Vin och vatten mellan Tranås och Halmstad

Idag så fanns det bara SHL och en ettanmatch att titta på, och därför var valet lätt, jag såg på matchen Tranås-Halmstad. En match som bjöd på ömsom vin, ömsom vatten kom det att visa sig. I slutändan var det dock Halmstad som fick fylla segerbägaren med bubbel då man vann med 3-4 efter straffar.

Jag tänkte vi skulle inleda denna analys genom att ge er bakgrunden i form av resultaten i lagens tidigare träningsmatcher (Tranås/Halmstads siffror först):

Nybro (b) 0-8

I ingressen så beskrev jag matchbilden som en blandning mellan vin och vatten, och detsamma kan man ju säga om båda lagens försäsonger. Halmstads facit ser faktiskt bäst ut, man har bland annat två segrar mot Troja. Men då ska man ha klart för sig att Trojas försäsong sett minst sagt svajig ut, speciellt i inledningen. Man har också åkt på en rejäl käftsmäll mot Nybro med 8-0!

Nu till dagens möte som Halmstad inledde klart piggast. Man spelade snabbt och rakt och det tog inte ens en halv period innan man ledde med 0-2. Ena målet kom sedan Tranås gått bort sig lite i sarghörnet och det andra i powerplay där en genomskärare gav backen (Klarin) fri gata. Ju längre perioden gick desto mer tog Tranås dock över och man hade bra tryck sista 7-8 minuterna, då Halmstad blev väldigt passiva i egen zon och mest stod och tittade på när Tranås spelade ett rörligt och fint anfallsspel. Dom har precis som många andra lag i ettan anammat det ”nya” sättet att spela, där man låter backarna komma djupare i banan och delta i anfallsspelet. Någon reducering hittade man dock inte fram till.

Det lyckades man dock göra i den andra perioden. För trots att den är spelmässigt jämn så slutar den 2-0 till Tranås. Båda målen påminner om varandra: Upp på back, skott och retur som slås in. Och det var så Tranås skapade sina chanser. Just genom att mala ner Halmstad djupt i egen zon och sedan trycka in returer. Halmstad hade mer variation i sitt anfallsspel, även om de främst skapade sina chanser efter spelvändningar. Och det fick man många lägen för, för när Tranås tryckte på med hela laget, så innebar en tappad puck friläge eller två mot ettor för Halmstad. För Tranås hade svårt att kompensera upp för backar de tappade högt i banan, då måste forwards ta ansvar och det missades rätt många gånger. Hade inte Victor Johnsson gjort ett par kanonräddningar och stolpen vaknat på rätt sida med Tranåsögon sett, så hade Halmstad mycket väl kunnat gått ifrån perioden med fortsatt ledning.

I den tredje perioden så fortsatte lagen att turas om att ha initiativet. Halmstad hade tryck ibland, Tranås ibland, men inget av lagen förmådde få några riktigt långa anfall. Men så får Halmstad ännu ett friläge och gallerforwarden Wiggo Karlsson fick göra sitt första mål i a-laget när han hittar femte hålet på Johnsson. Efter det spelar Halmstad smart och ser till att få tiden att gå, Tranås har svårt att få till några vettiga anfall överhuvudtaget. Det är först sedan man plockat målvakten med dryga två minuter kvar som man etablerar tryck, ett tryck som dock ser ut att bli resultatlöst. Men så i sista sekunden så kan till slut Petter Eklöf, efter ett vådaskott, få pucken rätt på bladet och lägga in pucken i öppen bur. Halmstad tyckte tiden var ute, men målet godkänns.

I sudden sedan så syns, för första gången egentligen, Tranåsspelarna Joonas Larinmaa och Chong Min Lee, då fick de ytorna och tiden att utnyttja sin skridskoåkning. Men inte ens de lyckas göra mål och det blir straffar. Där gör Halmstad två mål medan Tranås bara gör ett och därmed vinner Halmstad, inte orättvist, matchen.