eller hur?

Lämna ett svar