Sportchefskollen – Kalmar

Han kom till en klubb i ”kris”, med såväl ny klubbledning som sportslig ledning och han byggde dessutom ett helt nytt lag under en ny tränare. Men med facit i hand så vände Daniel Stolt det hela till en framgångssaga. Kalmar vann grundserien och kom tvåa i allettan innan man snöpligt åkte ut i semífinalen mot ett formtoppat Halmstad. Hur toppar man den framgången? Hemsidan ringde upp Stolt för att höra hans ord om säsongen och hur han går vidare.

Du kom tillbaka till hockeyettan inför förra säsongen och byggde om Kalmar från grunden egentligen. Och du måste väl vara nöjd med utfallet?!

– Både ja och nej. Det är klart att laget blev superbra, men resultatet blev en besvikelse i slutändan. Vi åkte precis som ni i Mariestad ut mot Halmstad, och det var klart att det var surt där och då. Men sedan någon vecka så har det släppt känner jag. Men vi fick ihop en jättebra grupp med bra ledare, de har gjort ett fantastiskt bra jobb tillsammans.

Vad var det som funkade bra?

– Från början så byggde vi om från scratch med spelare jag trodde på, och som ville något. Som var redo att spela under ett annat ledarskap, en annan typ av ledarskap. Viktor har samma syn på hur man ska spela hockey som jag. Övriga ledare kom också in och allt klaffade: Spelare och ledare kom bra överens och vi fick ihop en stark grupp, vilket jag skulle säga var vår styrka. När vi hade det tufft stöttade dom varandra. Dom som spelade mer stöttade dom som spelade mindre och tvärtom. Det jag var mest nöjd med är gruppdynamiken, vi hade extremt bra sammanhållning och människor att jobba med.

Fanns det några utropstecken i truppen?

– Det fanns det allt. Våra yngre killar tog för sig snabbt. Sjöberg, Norén. Skager växte och spelade boxplay till och med, det har han aldrig gjort tidigare. Så det var flera av våra yngre killar som tog steg. Jonathan Stålberg tog steget jag sett att han har potential för, tillsammans med Engsund och målvaktstränarna så gjorde dom det jättebra.

Jonathan Stålberg satte under säsongen nytt rekord i hållen nolla, fyra matcher i rad utan insläppt mål!

Var det något som kunde varit bättre?

Sista matchen mot Halmstad, vi kunde ha vunnit den och spelat kvalserien. Annars kan man inte klaga på en grundserieseger och en andraplats i allettan.

Om jag kikar på lagbygget så ser forwardssidan rätt intakt ut medan ni förändrat rätt mycket på backsidan…

– Det stämmer, från förra årets trupp är det inte så många på backsidan kvar, bara Ottosson och Norén. Det har naturliga orsaker. Vi har Brandhammar som får chansen i allsvenskan, det är ett bra betyg till ledarna att en spelare får chansen uppåt. Erik Israel var väldigt bra, han var en ledande back som gjorde många poäng, han vill spela någon annanstans i Europa som det ser ut just nu. Sedan är det ett par vi valt att inte förlänga med, som ändå gjorde det bra. Det är naturligt med förändringar, även om jag inte önskat att det blev så många, men det blir så ofta på den här nivån. Forwardssidan är rätt intakt, det är inte så mycket in, det är Fridolfsson och Hampus bara. Hampus gjorde två matcher med oss mot er (Mariestad) och gjorde ett bra intryck då, det var det laget vi hade svårast för, så då var det ett bra kvitto för oss.

Ni har några nya backar in: Caleb Efting, Jakob Stöffling och David Rosander. Jag tycker mig ana att ni sökt spelskickligare backar, stämmer det?

– Förra året hade vi lite mer 50/50, fyra backar som var lite mer spelskickliga, i Ottosson, Brandhammar, Israel, Frank, medan de andra var mer ”städare”. Men som hockeyn är idag så måste man ha en viss skicklighet, och då är det dessa backar som passar bra in i vår hockey. Vi spelar en ganska anfallsinriktad hockey och då är det viktigt att ha backar som kan flytta pucken, spela ett bra förstapass och ha en bra skridskoåkning.

Viktor Tuurala, vad har han betytt för laget?

Jättemycket så klart! Det är en fantastiskt bra tränare, kunnig, engagerad och han lägger mycket tid vilket hjälper mitt jobb mycket. Han både kan och vill. Annars har jag jobbat med tränare som kan men inte vill, jag har jobbat med tränare som vill men inte kan, och någon tränare har varken kunnat eller velat. Det finns många olika tränare, men han är väldigt tydlig med spelarna, han hjälper dom med video och så vidare, en bra tränare helt enkelt!

Du har kommit rätt långt med lagbygget, vad saknar du fortfarande?

– Just nu så har vi kommit en bra bit på vägen, jag ser över marknaden med vad vi vill förstärka med. Vi har något hål på backsidan ännu, jag har ett namn klart som inte är släppt ännu, men mest saknas det på forwardssidan, där är det väl tre gubbar till utöver det vi presenterat som ska in.

Vad ska det vara för klass på dom?

– Det vi tittat på är karaktären, funkar de i gruppen? De måste ha en viss arbetsmoral och vara beredda att lägga ner jobbet helt enkelt. Men vi har några rätt tunga namn som saknas kontrakt på, någon har vi skrivit av och ett par för vi dialog med, så det kanske inte blir så jättemycket förändringar i slutändan.

Är det något av nyförvärven du vill plussa för?

– Jag tycker vi har spelare som vi tittat noga på för att de ska passa in, så jag vill plussa för alla, de kommer göra oss lite starkare än förra året.

När tror du att lagbygget är klart?

– Oj! Jag hade velat ha det klart vid midsommar, men jag kanske får tänka om och eventuellt ha någon plats öppen. Annars hade det varit skönt att vara klar vid midsommar för att få lite ledighet, men ledarstaben är klar i alla fall och spelare finns det alltid lediga.

Hur ligger ni budgetmässigt jämfört med övriga ettanlag i söder?

Jag vet vad alla lag har så jag kan säga att av 10 lag ligger vi nedre mitten, det finns lag med mer pengar, men vi tvingas göra ett mer noggrant jobb istället. Vi kan inte värva färdiga spelare som vissa andra kan göra, men vi har en ok budget.

Ni har en stark rivalitet med Nybro, hur ser du på den?

– Det är positivt att ha en derbyrival, som ni har med Skövde, att ha matcher med lite mer hetta i, lite mer grinigt på isen. Dom kom lite längre än oss förra säsongen, medan vi hade 4-1 i matcher. Vi vill gärna fortsätta på den vägen och ha plusresultat mot dom, men för att ta oss om dom så måste vi gå längre än dom först innan vi kan kalla oss bättre.

Är ni lillebror?

– Dom ser det så i Nybro. Men jag brukar inte tänka så, jag ser oss mer som en underdog. Nybro har ett uttalat mål att ta sig till toppen, vi är på en resa där vi måste ta det steg för steg, Nybro är etablerade med tunga namn i truppen och en stabil organisation, så vi är inte lillebror, men en underdog skulle jag säga.

Var ligger ambitionerna inför kommande säsong?

– Det är högt ställda mål. Vi delar in det i delmål. Vi ska tillhöra toppen på grundserien för att ta oss till allettan. Därifrån vill vi ta oss till playoff och väl där vill vi inte fastna på tröskeln. Det är svårt att säga att vi ska gå upp, men vi är här för att vinna, målet är att vinna alla matcher, sedan om det räcker återstår att se.

Till sist: Är det något annat lagbygge i södra ettan som ser intressant ut?

– Då måste jag tänka lite… Inget som är mycket bättre än något annat, men jag är förvånad om inte Troja, Karlskrona och Nybro är i toppen med tanke på namnen de kan plocka in. Vi vill vara med där med, men dom tre sticker ut.

Lämna ett svar