Sportchefskollen – Lindlöven

Nu tänkte jag sparka igång sportchefskollen igen, intervjuserien där jag intervuar ettanlagens sportchefer. Denna gång är det Lindlövens sportchef, Tomas ”Osten” Östlund, som fått svara på frågor om sitt lagbygge.

Jag tänkte vi skulle börja med att blicka tillbaka på förra säsongen. Inför den så hade ni några tunga tapp då Max Lalander och Alexander Kovalonok la av och Jesper Broeng försvann till Mariestad. Dessutom försvann nyckelspelarna Maksim Semjonov och Joshua Karlsson under säsongen. Ändå blev det er bästa säsong någonsin, då ni vann vårettan och gick till playoff 2 och sånär slog ut Väsby (förlust i sudden i avgörande matchen). Berätta hur du upplevde säsongen!

– Vi är jättenöjda med hur säsongen blev. Men vi lyckades inte riktigt fylla Max och ”Kovas” roller, vi hade ingen som gjorde samma poäng som de gjorde säsong efter säsong. Men vi tar gärna in unga spelare, och har fått behålla en stomme, som gör att laget tar kliv varje år. Jag är jättenöjd med säsongen som helhet, även om det var tråkigt att åka ut mot Väsby, för jag tyckte vi hade dom. Men nu ser vi framåt och har fyllt på med det vi behöver för att få mer produktion.

När jag tittar på ert lagbygge så ser ni inte ut att ha tappat något ni ville ha kvar, stämmer det?

– Nej vi har inte tappat någon, det är om David Berg inte ska spela, han har fått barn och kanske inte kommer spela, och gör han inte det är det givetvis ett jättetungt tapp. Men detta är bästa sillyn vi haft under alla dom år jag varit sportchef, vi har inte gått bom på någon spelare vi velat ha.

Om vi går igenom ert lagbygge lagdel för lagdel, och börjar med målvakterna. Jonathan Frykholm är kvar medan William Kias ansluter från Kumla. Vad säger du om målvaktssidan?

– Det ser bra ut på målvaktssidan, ”Frykan” har varit här ett tag, han är stabil och blir bättre och bättre för varje säsong. Kias kommer från en bra säsong i Kumla, trots svag omgivning så gjorde han det väldigt bra. Så jag är glad att ”Frykan” stannar och att vi fått in Kias, det känns tryggt.

På backsidan så har ni nu fått tillbaka Joshua Karlsson efter utflykten till AIK. Berg har du redan nämnt är osäker, och ni har just nu fem backar under kontrakt. Vad kommer att komma in?

– Vi har en back klar, men söker ytterligare en. Ett önskescenario vore ju om vi kunde få tillbaka Jesper Broeng, men det går ju inte, men det är den typen vi söker. Men det är tunt på marknaden på såna backar. Vi har stora och stabila defensiva backar, men skulle vilja ha in en yngre back som gärna vill vara mer delaktig offensivt. Det är det som är kvar att hitta.

Vad är det för spelare som ni signat?

– Det är Zikmund Mroz, som signade förra säsongen men åkte på en skada och missade hela säsongen. Det är en kille som fostrades i Örebro, men som sedan spelade ett antal år i USA innan han flyttade hem till Sverige igen. Han håller på och rehabtränar just nu.

Så det är en liten chansning kanske?

– Ja man vet ju inte hur det ska fungera, men det är bra prognos och han följer de stegen i rehaben som han ska göra. Men det kommer ta tid innan han kan ansluta till 100%. Vi har som mål att han ska vara klar till seriepremiären, men vi kommer ha en backsida som är fulltalig innan han kommer in.

Hur ser du på er backsida?

– Defensivt har vi stora och starka spelare. Jag är nöjd med de vi har redan i bröderna Lindgren , ”Josh” (Joshua Karlsson), Philip Nyberg och nye Anton Fält, som vi fått bra referenser på, en spelskicklig back, så vi är nöjda men inte färdiga.

På forwardssidan har ni fått in några riktigt spännande nyförvärv, framför allt två unga lovande killar i Johannes Jämsén och Filip Barklund, och en betydligt mer rutinerad i Tobias Sjökvist. Hur har ni lyckats få dit dom, de lär ha varit eftertraktade?!

– Just Jämsén var jag på tidigt under säsongen och fick hit honom direkt efter säsongen och han gillade det han såg och gillade att laget varit bra, han fastnade helt enkelt. Det är en superskicklig center, snabb i tanke och beslut. Sedan fick vi mycket hjälp av hans kompis Filip med, han var här under förra säsongen och trivdes bra.

– Filip (Barklund) var klar över att han inte ville vara en spelare fjärdekedjan i allsvenskan, han hade en sådan roll i Södertälje och ville inte fortsätta så. Vi har haft en bra dialog, och det har haglat in anbud från andra ettanklubbar, men han var rätt klar över att blir det inte allsvenskan så blir det Lindlöven. Det är vi väldigt glada över, för det är en otroligt skicklig spelare.

– Tobias (Sjökvist) har jag varit på i många många år, men i år stod solen rätt, han var här och vi hade ett bra snack, sedan väntade han någon månad men det var ändå klart rätt tidigt. Jag ville ha in en äldre och rutinerad kille, och Tobias är en otroligt proffsig kille som kan göra poäng dessutom, så honom är jag glad att ha fått in. Tappar man Lalander och Kovalonok så är de svåra att ersätta, men jag hoppas de ska kunna ersätta den produktionen, vi ska inte sätta någon press på dom att göra det, men de har skickligheten för att kunna det.

Framför allt har ni i mina ögon en riktigt stark centersida, men vad tycker du om forwardsuppsättningen?

– Som du säger så vill jag bygga på en stark, spelskicklig och pucksäker centersida, det är dom som är navet i vårt spel. Vi vill spela på insidan och få ut pucken på kanterna, och vi har en väldigt stark centersida. Jag kan också berätta att Anthony Paskaruk är klar, det är en skicklig tvåvägscenter, så vi är väldigt nöjd med centersidan. Sedan är jag väldigt nöjd med att vi fick behålla Christoffer Anrén, han kan producera, men är också viktig med sin energi och förmåga att vinna puck, han var en viktig spelare att få behålla., Sedan finns det spelare som jag hoppas kan steppa upp, jag var inte helt nöjd med dom förra säsongen och jag förväntar mig mer av dom kommande säsong, och det vet dom om. Sedan vad kan jag säga, yttrarna är inte så stora, men det är duktiga skridskoåkare med mycket fart.

Till sist så är Jonas Dufåker kvar som tränare, vad har du att säga om honom?

– Vi är jättenöjda med Jonas! Han jobbar hårt, är noggrann, och är väldigt krävande, jag gillar hans ledarstil och han gör ett jättebra jobb. Sedan kan jag berätta att Ola Östergren fortsätter som assisterande tränare kommande säsong också, de kompletterar varandra bra.

Vad har ni nu för målsättning med säsongen, blir det en alletta?

– Det är två år sedan vi var där sist och har man inte ambitioner inom hockeyn så är det ingen idé att spela. Men det kommer bli en otroligt tight serie, med få poäng mellan lagen, det är många lag som slåss om det i år. Det är kanske två lag som inte blandar sig i allettanstriden, men det vet man inte det heller.

Hur ser du på konkurrensen i västra ettan?

– Jag tycker det är en jätterolig serie. Mariestad är alltid bra, Skövde har steppat upp i år. De är alltid bra innan jul, men tappar alltid efter, vilket jag tycker är konstigt. Tranås har jag dålig koll på, Dalen tappar förstakedjan men har istället fått in annat bra, de har ett bra upptagningsområde. Sura ser starkare ut i år… Det är många lag med ambitioner, men vi ska tävla under hösten och hoppas på en skadefri höst, vi har haft mycket skador de senaste åren, visst är det lika för alla, men vi har varit väldigt drabbade i skov, nu hoppas vi att vi kan hålla oss skadefria så vi kan tävla om de fem allettanplatserna.

Har ni gjort någon analys varför ni haft så mycket skador, för kikar man på era trupper från de senaste åren så är de väldigt breda med en massa lån…?

– Vi gjorde en kraftig analys inför förra och det vi kan se är att det inte är förslitningsskador, precis alla är krosskador, och då är de svåra att förebygga. Vi har haft en jäkla otur helt enkelt, framför allt under våren förra, då var det var kaos. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Torsten Yngvesson och Karlskoga annars hade vi inte haft ett lag att ställa på benen vissa matcher. Till i år har vi tagit in 14 forwards istället för 13 som vi haft tidigare, för att bredda laget och höja konkurrensen och kvaliteten.

Vågar du tippa vilka fem lag som du tror går till allettan?!

– Det är svårt, men jag tippar på Bois, Dalen, Lindlöven, Skövde och Surahammar. Men det är inget lag kommer sticka iväg.

Är västra kanske till och med jämnare än södra ettan i år?

– Jag är rätt trött på snacket om söderettan, att den ska vara så bra och jämn. När gick ett söderlag upp senast? Mariestad är med med där uppe, Borlänge har varit i kvalserien flera år, Hudik har varit nära, Östersund fick upp säsongen som gick. Visst har de många bra spelare, men jag tycker inte det är någon större skillnad. Klart spetsen i KHK och Nybro inte går att snacka bort, men de spelar i ettan de med, på samma villkor. Västra ettan har varit riktigt bra under många år. Sedan har Mariestad varit lite bättre än alla andra, men det hade inte spelat någon roll om de spelat i någon annan serie.

Lämna ett svar