Ettans tio bästa målvakter

Vilka är egentligen ettans bästa målvakter? Det är verkligen ingen enkel fråga att svara på, för det vimlar av högklassiga sista utposter i hockeyettan, och det är egentligen konstigt att inte fler får chansen ett steg upp. Men jag och Mats (Tjernström) har nu slagit våra kloka huvuden ihop och rankat topp målvakterna topp 10 denna säsong.

1. Robin Johansson, Nybro

Robin Johansson har varit en av ettans bästa målvakter i flera år nu, men den förra säsongen var faktiskt hans statistiskt bästa. Agerar hela tiden med ett lugn och en pondus som ingjuter trygghet till det egna laget och osäkerhet till motståndarna. Gör aldrig själv första draget och håller hela tiden ihop grejorna så att inga luckor öppnas. Hade såväl bäst GAA som räddningsprocent i hela ettan förra säsongen.

2. Konstantin Barulin, Borås

Ettans mest meriterade målvakt med 16 säsonger i ryska högstaligan och fyra VM-turneringar för Ryssland. Är lite till åren kommen, men håller fortfarande hög klass, och han var starkt bidragande till att Borås kunde ta sig upp i ettan igen. Agerar också han med lugn och pondus, inte så spektakulär, även om han också kan göra såna räddningar (se film).

3. Oscar Fröberg, Karlskrona

Karlskrona var länge på jakt efter Oscar Fröberg och fick till slut fast honom på kroken. Det ska man vara glada över, för Oscar är en högklassig målvakt med ett par säsonger i allsvenskan och flera i den norska högstaligan. Senast kommer han dock från alpligan AlpsHl, där han utsågs till hela ligans bästa målvakt. En lite mindre målvakt, men läser spelet bra och är väldigt rörlig.

4. Wictor Ragnewall, Troja

Wictor har fyra allsvenska säsonger i ryggen, den senaste var den förra då han försökte rädda kvar Troja utan att lyckas. Nu följer han dock med ner i ettan igen och det är givetvis en stark förlängning för Ljungbylaget. En välväxt målvakt som lämnar få luckor att skjuta på.

5. Linus Ryttar, Väsby

Vem kommer inte ihåg Väsbys magiska säsong för ett par säsonger sedan då man gick hela vägen upp i allsvenskan via den allsvenska finalen? Då stod Linus Ryttar på huvudet hela säsongen och han stannade också i Väsby deras säsong i allsvenskan innan han förra säsongen lämnade för det allsvenska topplaget Västerås. Nu är han dock tillbaka igen, och kommer med sin stundtals spektakulära spelstil både rädda sitt lag och kanske reta gallfeber på motståndarna (och flytta en och annan målbur).

6. Jonathan Stålberg, Kalmar

Foto: Mats Tjernström

297 minuter och 6 sekunder är ett svenskt rekord som innehas av Viktor Stålberg. Så länge höll han nämligen nollan i ett enda streck under en magisk förra säsong. Han fick då ett stort genombrott efter ”lång och trogen tjänst” i ettan med spel i ett antal klubbar, med ok, men inte lysande facit. Också han är en rätt stor målvakt med modern målvaktsstil där han täcker mycket av målet.

7. Pontus Eltonius, Nybro

Storvuxen målvakt som lite överraskande lämnade Huddinge för Nybro inför förra säsongen. Få trodde att han skulle få så många matcher. i och med den hårda konkurrensen av Robin Johansson, men Robin hade lite problem med skada/or vilket gav Eltonius chansen, och med ett solitt försvarsspel framför sig så kunde Eltonius briljera.

8. David Otter, Surahammar

Surahammar hade en magisk förra säsongen, där man förbättrade sig rejält. Den kanske viktigaste orsaker var att man blev bättre på att hålla tätt bakåt, och det hade nyförvärvet David Otter en stor del i. Kan upplevas lite ”fladdrig”, men han räddar puckarna och det är ändå det som är det viktiga.

9. Jacob Karlsson, Boden

Foto: Oliver Åström, Kalix

Bodens försvarsspel lämnade förra säsongen en hel del i övrigt att önska, vilket gjorde att det blev en otacksam uppgift att agera sista utpost. Jakob Karlsson gjorde det dock bra, han konkurrerade ut tilltänkta stjärnmålvakten Antti Karjalainen och visade att han är en riktigt bra målvakt. Är framför allt en duktig närspelsmålvakt.

10. Filip Lindblad, Visby

Visby har en tradition av att ha bra målvakter, och så även förra säsongen. Trots att han inte spelade i ett topplag så placerade han sig på en finfin fjärdeplats vad gäller räddningsprocent i hela ettan. En mindre, men reaktionssnabb målvakt med bra spelförståelse.

Lämna ett svar