Sportchefskollen – Forshaga

Min intervjuserie med sportcheferna i ettan går vidare. Forshaga har ännu så länge inte ett enda namn på rostern, samtidigt som de tappat fyra av sina ledande backar till andra klubbar. Vad händer i Forshaga egentligen, kommer de ens till spel? Christer Larsson, ordförande, sportchef och allt i allo rätar ut frågetecknen.

Ni har de senaste två säsongerna etablerat er som ett topplag i den västra ettan, vad är det som ni har gjort bra?

– Vi har målmedvetet, sedan vi gick upp i ettan, siktat på detta. Om vi går fyra år tillbaka så gick vi till slutspel bakvägen, det kanske egentligen var ett år för tidigt, och vi fick ett bakslag året efter då vi misslyckades trots ett bra lag. Vi har skruvat på förutsättningarna varje år och det fortsätter vi göra. Vi söker spelare som är utvecklingsbara, i västra ettan hade vi det tredje yngsta laget, i norra allettan det allra yngsta.

För två säsonger sedan gjorde ni en kanonsäsong, men tappade inför förra säsongen tunga pjäser som Viktor Lennartsson, Oliver Kandergård, Henrik Olsén, Joel Källström Englund och dessutom tränaren Dennis Hall. Vad var känslan inför förra säsongen?

– Mycket var väntat, går man så bra med utvecklingsbara spelare så kommer man tappa spelare. Dennis fick mycket uppmärksamhet, det var ett etablerat namn med samma visioner som vi hade. Han var en del av förändringsarbetet efter Per Lundell, vi skruvade på fysdelen inför det året och fick in lite mer struktur. Sedan var det glädjande att Lennartsson fick ta sig till allsvenskan, han fick nytt kontrakt med BIK Karlskoga och nu ska han spela för Tingsryd, så han har etablerat sig i allsvenskan. Nu har ett gäng till kommit dit: Kandergård, Klint och Brandhammar ska nu spela i allsvenskan, så vi har varit lite talangfabrik under två år, även om de tog klivet dit via en annan ettanklubb, men de fick en ordentlig skjuts mot allsvenskan hos oss.

Ändå kokade ni lite soppa på en spik och nådde en ny alletta. Var du överraskad?

– Inte direkt överraskad, vi fick hem några värmlänningar som var utvecklingsbara, Sandberg, Hedlund, Herman Johansson och William Eriksson, så det såg bra ut. Vi hade kanske till och med en bättre backsida då vi fick in en etablerad pjäs i Victor Berglind, samtidigt som vi fick behålla flera av de från förra året. Det gick sedan bra under hösten, sedan tappade vi Klint till Almtuna, han var betydelsefull och sedan kom pandemin dessutom, och även om vi inte hade något större utbrott så hade vi några spelare i taget sjuka, så vi spelade kort om folk. Vi låg femma/sexa efter 18 omgångar, men sista nio var vi mentalt tröttkörda. Vi hade spelat mycket på kort folk, tre matcher i rad spelade vi med tre femmor bara, och efter det gick vi in i en mental nerförsbacke. Vi hade Kalix, Kiruna, Östersund, Hudik två gånger på bortaplan, det slet, vi spelade hemma onsdagar och dubbelmöten borta på helgerna. Vi fick in 2-3 forwards på slutet, men energin räckte inte riktigt, så vi kom nia med en poäng upp till playoffplatsen, Men vi var nöjda med säsongen ändå, men det hade varit roligt att spela slutspel.

Om det var forwardssidan som drabbades under förra sillyn så är det backsidan som drabbats denna. Jesper Nordin, Victor Berglind, William Eriksson och idag (läs igår) Oskar Skärberg. Hur ska dessa ersättas?

– Vi får jobba på det, några ersättare finns redan. Men samtliga spelare du nämnde utom Skärberg hade 1+1 så vi hade inte räknat med att alla skulle försvinna. Men de har inte riktigt energi för att ladda om i ettan, i Skärbergs fall har det med jobb att göra med, han är materialare i Färjestad. Så det var kanske ingen överraskning, men vi hade hoppats på någon av dom i alla fall, även om jag fick signalerna tidigt. De ville ha betänketid, det är jobb och familj som styr.

Lagkaptenen Jesper Nordin är en av flera backar som väljer att lämna Forshaga. Foto: Oliver Åström, Kalix hockey

Ni har just nu inga namn på rostern, är det verkligen så illa?!

– Nej men det kommer, vi har haft lite is i magen, jag har gjort klart med en forward och en back idag.

Hur många kontrakt sitter du på i dagsläget?

– 13-14. Vi har två målvakter och ska ha in en till. Vi har fyra backar och vill ha 8-9. På forwardssidan har vi åtta klara, vi vill ha runt 15 beroende på om det blir någon try out. Anledningen till att vi har några extra är för att vi behåller en del juniorer då vi inte har J20 elit, så vi har tryckt ihop lite röda tråden mellan a-lag och juniorer. Det finns spelare som har talang men inte riktigt är redo, så de får en bättre tråd med fysen och att vi behåller några av våra förstaårsseniorer och lånar ut dom till tvåan. En målvakt, en back och eventuellt en forward som då ligger på try out hos oss.

Tim Rivest gjorde ett bra jobb förra säsongen, blir han kvar?

– Han blir kvar! Det är det enda namnet du får av mig.

Tim Rivest blir kvar ännu en säsong. Foto: Oliver Åström, Kalix hockey

Det går rykten om att Jonas Nyman flyttar hem till Värmland, är han aktuell?

– Jonas pratar jag med varje år, vi pratar med alla potentiella hemvändare, men i övrigt har jag inga kommentarer. Men av de jag signat så är det tre som är etablerade nyförvärv och sedan har jag ytterligare 2-3 nyförvärv klara, resten är förlängningar.

Så ni räknar med att ha ett slagkraftigt lag kommande säsong?

– Ja det tycker jag vi har.

Ni håller numer hockeyettanfanan i Värmland på egen hand sedan Grums åkte ut efter förra säsongen. Har ni märkt någon skillnad på det vad gäller värvningar? Jag tänker att tidigare konkurrerade ni lite om samma spelare…

– Vi har som jag sa problem med några av de äldre spelarna, som inte fixar att lägga tiden som krävs, ett stort gäng gick till Munkfors. Nu hade inte Grums ambitionen ifjol, men nu är de med och rycker i våra spelare, men när vi båda låg i ettan gick inga spelare mellan oss. Så i dagsläget är det ingen större skillnad. Fast steget till tvåan har växt, det var inget lag som tog sig upp i år. Det är södra tvåan som håller hög kvalitet, det är det som gör att det blir lite byten i söder.

Nästa säsong blir det en tuffare västra etta då Dalen och Tranås flyttas hit. Hur ser du på det?

– Det är bara kul! Det är svårt att säga vad det innebär. Dalen kommer få ett slagkraftigt lag, Tranås har av tradition det med, även om de haft svårt att hävda sig de senaste säsongerna. Sedan beror det på de som lämnat, Nyköping har också haft ambitioner och en väldigt fin anläggning, båda säsongerna de var i västra hade de ambitionen att nå allettan. Lindlöven och Borlänge har det kanske lite som vi, man kommer som förening ofta in i lite generationsskifte. Borlänge tappade Markus Persson först och nu Martin Janohls, det är inte lätta spelare att ersätta. Vi har haft vår med Kimby och Westerlund tidigare, men kommit igen. De som haft lite äldre spelare kommer att behöva genomgå ett skifte, det är många föreningar som gör resan vi gör, att skruva på åldersstrukturen med yngre spelare. Då är det lite gissning var man utvecklas under säsongen, men vi jobbar vidare med vår ambition med att nå en alletta, Det kommer kanske vara tuffare i år med tanke på de nya lagen, men jag tycker det är realistiskt.

Till sist: är det något lagbygge som ser intressant ut i den västra ettan?

– Jag ser enskilda spelare, men har inte tittat på hela trupper egentligen. Men Surahammar är i stort sett klara, de har behållit mycket, men sedan vet man inte hur det passar ihop, men det är enda laget som ser klara ut.

Till sist: Stort tack till Oliver Åström och Kalix hockey för lån av bilder. Ettans bästa?

Lämna ett svar