Så slutar norra ettan – sexan

Nu har vi kommit till det lag som vi tror landar på en sjätteplats i den norra serien. Det är dock en väldigt marginell skillnad mellan femman och sexan i vårat tabelltips.

Betygsnyckel:
+ Tvåanklass
++ Låg ettanklass
+++ Ettanklass
++++ Hög ettanklass
+++++ Allsvensk klass

Kalix HC

Placeringar förra säsongen:

Trea i norra grundserien
Femma i norra Allettan
Utslagna av Östersund i slutspelets sista steg med 2-0 i matcher.

Starka värvningar:

Andreas Rådberg, b Luleå J20
Alfred Hjälm, b Södertälje J20
Sebastian Huczkowski, f Boden

Tunga tapp:
Robin Liljekvist, b Boden
Samuel Eriksson, f Hudiksvall
Ace Cowans, f klubb ej klar

Talar för:

+ Lockar till sig många unga spelare som vill uppåt.
+ Organisationen är redan på allsvensk nivå.
+ Stark målvaktssida och en skaplig offensiv.

Talar mot:

– Kalix backsida har genomgått en nästan total make over. Årets upplaga ser på pappret betydligt svagare ut.
– Man har tappat 100 poäng i duon Samuel Eriksson och Ace Cowans. Vem ska fylla den luckan?

Betyg

Betyg på lagdelar

Målvakter +++
Inför förra säsongen trodde nog en del att Marcus Johansson skulle ta förstespaden. Men det blev i stället smålänningen Anton Hjalmarsson som vaktade kasse flest matcher med ett ganska bra resultat. Samma duo är kvar även denna säsong vilket betyder att Kalix har två bra målvakter.

Backar ++
33-årige Johan Pettersson gjorde ifjol fantastiska 45 poäng på 44 matcher. Sportchef Christoffersson lyckades att behålla Johan även denna säsong men har utöver det fått bygga om rejält. Rutinerade backar som Jens Andersson, Daniel Carlqvist och bröderna Liljekvist har lämnat och ersatts av betydligt mindre rutinerade backar.

Forwards +++
Fjolårssuccéerna Samuel Eriksson och Ace Cowans som tillsammans gjorde 100 poäng saknas i laguppställningen. Utöver Samuel och Ace så har dock Kalix fått behålla de flesta av sina forwards. På pluskontot finns unge Hampus Sjölund från Södertäljes juniorlag samt Sebastian Huczkowski från rivalen Boden. Sjölund är en intressant spelare som gjort mycket poäng som junior och Huczkowski får ses som en joker efter alla sina skadebekymmer.

Tränare +++
Kalix har valt att satsa på Robert Bergdahl och Janne Karlsson som kommer att dela på ansvaret. Robert Bergdahl kommer närmast från Bodens juniorlag och Janne kommer närmast från Växjös juniorlag. Janne Karlsson har en mycket fin karriär som tränare med Växjös elitserieavancemang 2011 som främsta höjdpunkt.

Totalt 11+

Kommentar:

Kalix är ett lag som kan sluta allt från trea till sjua i tabellen. Får man allt att stämma så är jag övertygad om att man snuvar något av lagen som på förhand rankas högre på konfekten. Målvakts och forwardssidan är stabila men det är främst backsidan som jag är lite osäker på. Lyckas Bergdahl/Karlsson att få ut max av den unga duon Rådberg och Hjälm så kanske inte förlusterna av Jens Andersson, Daniel Carlqvist och bröderna Liljekvist blir så kännbar. Men spontant känner jag att Kalix skulle behöva få in rutinerad back av bra klass.

Så tror vi att den norra ettan slutar

  1. Kalix
  2. Sundsvall
  3. Kiruna AIF
  4. Vännäs
  5. Örnsköldsvik

Lämna ett svar