Sportchefskollen – Mörrum

Efter en riktig kanonsäsong för Mörrum så följde senast en medioker dito. De hårda satsningarna har gett bakslag och nu ska sportchef och tränare Thomas Engman försöka rusta en slagstark trupp med en halverad spelarbudget. Men det måste inte vara av ondo:
– Det är taggade spelare som vill tävla och inte spelar för pengarna, menar han.

En väldigt framgångsrik säsong för två säsonger sedan förbyttes i en sämre senaste. Vad var skillnaden?

– Skillnaden är om man ska vara ärlig att vi hade marginalerna med os för två säsonger sedan. Vi löser allettanplatsen sent med några poäng och sedan flöt det bara på. Förra säsongen gör vi en helt ok första halva av grundserien, men andra halvan tar vi alldeles för lite trepoängare och missar allettan, vi spelade inte tillräckligt bra hockey helt enkelt. Det var skador och annat som gjorde att vi inte fick ihop det helt enkelt. Sedan efter grundserien så kom det fler skador och corona och vi hade inte ordinarie lag på många veckor, så det var mycket som störde. När vi sedan började få tillbaka spelare såg vi ett bättre spel och vi fick ordning på grejorna och säkrade kontraktet.

Vad innebär den sämre säsongen för er inför nästa? Jag vet att ni pratat om halverad spelarbudget…

– Det hör inte ihop så mycket med resultatet, utan det grundade sig i att vi haft mindre intäkter under en längre period, det har varit coronasäsonger och säsongen innan jag kom så var arenan en byggarbetsplats, så intäkterna har under flera år inte varit tillräckligt höga, samtidigt som vi legat på samma budget, till slut håller det inte så då måste vi halvera spelarbudgeten för att överleva.

Ni har en väldigt ung trupp så här långt, jag räknade till 11 av 17 spelare som 21 år eller yngre. Är det ett tecken på att ni rättar mun efter matsäck?

– Ja så är det, har du spelare som är 25-30 och allsvenska meriter, då är de dyrare. Nu får vi satsa på yngre spelare, det behöver inte vara en nackdel. Det är taggade spelare som vill tävla och inte spelar för pengarna, jag tycker att vi fått in några intressanta namn, det känns bra så här långt.

Du är ju tränare också, innebär det någon skillnad i det arbetet för dig med så många unga?

– Visst är det klart att yngre spelare som kommer från J20 vill veta förutsättningarna, vad vi har att erbjuda, de vet att de behöver jobba, men jobbet jag gör nu handlar mycket om att få in nya spelare, tidigare var det mer förlängningar, nu får man leta mer för att hitta rätt killar och karaktärer, ta referenser och kolla video och så vidare.

Ni får dock behålla två tunga pjäser i John Henrion och Marcus Paulsson, vad kommer dom att betyda för er i vinter?

– Dom kommer betyda jättemycket, dels i omklädningsrummet, de har spelat på hög nivå och hjälper de yngre killarna, men även på isen visar de vad som krävs för att spela på nivån. De är väldigt seriösa, tar hand om kropparna. Ska man spela till man är 38 som Marcus så måste man ta hand om sig. Dom är otroligt viktiga för oss.

Är det någon av de nya spelarna du är extra nyfiken på?

– Ja den här forwarden Wälimaa är jätteintressant tycker jag. En hårt jobbande spelare som kommer tillföra mycket i centerspelet. Sedan har vi två lovande killar från Södertäljes J20, Filip Lundqvist och Johan Diberius Sköld. Det är två välskolade killar som ska ta steget. Visst kan det vara tufft i början men jag tror vi kommer få bra utveckling på dom. Även Martin von Shoultz är spännande och även om han inte fått så många matcher på seniornivå så har han ändå visat att han kan spela på en hög nivå, en väldigt seriös kille.

Är det något av tappen som känns extra tungt?

– Ja det är väl Emil Cederlund som är det tunga tappet. Det är en kille som alltid har glimten i ögat, en riktig tävlingsmålvakt även på träning. Han vann många matcher åt oss. Samtidigt förstår man att han vill gå vidare, de har andra förutsättningar på målvaktstränarsidan i Krif, jag hade gärna haft honom kvar men nu är det bara att önska honom lycka till.

Vad saknas in i bygget?

– En center som har lite rutin som kan vara en ledande center, hålla puck och så. Även en stabil och defensiv back ska in, en som helst ska ha lite rutin i alla fall.

Ni har en riktigt het rivalitet mellan er och Karlskrona, hur ser du på den?

– Den är spännande faktiskt. Den hörde jag det snackades om redan innan jag kom ner. Men det är faktiskt nästan hetare matcher mot Krif, men supporterkampen är hårdare mellan KHK och oss. Det är som det ska vara, rivalitet mellan föreningar måste få finnas, det ska man inte ta bort, se bara rivaliteten mellan er (Mariestad) och Skövde. Det ska vara kamp på isen, sedan kan man få vara polare vid sidan av, men vid match ska det märkas att det gäller extra mycket.

Vad har ni för ambitioner med säsongen?

– Ambitionsnivån tidigare har varit allsvenskan, den tar vi bort nu. Nu gäller det att etablera laget. Sedan går vi ut för att vinna varje match, vi vet att det kommer bli en tuff serie i söder, men vi ställer upp för att vinna så får vi se vart det leder,. Går vi inte till en alletta tar vi nya tag och sätter nya mål,. Men målet är att vara en stabil förening över tid, att ha ordning i ekonomi och organisation, man kan inte börja i fel ände.

Det låter som du menar att man haft lite fel prioriteringar, att man satsat pengar på a-laget medan det runtomkring inte riktigt hängt med?

– Ja det håller jag med om, så måste man ett, ha pengar över tid. Man måste också ha en bra juniorverksamhet så man kan plocka upp egna underifrån. Nu har Mörrum tagit stora steg vad gäller det under säsongen och vi kan ta fler i år, men helheten måste funka, organisationen, ledare, kansli, allting måste funka. Man måste ta små steg. inte ett stort steg på en gång, utan bygga med tålamod.

Till sist: Är det något lagbygge i den södra ettan som ser extra intressant ut?

– Jag tycker Krif håller på och bygger ett bra lag. Sedan tycker jag Troja bygger lite annorlunda med mycket yngre killar, det kommer kanske in spetsar sedan. Men Krifs känns mest spännande så här långt.

Lämna ett svar