Sportchefskollen – Surahammar

Att vara sportchef i Surahammar har i många år varit ett otacksamt jobb. Men efter förra säsongens framgångar så har jobbet gått betydligt enklare. Så var också sportchefen Jörgen Mähler redan klar med säsongens lagbygge, och det är en både nöjd och glad sportchef som kmhockey.se fått tag på.

Från ettans kanske största bottenlag till en sådan succé att jag valde att döpa om er till Gladahammar istället. Vad har hänt med Surahammar?

– Vi har väl kammat till oss! Vi har gjort saker mer rätt från början. En noggrannare rekrytering, bättre sammanhållning i laget och i takt med att resultaten gått vår väg har det kommit ett självförtroende, så det ena har gett det andra.

Hur roligt är det att vara sportchef för Surahammar för tillfället?

– Just nu är det väldigt tacksamt, det är betydligt mer lättjobbat än tidigare säsonger. Man får en helt annan respons när man ringer spelare, det är lättsammare, det är det.

Jag har också märkt att ni fått ett helt annat drag på läktarhåll. Berätta!

– Det är samma där. Hockey i ”Sura” är stort, sedan finns det en gräns för vad folk tål, men nu spelar vi bra hockey, vi vinner fler matcher och då kommer folk ner till hallen igen. Vi hade en jäkla ökning mot tidigare säsonger. För ett tag sedan hade vi 800 på matchen och i lilla Sura är det väldigt mycket. Hockeyn engagerar, det är mycket barn på matcherna och det har också varit jätteroligt naturligtvis.

Är hockey en popsport i Surahammar nu?

– Jag är kanske en stor part i målet, men ”Sura” är förknippat med hockey mer än annat, så jag skulle inte säga popsport, men i och med framgångarna så har vi vunnit tillbaka intresset, så är det.

Hur stor del i framgångarna har tränaren Thomas Maikkula?

– Han är en del av helheten naturligtvis, en stor bidragande orsak till sammanhållningen och delaktigheten, alla är med och bidrar. Det som är nyckeln är tid, engagemang och en noggrannare rekrytering, plus att vi tagit hand om spelarna bra. Det är ju lättare att prestera om man trivs och mår bra.

Säsongen som gick fick ni spela er första alletta på ett bra tag. Hur var det och vad har ni lärt er av den?

– Allettan är en nivå till jämfört med grundserien. Tuffare och tätare, mer fysisk och man har inte så bra koll på motståndarna, lagen i ens egen serie har man bättre koll på. Sedan är det nyttigt med långa resor, mycket tid tillsammans bygger också ett lag. Den stora skillnaden är att allt går fortare och det blir mer fysiskt, det blir en nivå till.

Ni är faktiskt det lag som ser mest startklara ut så här långt. Den 18/5 så hade ni två målvakter, nio backar och 14 forwards! För det första: Är ni klara och för det andra, hur lyckades ni sy ihop en trupp så snabbt?

– Jag är klar. Det var tacksamt i år att det fanns ett intresse hos de vi pratade med. De som fått förfrågan har varit positiva. Vi har 16 spelare kvar från förra säsongen, så det är inte så många nya som de två senaste, det är sju nya nu, de senaste säsongerna har det varit 13 eller 14. Vi var klara med rekryteringsjobbet tidigt förra säsongen med, men det handlar om att vara nöjd och vi har ett bättre lag på papperet i år än vi startade med ifjol. Vi var sårbara ifjol och gick på en center ett tag, i år ska vi gå bredare är det tänkt. Spelare går sönder, och då är det bättre att man har spelare som får spela på en naturlig position. Det går givetvis inte täcka upp för allt, men så gott man kan.

På vilket vis är ni starkare som du ser det?

– Dels har vi fyra väldigt kvalificerade centrar. Vi har tappat centrar men ersättarna är bättre. Vi har en hel del intressanta nyförvärv och många som är kvar är bra, vi ser starkare ut från början.

Ni har fått behålla många av era stora utropstecken under säsongen: Lukas Söderlund och Hampus Pettersson bland annat. Hur viktigt var det?

– Det är jätteviktigt, dels för kontinuiteten för laget, men också för dom att få göra en säsong till i ettan och etablera sig i toppen där innan de kliver vidare. Det är klart att de är viktiga.

Överraskades du av Lukas Söderlund enorma utveckling?

– Jo det får man väl ändå säga, ibland undrar man hur han lyckas med sakerna han gör på isen. Sedan spelade han, Hampus (Pettersson) och André (Astley Rydberg) tillsammans länge och de klickade jättebra. Han har spetskvaliteter. Sedan glömmer man gärna dom som täcker skott och så där, många som gör sin roll jättebra.

Surahammars stora skyttekung Lukas Söderlund gjorde en kanonsäsong och var mannen bakom många mål under säsongen.

Han har spelat i mitt Mariestad i två omgångar, och det som syns tydligast i hans utveckling är spelet utan puck, han är inte bara målfarlig längre.

– Ja han spelar hockey över hela banan, sedan har han spetskompetensen i avsluten. För att få allt att funka så måste helheten funka, han måste trivas och det har han gjort fantastiskt bra i ”Sura”.

Vilka ser du som era främsta nyförvärv?

– Tobbe Boström ska bli intressant att följa, jag har sett honom sedan jag var i Norrland, han kom in bra de två matcher han gjorde. Daniel Andersson ser intressant ut, det är en kvalificerad spelare, Linus Marcko intressant med. Sedan hoppas jag att det går att få ut mer av flera spelare från förra säsongens trupp också. Det är inget gammalt lag, men de har spelat någon eller några säsonger seniorhockey nu.

Har ni kunnat välja från en högre hylla av spelare i år?

– Ja man blir helt klart mer attraktiv när man haft en framgångsrik säsong och jag har kunnat få de jag önskat att få, man är mer attraktiv i ett bättre lag.

Ett tungt tapp kan jag dock se, trotjänaren Jakob Forslund. Hur tungt är det tappet skulle du säga?

– Det är klart det försvinner rutin och ledaregenskaper, men har man inte engagemanget och tiden så blir det inte bra heller, men det är ett tapp helt klart.

Kan det hänga ihop med att ni har blivit seriösare med mer träning också nu?

– Vi tränar fyra dagar i veckan och spelar två, sedan jobbar de och har familj, då räcker inte alltid tiden till. Och är inte hobbyn fullt avlönad så blir den bortprioriterad. Sedan är inte min ambition långa kontrakt, utan att man ska vilja ta sig uppåt och då handlar det om egenansvar också, att man tar hand om sig och ger allt på träningar för att ta sig vidare.

Det blir en tuffare västra etta kommande säsong, med Dalen och Tranås in och Kumla och Nyköping ut. Hur ser du på det?

– Det känns som att det är två bra lag som fyller på i serien, sedan kan det slå från säsong till säsong, men visst fyller de på. Kumla lyckades inte riktigt förra säsongen, men Nyköping var ett bra lag. Dalen hade vi i serien för ett par år sedan och de är bra.

Vad kan vi förvänta oss av er i vinter?

– Målsättningen är allettan givetvis, det är omöjligt att sikta lägre, sedan får man se. Allettan är tuff, men att nå dit är prio 1. Sedan vad som händer om/när vi kvalificerar oss dit så vill vi tävla om det, vi slutade ändå fyra säsongen som gick och har ett starkare lag i år.

Till sist: Är det något annat lagbygge i den västra ettan du tycker ser intressant ut?

– Ska jag vara ärlig så följer jag inte andras lagbyggen, det enda jag kan göra något åt är Suras, så det fokuserar jag på. Vissa har ju inte fått ihop lag överhuvudtaget, så det är tidigt att säga något, just nu är fokus på ”Sura”. Det blir mer intressant att titta på dom i augusti när trupperna är klara, än i början av juni.

Lämna ett svar