Sportchefskollen – Huddinge

Förra säsongen lyckades Huddinge precis nå såväl alletta som kvalspel, men väl där åkte man ut direkt mot Surahammar. Det är något den anrika föreningen inte var nöjda med och nu tar man ett omtag med sikte på att bli en framgångsrik plantskola igen. Sportchefen Alexander Ytterberg berättar mer. 

Om jag tycker mig se ett omtag i Huddinge, ser jag rätt då?

– Jo men det stämmer väl. Vi försöker sätta en ny profil, att komma tillbaka till den tidigare profilen. Om vi ser till de senaste tio åren så de år som vi gått upp till kvalserien så har det varit med en yngre stomme som ska vara drivande, samtidigt som vi behöver ha kvar några äldre. Men vi har varit en organisation som försöker utveckla spelare, att vara en språngbräda. Går vi upp är det att vi gjort dom bitarna bra.

– Det handlar om att ha en tydlig identitet som vi vill ha. Att sätta en sådan strategi behöver inte betyda att det var fel på den man hade tidigare. En tydlig plan är det enda sättet att få en synergy. Unga spelare som vill gå till hockeyallsvenskan ska vilja gå till Huddinge. Där har vi ett bra namn och det är viktigt att vi fortsätter förvalta det så det inte bara blir en slogan.

Förra säsongen var den sämsta för er del på många år. Har ni analyserat vad som gick fel?

– Det berodde på flera faktorer, men i grund och botten presterade vi inte. Vi har gjort en analys och försöker se de bitarna vi behöver utveckla. Men vi var missnöjda, det sticker jag inte under stolen med, vi har högre förväntningar på oss både externt och internt.

Kim Lennhammer är en av spelarna som tackat för sig.

Ni har hunnit rätt långt i ert lagbygge, och även om en hel del är nytt så har ni behållit ett par äldre i Björn Jonasson och Joakim Hälleström. Vad betyder dom för er?

– Det är flera av de äldre som betyder mycket, (Anton) Kalte, Björne (Björn Jonasson) och Hälleström är väldigt viktiga. De kan leverera på en extremt hög nivå, vi gick hårt på att vi skulle behålla dom, för det skickar signaler att det finns en slagkraftig grund.

Hur har du tänkt kring de nya pjäserna du plockat in, kring hur du vill ha lagdelarna och så där?

– I grund och botten är de spelare vi plockat in spelare som kan nå hockeyallsvenskan på 1-3 års sikt, det har varit en del av profilen vi sökt. Egenskaper vi söker är att de är arbetsvilliga, laglojala spelare, som åker mycket skridskor. De får gärna komma från bra organisationer som superelitlag eller annat, så man vet att de kan klara att leva under förväntningar. Så vi har snarare tittat på det än på hur spelartruppen ska se ut. Sedan vill jag tillägga att stommen är på plats, nu söker vi två forwards och en backplats där vi kan vara lite mer selektiva, vi sitter i en bra position och kan ha tålamod.

Var det någon av de som lämnat som det smärtade extra mycket att ta farväl av?

– Jag ska inte singla ut någon enskild, men många av de vi tackat av har varit uppskattade. Men vi har hittat olika sätt att involvera de som velat in i organisationen, så det blir en naturlig progression. Vi försöker behålla dem i klubben på olika sätt.

Innebär nybygget också ett annat spel?

– Jag tror man kommer känna igen Huddinge hockey, med det sagt så vill vi nog spela lite rakare, lite mer direkt. Även nere i J18 och J20 vill vi ha en tydlig struktur med tidiga avslut, och snabbt in på mål. Det är något vi är dåliga på i svensk hockey, men tittar man på lagen så är det tajt runt linjer och att ta sig in på mål, så det är något vi lägger vikt vid.

Vad kan vi förvänta oss av Huddinge kommande säsong?

– Vi har höga förväntningar på oss själva, vi vill slåss om att ta oss till hockeyallsvenskan och individuellt är det att ta tre spelare till allsvenskan. Släpper vi tre i år kanske vi får sex med kapacitet att gå dit nästa säsong, men då måste vi leverera det vi sagt att vi ska göra, så vi får en långsiktighet.

Till sist: Är det något lagbygge i östra ettan som ser intressant ut?

– Oj, svår fråga! Det är klart att Väsby är ett lag som jag vet har en tydlig och hög ambition som vår. Deras lagbygge ser också spännande ut, så det blir bra fajter mot dom i år igen.

Lämna ett svar