Sportchefskollen – Tranås

Efter två kanske mindre lyckade säsonger så tar Tranås ny sats. Nu i den västra ettan, en serie som ser vassare ut än någonsin. Tranås sportchef Stefan Fransson duckar inte för att sikta högt:

– Får vi ihop gruppen och lite marginaler med oss så kan vi gå hela vägen!

Förra säsongen fick ni spela vårettan där ni kom trea och sedan åkte ni ut mot Halmstad i en stenhård matchserie i playoff 1. Vad säger du om säsongen?

– Säsongen var ganska strulig hela hösten. Vi gick in i säsongen positivt men vi blev otroligt skadeskjutna. Det var en konstig höst, där vi fick leta efter spelare för att få ihop lag för att kunna spela matcherna. Vi kunde inte heller träna så bra, hösten blev inte skitdålig, men väldigt konstig. Vi fyllde på truppen till fortsättningsserien och var optimistiska, och vi fick också en bra start, sedan förlorade vi två matcher mot lag vi skulle vunnit emot, men så kom en ny skada och det var spelare som lämnade. Sedan tog vi oss samman och gjorde ett jäkligt bra avslut och gick in i playin med gott självförtroende. Vi var väl lite slitna då vi gått tufft på materialet. Det blev en spännande matchserie mot Halmstad, där vi gjorde det bra hemma, det gick till förlängning där vi var det bättre, men de fick ett slumpmål och vinner. Sedan gjorde vi en heroisk insats där vi vann i sudden i returen, men vi fick tre tunga skador och fick lappa lite till den avgörande matchen. Vi fick ihop ett lag ändå, men så fick vi ett tidigt mål i röven och orken tröt. Halmstad gick vidare, och de gick ju hela vägen till kvalserien sedan. Sammantaget är jag nöjd med våren och jag är stolt över grabbarna. Vi spelade bra och kämpade tillsammans och gjorde bra insatser, så det blev positivt till slut.

Ni värvade tre finska spelare som var tänkta att vara lite spets, men ni fick dålig utväxling på dom…

– Så var det, förväntningarna var höga både från oss och medspelare och fans och alla runt laget, men det tog tid för dom att komma in i det. Man kan inte klaga på dom efter jul, någon blev omskolad från forward till back också, men vi fick inte ut det vi önskade riktigt. Samtidigt var jag inte missnöjd, det var en som gick sönder också, förhoppningarna var högre, men ena finske backen kom aldrig och den som ersatte blev skadad en vecka in i seriespelet. Men de höjde sig, liksom hela laget, under våren.

Ni har en målsättning att nå allsvenskan, men känslan är ändå att ni är en bit därifrån de senaste säsongerna. Har du någon förklaring?

– När vi satte målet att nå allsvenskan på tre år, så första året spelade vi kvalserien och andra spelade vi playoff 3 mot Mariestad när säsongen bröts. Jag tror vi vunnit avgörande match då, då var vi bäst när det gällde. Så vi hade två bra år med Helmersson. Sedan blev det ett sämre tredje året, vi tappade Karl som gick uppåt, och det året blev inte alls bra. Vi fick en massa skador och fick inte till det, så vi fick kvala oss kvar, det var en säsong jag helst vill glömma, men vi lyckades ändå hänga kvar. All heder till spelarna som gick samman, så med lite tur klarade vi oss. Så var det då förra säsongen som vi var optimistiska inför, men hösten kantades som sagt var av skador, och vi hade fått in två nya tränare, jag tycker ändå förra året blev bra efter förutsättningarna. Så klart jag vet att vi är ett topplag i ettan, det ska vi vara, men det är små marginaler, det finns andra lag som ser att de har en bra chans att gå upp, men vi ska också vara med och kriga där.

Om vi kikar på årets trupp och börjar bakifrån så behåller ni Viktor Johnsson medan Emil Jidskog lägger av och Viggo Andrén kommer in istället. Vad säger du om er målvaktssida?

– Det är en mycket spännande målvaktssida, den känns riktigt bra. Viktor är rutinerad men vill fortfarande mycket, sedan har vi fått in en ung kille i Viggo, som redan är bra och vill framåt. Den kombinationen känns bra. De har varit och tränat med Frölunda nu, så jag är mycket nöjd med dom två.

På backsidan så har ni breddat, och startar nu säsongen med nio backar. Filip Forsmark från Karlskrona känner vi till, en bra värvning, men vad kan du säga i övrigt om er backsida?

– Jag känner mig väldigt tillfreds med den. Vi ville vara nio backar för att om någon är borta ska vi klara oss ändå. Sedan har vi föryngrat oss, Samuli Rahikainen och ”Linkan” (Fredrik Lindström) och Wennström har rutin, men i övrigt är det ungt. Så vi har en bra mix mellan hunger och rutin, men också en bra mix mellan defensiva och offensiva och kreativa backar, det känns spännande. De har varit tillsammans i två veckor nu men inte gått på is ännu, men detta kommer bli jäkligt bra. Nu när vi har nio backar så vet truppen att konkurrensen är knivskarp, det gäller att ta i för att ta platsa. Men mixen mellan ålder, unga, hungriga och kreativa och defensiva backar, känns jättebra.

Offensivt så ser det fortfarande ut att saknas en del, stämmer det?

– Vi ska ha in en center och två forwards till, det är inget offentligt ännu, sedan om det är klart eller inte vill jag inte säga. Vi ska vara 14 forwards så det blir en konkurrenssituation, det känns bra. Det vill till att få till det sista, jag vet hur jag har det och är jättenöjd. Tittar jag där, så har jag några äldre och några yngre, några 02:or som var en bra hockeykull, såna som jobbar hårt och driver på, men också målskyttar och kreativitet och finess. Vi har även rutin med Skoog i spetsen. Vi kommer landa på en medelålder på runt 24,5 år när vi är färdiga, så jag är tillfreds, även om inte allt är offentligt ännu, så känns det inspirerande. Tränarna är klara och killarna har bra testvärden, så vi är väl förberedda.

Är det spets som ska in?

– Spets kan vara olika saker, men vi tittar på någon målskytt och en klasscenter, sedan vad den andra forwarden har för spetsegenskaper får vi se, det kan vara av olika slag. Men vi ska sätta in dom i rätt roll, det kommer bli bra. Det dröjer inte länge innan vi är i hamn, det fattas inte mycket. Vi kommer vara rustade.

Arto Miettinen blir kvar, var ni nöjda med hans första säsong?

– Absolut, jag var nöjd med båda nya tränarna, det känns bra att få jobba vidare med dom. Det var en jobbig säsong för dom, de visste inte vilka spelare de hade från match till match, det kom skador hela tiden, det var ingen rolig säsong. Men vi kom samman och hittade vägar att ta oss ur det. Nu ska vi justera lite i vårt spel, det känns väldigt bra, och som Arto sa:

– Jag ser verkligen fram emot säsongen, nu är vi hela och har en färdig trupp och bra värden, så det ska bli spännande att se vad vi kan få ut av det.

Men visst är det lite av upp till bevis för dom, ni ska de visa att de kan leda och utveckla laget, så lite press får jag sätta på dom.

Till denna säsong flyttas ni över till den västra ettan, vad tycker ni om det?

– Nu blir det ganska naturligt när lagen blev som det blev. Men jag tycker serien ser jäkligt spännande lag! Det är många lag med kvalitet, jag kan inte säga att den är sämre än den södra, tittar man på lagen med Mariestad, Surahammar, Borlänge, det är många lag som gick långt i playoff. Det ska bli roligt och vi kan få se det kanske lite som en nystart efter debaclet för två år sedan. Det blir roliga men inga lätta motståndare, det ska bli spännande. Så det ska bli kul, standarden på västra är väldigt hög och det lär bli ett riktigt getingbo.

Vad är er målsättning?

– Det var som innan förra säsongen, vi skrev mål på två år sedan vi gjort om målet. Så målet är först och främst att vi ska vi vara topp 5 och spela allettan. Sedan ska vi spela playoff och helst till en kvalserie till allsvenskan. Behöver vi göra förändringar under säsong så är vi inte främmande för det, vi har fortfarande möjligheter, vi vill spela så länge som möjligt och helst gå upp. Det är många lag som vill dit, men får man ihop gruppen och lite marginaler med sig så är inget omöjligt. Vi ska ha ett sportsligt bra år, det skulle vara skönt för hjärtat att få det.

Till sist: Vilka lag går till allettan från den västra ettan?

– Tranås är ett av lagen, men också Mariestad, Surahammar, Lindlöven, Skövde.

Lämna ett svar