Sportchefskollen – Borlänge

Förra säsongen gav Borlänge Nybro en tuff match i sista slutspelssteget till kvalserien, detta trots tre tunga tapp till allsvenskan under säsongen. Nu har man drabbats av ännu fler spelartapp, men Borlänges sportchef och tränare Stefan Gustafsson tror ändå på en alletta i en starkt vässad västra alletta.

Jag tänkte vi ska börja med att summera förra säsongen då ni kom trea i den västra ettan, sexa i allettan norra och sedan slog ut Visby i slutspelet innan ni föll mot Nybro i ett tufft playoff 3. Vad har du att säga om säsongen?

– Summa summarum så är vi väldigt nöjda med den utvecklingen vi fick av ett ungt lag, vi var bara en match från att gå till kvalserien. Det var en rolig resa vi gjorde, sedan tycker jag att vi startade västra ettan dåligt, med fyra raka torsk. Men vi behöll lugnet och trodde på det vi börjat på och sedan fick vi lite ketchupeffekt. Allettan var inte bra i 17-18 matcher, men vi hittade saker i vårt sätt att spela de sista 10 matcherna som gav oss full effekt, det gjorde att vi blev svårslagna. Mot Nybro i playoff 3 vann vi sedan hemma, vår chans var att nypa match två sedan, vi förstod att Nybro skulle bli starkare ju längre det skulle gå. Vi hade ett bra slagläge och hade kunnat ta det till förlängning, vi missade öppet mål och hade många chanser och hade det gått till sudden vet man inte hur det skulle ha gått. Sedan var bensinen lite slut när det gick emot i match tre, det blev lite stora siffror, men det speglade inte matchen.

Så en bra säsong, trots att ni blev av med så långt poängligaledande Arvid Degerstedt efter bara 12 matcher…

– Vi visste vad vi gav oss in på med Arvid, han hade en klausul att lämna för spel högre upp, samtidigt var det det vi ville, att han skulle få utveckling. Men det är klart det var ett tapp, men vi hittade ett sätt att vinna matcher utan honom ändå. Men vi tappade även Ludvig Östman till Västerås och även Olle Strandell, som gick till Mora, så vi tappade tre spelare till allsvenskan, det var tungt givetvis men ändå ett tecken på att vi gör något bra också.

Jag tänkte vi ska gå igenom lagdel för lagdel. Om vi börjar med målvaktssidan så lämnar Viktor Eriksson, men Oliver Norgen är kvar och in har istället Emil Ranehamn kommit. Vad säger du om er målvaktssida?

– Den känns intressant, förra året kanske Oliver blev tvungen att ta ett större ansvar än vi tänkt, men Viktor hade otur med skador. Oliver visade i slutet att han är en målvakt av hög klass och vi hoppas att han ska ta ytterligare steg och visa vilken bra målvakt han är i vinter. Emil kommer in lite på samma premisser som Oliver gjorde förra, han behöver ha tålamod och ta chansen när han får den. Han har en enorm uppsida, jag tror på en fin karriär för honom. Så vi har en ung, men intressant målvaktssida, jag tror den är hållbar i längden.

På backsidan blir ni av med två tunga pjäser i Viktor Bemström och Markus Björk, och ni saknar ännu signatur från en annan, André Dahlqvist. På plussidan kan man hitta Henning Rothsten från Moras J20 och Oliver Rooth som ansluter från Universitetshockey i USA. Just nu har ni bara sex namn i truppen, finns det hopp om att André ska fortsätta och vad säger du om er backsida?

– I dagsläget fortsätter inte André, det är nej från honom, vi får se om han ändra sig, men i dagsläget är det nej. Det är ett stort tapp för oss, han gjorde sin bästa säsong, han och Viktor Bemström var ett starkt par som gjorde det bra tillsammans. Björk, kände han vill prova något annat, det är ett tungt tapp, det är en rutinerad kille som står för bra saker. Så tuffa tapp absolut. Bemström är vi glada över att han får spela i en högstaliga i Europa. Rothsten hade vi på lån förra säsongen och jag har haft honom i juniorerna i Mora. Det är en skridskoskicklig back som det finns mer att hämta från. En rolig kille att få in i laget. Tim Björkman och Emil Danerhag är två juniorer som är med på sex backar, vi vill att de ska kunna vara där. Sedan ska vi titta på bredden, vi är sårbara med bara sex backar, det går åt backar på juniorsidan med, så vi söker nytt på backsidan.

Offensivt så lämnar Martin Janohls, som vann hela ettans poängliga, och även Marcus Karlberg, som verkligen levererade förra säsongen. Ni blir också av med några nyttiga forwards i Hugo Wirell, Alexander Pettersson och Adam Helldén. In kommer Emil Lothström, Joel Myrberg Andersson och Ludvig Westerlund. Ni saknar ännu besked från skicklige Jakob Thor och har bara 10 forwards i truppen. Hur ser du på er forwardssida?

– Vi kommer inte få kontrakt med Thor, han har flyttat från Borlänge, han funderar på om han ska fortsätta spela. Det har jag full respekt för, han har gjort stora insatser för Borlänge och är en superbra kille. Jag är egentligen nöjd med forwardssidan, vi söker inte aktivt utan kommer att använda oss av juniorer på de sista platserna, vi har 5-6 stycken som slåss om platserna. Det är så vi hade upplägget förra året med, det blev bra då. Sedan fick vi in Isak Garfvé, det tror jag blir bra. Vi har också kvar Patrik Elfsberg,, Emil Lind, William Danielsen och Charles Eklund, och vi ser stor potential i Kasper Östberg, hans kurva går bara uppåt. Sedan har vi fått in en riktig motor i nya Ludvig Westerlund, Joel Myrberg och Emil Lothström, en hårt arbetande kedja med mycket hockey i, de kommer att vara motorn i laget, där vet vi vad vi får.

Patrik Elfsberg blir kvar och kommer få en stor roll i laget.

Den västra ettan lär bli tuffare kommande säsong då Dalen och Tranås ansluter. Vad tycker du om det?

– Resorna blir lite längre, men annars har jag inte reflekterat över saken, men det ärtvå bra lag som kommer in. Dalen var med för två år sedan, det är roligt med nya lag, men konkurrensen hårdnar. Det hade den gjort utan dom med, det kommer vara 8-9 lag som slåss om allettanplatserna, så det kommer inte vara någon dans på rosor att gå dit.

Vad är er målsättning med säsongen?

– Första målet är att ta sig till en alletta, därifrån får vi se hur processen går sedan, men allettan är det vi strävar efter i första hand, sedan får vi se vad vi sätter för mål.

Vilka fem lag når allettan?

– Jag tror på Skövde, Mariestad, Dalen, Borlänge och Linden.

Lämna ett svar