Mer frågetecken än utropstecken

Idag riktade jag strålkastarljuset på matchen Nybro-Vimmerby, och det var en match som i mina ögon gav mer frågetecken än utropstecken. Även om ett stort utropstecken ändå fanns: Juho Liuksiala!

Jag hade rätt höga förväntningar på matchen, speciellt på Nybro som i mina ögon har ettans starkaste trupp till sitt förfogande. Men speciellt den första perioden var en stor besvikelse, för det var en period som präglades av mängder med felpass, felbeslut och inte mycket till hockey överhuvudtaget från något av lagen. Att Nybro ändå hade ledningen berodde mest på ännu ett felbeslut av en Vimmerbyback, som pinchar utan täckning bakom, och därmed ger Nybro en två mot etta som matchens överlägset bästa spelare, Juho Liuksiala, utnyttjade på bästa sätt.

Den andra perioden steppade i alla fall Vimmerby upp passningsprecisionen något. Man kunde faktiskt leverera flera passningar i rad, och vips så hade vi ett lag som kunde etablera anfallsspel. Nybro såg mer än lovligt passiva ut hela matchen egentligen i egen zon, vilket gav Vimmerby fina ytor att utnyttja. Hade man inte varit riktigt usla i avsluten så hade Vimmerby säkert kunnat göra betydligt fler mål än det enda man mäktade med. Men det Vimmerby inte vässade lika mycket var beslutsfattandet, och då framför allt i defensivt hänseende. Gång på gång chansade man att man skulle vinna puck eller så slängde man in en puck mitt i banan som gav Nybro kontringslägen. Och Juho Liuksiala var stekhet, hade tre rena frilägen, satte två, och det var Nybro som ledde med 4-1 efter två perioder. Och det trots att Nybro fortfarande spred puckar och hade svårt att hitta rätt med två pass i rad.

Till den tredje perioden backade Nybro hem lite mer och stängde mittzonen bättre, vilket gjorde att Vimmerby begick synden att gång på gång tappa pucken på offensiv blå, vilket gav spelvändningar och 5-1. Luften gick definitivt ur Vimmerby där, och man hade kortare och färre riktiga anfall, medan Nybro fick sina längsta anfall i matchen. Dock utan att det direkt var jättetryck att prata om. Vimmerby tog på slutet ut sin målvakt och kunde putsa siffrorna till 5-2, men det var mest av akademisk betydelse.

Summering

Sammantaget alltså en match som gav mer frågetecken än utropstecken. Passningsspelet var uselt stora delar av matchen, Nybros försvarsspel stod inte riktigt att känna igen i den andra perioden då de blev väldigt passiva. Vimmerby hade då ett rätt bra anfallsspel, men då bjöds de också på mycket ytor. Men avsluten lämnade en hel del i övrigt att önska, de var vinda och sneda och Pontus Eltonius behövde inte briljera, även om han gjorde en stabil insats.

Frågetecknen

Vimmerby måste främst tänka över sitt defensiva spel: Hur åker man i hemgångarna? Vem säkrar bakåt? När är det ok att tappa puck? Nybro löste dessa frågor på ett betydligt bättre sätt och det var också därför man vann. Men de har andra saker att fundera på: Varför blev vi så passiva i egen zon? Hur förbättrar vi passningsspelet? Kan man åka och droppa puckar bakom ryggen till ingen alls gång på gång?

Utropstecknen

Utropstecknen då? För Vimmerbys del är det det offensiva spelet i andra perioden man ska lyfta fram. Då spelade man en kreativ och bra ishockey som vållade Nybro stora problem. För Nybros del så är det stora utropstecknet som nämnts Liuksiala, men också Pontus Eltonius ska ha plus. Man fick ett powerplay och gjorde mål på det, det är också bra. Effektiviten överlag var väldigt bra från Nybros (läs Liuksialas) sida. Sedan en detalj som såg spännande och ny ut med: Nybro skickar upp en gubbe snabbt upp så fort man erövrar puck, med tanke på att få en snabb och lång spelvändning och kanske att dra isär motståndarna. Det kan mycket väl vara något att bygga på.

Men ska jag vara ärlig, så verkar såväl Kalmar som Troja ha kommit betydligt längre med sitt spel än dagens kombattanter.

***

Till sist: Två förväntade bottenlag i den södra ettan har drabbats av tunga tapp. Häromdagen stod det klart att Tyringe blir av med sin backstjärna Simon Eriksson, och idag så står det klart att Halmstads Alexander Edström ska opereras och inte kommer att spela denna säsong. Två blytunga avbräck för två redan väldigt tunna lag.