Sportchefskollen – Piteå

En skåning med ansvar för Norrbottens näst bästa lag? Ja i alla fall om man får tro honom själv. Jonathan Glader, sportchef för Piteå hockey, vill se sig själva på hockeyettantronen i norr redan i år.

Vilket spännande lagbygge ni håller på med!

– Jag håller med! Det känns som att vi är något bra på spåren och att det är det är drag runt och i föreningen. Styrelsen jobbar stenhårt med att ta fram bollar och ta hand om bollar. Vi har en ekonomi i balans, inget stort kapital, men alla kan sova gott om natten. Återkomsten av Mikael Aaro känns helrätt, vi vill upp ett snäpp och tävla ännu hårdare och nå längre, så det känns jättebra. Bredvid honom kommer Björn Lavander vara med, de kommer bli ett superpar tillsammans, där ”Micke” har massor med erfarenhet att bidra med, så det känns kanon.

Om jag är lite tuff så ser jag er utifrån tidigare som ett topplag, på slutet mer som ett allettanlag men kanske inte mer. Nu ser ni ut att ta kliv framåt igen efter lite dalande, hur kommer det sig att ni tar steg framåt nu?

– Vår självbild har alltid varit att vi är ett topplag. Men jag håller med dig, vi har inte fått till alla pusselbitar, alla har drabbats av coronan, men luften gick ur oss lite väl mycket. Vi har jobbat jättehårt med spelare från norra Västerbotten, där ungefär halva truppen är Piteåbor, det är viktigt för oss att fortsätta så. Men vi behöver också ha en injektion från läktarhåll, sponsorhåll och styrelsehåll. Det känns som att vi har det nu. Sedan har vi alltid fått leva med förväntningarna att vi ska vinna alla matcher och när vi inte gjort det så har det känts som att vi jobbat i uppförsbacke, och då har intresset sviktat. Men nu är vi på gång där vi fått ett tydligt uppdrag från styrelsen att vara det näst bästa laget i Norrbotten. Topparna har varit höga tidigare med, vi har bland annat slagit Luleå i en DM-final och vi vann mot Östersund två gånger under säsongen, så stundtals har vi spelat som ett topplag, men vi har inte varit stabila nog. Men nu har vi stort hopp från ledarstab och sportgrupp om att vi ska vara det.

Rasmus Similä är en prestigevärvning man hoppas mycket på. Foto: Oliver Åström, Kalix

Ni har fått in ett antal nyförvärv, är det något du är extra nyfiken på?

– Jag är jättenöjd med nyförvärven vi gjort. Vi får tillbaka Fredrik Bergdahl, vi har saknat den typen av backar som kan vara pålitlig över tid. Han är stabil, man vet precis vad man får av honom. Det finns mer spektakulära backar, men få så robusta och pålitliga. Fredrik blir också viktig i omklädningsrummet. Sedan har vi lyckats rekrytera Rasmus Similä som fick ett stort genombrott denna säsong. Det var många som ryckte i honom, så det var en prestigeseger att han valde att komma till oss. Sedan Oscar Nilsson som slog poängrekord i J20 valde också oss, så vi har vi fått in två unga och en mer rutinerad. De två är runt 20 så de kommer ha sina toppar och dalar, det handlar om att ha tålamod. Similä har redan känt på seniorhockey, både när allting flyter på och när det är motigare. Hans Kiruna föll på målsnöret till allettan och sedan hade de det tufft, den rutinen tror vi är bra att ha. Nilsson får vi jobba på så han får kontinuitet. Så det är tre intressanta nyförvärv.

Har ni tappat någon ni velat behålla?

– Sista ordet är inte sagt från alla ännu, Magnus Isaksson har inte skrivit på. Emil Wrenman och Carl Becker har vi inte fått svar på ännu, de har annars både rutin och skicklighet som skulle kännas om vi tappade dom. Samtidigt måste man förstå hur det ser ut, hockeyettan går emot allt mer resor, mer uppoffringar. Det är lite det som gjort oss framgångsrika tidigare, vi har haft en kvalitetsbaserad verksamhet med seriös och bra träning, nu börjar de andra komma ifatt, serien blir bättre och bättre och det gäller att vässa ännu mer för att vara i framkant. Vi har ett starkt samarbete med Stefan Thomsson som har sin bas här, men han tränar skidlandslaget och Skellefteå också, nu under Corona har det varit svårt att få tillgång till träningstimmar, där behöver vi komma tillbaka.

Du var inne lite på er stora ledare, Magnus Isaksson. Hur ser det ut för hans del, blir det en fortsättning?

– Först och främst måste han bli återställd, han har har haft en del bekymmer med kroppen under flera år, han blir rätt hårt åtgången under matcherna så han har inte varit helt frisk på flera säsonger, men det var ännu tuffare denna säsong. Så han måste bli återställd först, men han verkar taggad på att spela, sedan om det blir att han skriver på till midsommar, i augusti eller i oktober får vi se, men det känns positivt.

Blir det en fortsättning i Piteåtröjan för ikonen Magnus Isaksson? Fot: Oliver Åström, Kalix

Ni har som sagt var fått in meriterade tränaren Mikael Aaro i truppen, vad hoppas ni att han ska bidra med?

– Hans erfarenhet av hockey på allra högsta nivå, han vet vad som krävs. Ett ledarskap som är personligt blandat med engagemang och kunnande. Där tror jag han kan möta våra spelare, han har spelat på nivån så han vet vilka villkor som gäller. Hur det funkar att jobba heltid och komma till en träning. Sedan hockeymässigt är han duktig på att bygga en grund som är tydlig och förankrad så alla vet vad de ska göra vid olika situationer på banan, så allas skickligheter kan komma fram ur denna grund. Det tror jag att han är bra på.

Ni vann budgivningen på Similä, ni har fått in en meriterad tränare, innebär detta att ni gör en större satsning ekonomiskt?

– Ja till viss del. Spelarbudgeten är något mer än indexerad, så är det. Men man spelar inte i Piteå för att vi betalar de största lönerna utan för att utvecklas och att vinna. Vi kan se varandra i ögonen och säga att nu kör vi, det är en konkurrensfördel. Sista tio åren har vi skeppat 15 spelare till högre ligor, så det går att utvecklas här. Vi har under dom tio åren spelat tre kvalserier, nu vill vi dit igen. Alla känner att det är inom räckhåll.

Är det verkligen realistiskt att bli näst bäst i Norrbotten?

– Det tycker jag! Vi har framför allt Kalix som verkligen spänt bågen och kört. Vi hoppas att Boden kommer till spel, det är inte säkert, men viktigt för oss. Det är en lokalrival, kommer de till spel så är de säkert med och tävlar tillsammans med Kirunalagen. Så ska vi vara näst bäst så måste vi nå kvalserien, för det är jag övertygad om att någon av oss kommer att göra. Beroende på vad för svar vi får så tycker jag det är en realistisk målsättning.

Många i norr menar att Norrbotten saknar ett allsvenskt lag…

– Det tycker jag också, det finns förutsättningar med den hockeykultur som finns här uppe. Det finns väldigt många spelare i NHL, SHL och hockeyallsvenskan. Så det finns en tradition, en kultur och en kunskap här uppe. Jag tycker också det finns de ekonomiska förutsättningarna med skogen, papperstillverkning, stål- och järnverk och så där. En starkt växande elindustri, en kunskapsindustri som växer. Så norr- och Västerbotten är landskap med stark tillväxt i och framför allt hockey. Vi hoppas att vi vinner den kapplöpningen och etablerar oss där.

Men ska vi vara ärliga så har ni inte haft väldigt svårt att locka publiken? Hur ska ni göra för att få folk till hallen?

– Jo det kan jag hålla med om. Först och främst gäller det att ställa ett intressant lag på isen, att folk känner att vi är med och tävlar. Styrelsen springer på bollar på vad gäller evenemang, kommunikation och event för att locka folk. Allt behöver gå tillsammans. Vi har en fin arena, bra kommunikationsmedel hit, så allt behöver hänga med.

Joakim Högberg blir en viktig del av Piteålaget också kommande säsong. Foto: Oliver Åström

Hur märks det tydligast på stan att ni är på g igen?

– Det pratas jättemycket hockey på stan, det är många som tycker det är roligt att prata hockey och som följer oss. Det känns när vi besöker sponsorer att folk törstar efter det och tror på det. Vi pratar samma språk. I Piteå tidning är det många som läser om hockey, så har det alltid varit, men nu är det ofta den mest lästa artikeln vecka efter vecka, det bubblar under ytan!

Gränsen för norra ettan har numer flyttat mer söderut än brukligt så Hudiksvall tagit Östersunds plats. Vad har du för tankar om det?

– Vi byter Östersund mot Hudiksvall och det innebär antagligen för oss ett dubbelmöte med Sundsvall och Hudiksvall, det räds vi inte. Tiden innebär ingen större skillnad mot att möta Östersund. Hudiksvall är en gedigen förening så kvalitetsmässigt så byter vi ett topplag mot ett annat. Det var dock länge sedan vi vann mot Hudik borta, vi har förlorat varenda gång sedan 2014 då jag kom upp hit. De är sympatiska, och vi vinner ofta hemma, men vi förlorar alltid i Glysishallen. Det är trevliga människor som vi unnar framgång där uppe, men det glastaket kommer att spricka i år kan du hälsa! Vi har mycket mycket samarbete med Hudiksvall på idéplanet, de är väldigt bra att ha att göra med. Vi har hjälpt varandra, så vi har en hjärtlig relation, men de har inte bjudit på poäng, men nu är det dags!

Är det annars något lagbygge i norra ettan som du tycker är intressant?

– Jag prickade rätt på att Östersund skulle gå till allsvenskan, det kan man läsa om i Piteåtidningen. Hudiksvall kommer att bli bra, jag tycker också att Sundsvall är något på spåren, det var märkligt att de inte fick till det förra säsongen, men jag håller upp ett varningens finger för dom, de kommer bli riktigt bra inom kort, kanske redan i år. De leds av rutinerade Anton Gustafsson. De har varit i allsvenskan i omgångar, vi får se om de kanske inte får ett lyft redan nu till hösten.

Till sist ett stort tack för lån av Oliver Åströms (Kalix) jättefina bilder!

Lämna ett svar