Sportchefskollen – Borås

Borås säsong i tvåan blev bara ettårig. Men fullkomligt körde över tvåan och gick upp i ettan igen. Stommen i laget utgjordes dels av en trio meriterade svenskar men också en sextett ryssar med finfina CV:n. Hur möjliggjordes den satsningen, och vad har man för ambitioner nu när man är tillbaka i ettan igen? Detta och mycket mer svarar Borås sportchef Christoffer Holst på i min intervju.

Välkommen tillbaka till ettan! Hur känns det?

– Tack så mycket! Jo det är otroligt skönt efter den satsningen vi gjorde. Det var tungt med det favorittrycket vi hade att ta oss igenom.

Beskriv säsongen i tvåan!

– Om man börjar från start så hade vi som uttalat mål att ta oss tillbaka, det var en väldigt snäv målsättning. Vi satte upp fyra mål: Grundserien, alltvåan, playoff och kvalserien. Vi vann grundserien, vi vann alltvåan, tog oss igenom playoff på två matcher och vann kvalserien, så det var jäkligt skönt.

Ni gjorde en rätt uppmärksammad satsning på ryska spelare med en hel del meriter. Hur möjliggjordes den satsningen?

– Om man backar bandet, så när Borås var i allsvenskan drog vi på oss en hel del skulder. Men vi valde att inte gå i konkurs utan gjorde rätt för oss, och sedan för två år sedan var vi skuldfria igen och har sedan kunnat investera i vår egen verksamhet.

Hur kom det sig att det blev sådan satsning på just ryssar?

När vi har letat spelare har vi inte letat ryssar specifikt, utan det föll sig så. När vi letade spelare som passade med vår ambitionsnivå fanns det bara ryssar egentligen. Sedan fick vi en hel del spelare via en annan spelare, så det föll sig så.

Vilken klass höll dom?

– Dom var väldigt bra, både personligheter, kravnivån de höll, vinnarskallar och personligheter. Det var bra människor och spelare faktiskt.

Ni hade också en trio Eriksson, Anders, Henrik och Fredrik, med en hel del meriter. Vad har dom betytt för er?

– Om man ser jämvikten i laget så var det viktigt att också ha svenska spelare som spelat på högsta nivån, att ha en blandning med svenska och internationella spelare på högsta nivå, så de var viktiga för ryggraden i vårt lag.

Vilken klass höll ni förra säsongen?

– Oj! Det är alltid svårt att jämföra serier och lag, men vi sa att vi hade ett lag för att gå hela vägen. Sedan var vi ödmjuka inför uppgiften. Vår främsta utmaning var att få ihop det till en grupp, vi hade stor spridning både i ålder och nationaliteter. Men vi hade bra kvalitet mot de andra lagen i kvalserien och under försäsongen vann vi både mot Strömsbro och Wings, så vi höll rätt bra klass.

Ni har än så länge förlängt med de två vassaste ryssarna och Fredrik Eriksson. Hur ser det ut med de andra ryssarna och Henrik och Anders, är ambitionen att förlänga med några av dom?

– Både Barulin och Vadim hade tvåårsavtal, så det är ingångna avtal. Resten av spelarna avvaktar vi med och ser hur det utvecklar sig, så vi hedrar avtalen men avvaktar i övrigt.

Just nu har ni fem spelare under kontrakt. Vad ser ni att ni behöver förstärka med?

– Vi hade ett kontrollerat spel med skickliga spelare och mycket puckkontroll, men vi behöver ha in fart in i laget, så det är det vi behöver komplettera med.

Tränaren Gunnar Persson, blir han kvar?

Vi har en dialog, vi tycker om Gunnar och hoppas hitta en lösning, det vore bra med kontinuitet.

Vad har ni för ambitioner med säsongen som kommer?

– Vi är ödmjuka inför söderserien och de budgetar och lag vi står emot. Nu är det vår tur att vara underdogs. Men vi vill vara med och fajtas, även om vi är ödmjuka inför uppgiften, och det kommer synas på planen och i Borås stad.

Hur står ni er ekonomiskt?

– Jag skulle kunna tänka mig att i söderserien är vi något under mitten av lagen där.

Beskriv hur ni spelar!

– Kollar man försvarszonen så var vi inte så mycket där, så vi har inte övat så mycket där. Vi släppte in 1½ mål i snitt och förlorade bara fem matcher. Så det var en bra resa på det sättet. Vi gjorde flest mål i tvåan, och släppte in minst. Vi har en bra stomme och ryggrad, men ska krydda den lite grann, men vi hade en bra harmoni i grundgruppen.

Ni har ett väldigt rutinerat lag, om ni ser på sikt, är ni inte rädda för en generationsväxling?

– Vi byggde ett lag för att ha en del äldre spelare med rutin från högsta nivå och blandade det med yngre, som mentor för en lärling. Så vi vill se en utväxling mellan äldre rutinerade och yngre med mer entusiasm, så ska det fortsätta se ut. Vi har många yngre som kan ta steg, men de behöver ha ett lok med äldre spelare som spelat på högsta nivå.

Till sist: Något annat söderlag du tycker har ett intressant lagbygge?

– Det ska bli spännande att se Trojas satsning på många yngre spelare som de haft i sin verksamhet tidigare, det är inte så likt deras tidigare satsningar.

Lämna ett svar