Sportchefskollen – Skövde

I en ny intervjuserie tänkte jag känna några av sportcheferna på pulsen. Först ut är Skövdes Anders Lundström, klubb och sportchef för ett lag som visserligen tagit sig till allettan, men väl där fått total pyspunka och slutat sist två säsonger i rad. Nu verkar man ha ändrat lite i sitt värvningstänk och satsar bland annat på en transatlant för första gången på många år. Josh Laframboise, tvåans poängkung, är tänkt att var en del av den spetsning som gör att laget äntligen ska få spela playoff igen.

Jag tycker mig ana ett nytänk vad gäller lagbygget, där ni förut gått på att hålla en stor stomme med många lokala spelare till att byta ut lite mer, stämmer det?

– Vi hade en ganska stor omsättning 18/19, men sedan dess har vi haft en stor stomme vi byggt kring. Den kommer vi egentligen ha kvar, men vi kommer att komplettera den och göra truppen lite större. Vi har varit hårt drabbade av skador och sjukdomar, så vi vill ha lite fler val, framför allt framåt. Så vi har fullföljt planen, men någon extra ny in kanske det blir.

Ett annat nytt grepp är att ni för första gången på jag vet inte när så har ni tagit in en etablerad tränare utifrån i form av Staffan Lundh. Berätta hur tankarna gick!

– Nej men tankarna gick att vi skulle byta tränare och då scannade vi av marknaden, och jag känner Staffan och trodde att han skulle kunna passa bra in. Så det var inte att han var en etablerad tränare som gjorde att vi valde honom, utan mer att han gått långt med sina lag tidigare och att han är väldigt framåt i spelet, han har en framåtlutad spelstil. Så när Staffan var intresserad så passade det bra.

Vad hoppas ni att han ska tillföra?

– Staffan har en rutin sedan många år, jag har haft honom själv och han har en stor erfarenhet av att leda grupper. Han har också erfarenhet av att leda unga lag, och även om vårt lag inte är purungt så är det inte jättegammalt heller. Sedan hoppas jag att han ska tillföra vinnarinstinkt. Staffan är envis och en framåtlutad vinnartränare, så att ta med sig lite av det samtidigt som han jobbar hårt med spelarna, så hoppas han kan bygga vidare på det Fredrik lagt grunden till.

Skövdes lagkapten Oscar Forsmark blir kvar ännu en säsong.

Senast ni hade en Mariestadstränare, Andreas Appelgren, så gick det inte så bra då han lämnade efter bara en halv säsong. Ryktena säger att han kom från just Mariestad satte käppar i hjulet. Vad ska ni göra för att det inte blir så igen?

– Jag var assisterade till Appelgren då och jag vet inte om det var käppar i hjulet, det var nog mer hans egen del, sedan var det så länge sedan så man kan inte dra några slutsatser. Sedan var det ett tag sedan Staffan var i Mariestad, han har varit på en hel del andra ställen emellan. Så jag tror inte det ska bli några problem, det känns avlägset.

Vad vill ni förändra i ert spel och ert lagbygge?

– Som jag sa innan så har vi haft diskussionen att bli lite bredare på forwardssidan, vi har också haft problem med målskyttet och har känt att vi vill bli mer framåtlutade. Vi har haft mycket puck över linjerna, men haft svårt att få utdelning, vi har lagt mycket tid i ytterzonerna utan utdelning. Så två saker: Dels vill vi bättre i spelet framför mål, dels att komma till målchans i förstavåg. Så då har vi tittat på den typen av spelare, och även tittat på hur vi vill spela. Det blir alltid justeringar med en ny tränare, men grundidén är kvar.

Två etablerade spelare som ni ännu inte skrivit kontrakt med är Adam Thilander och Joel Werner: Hur ser läget ut där?

– Adam avslutade säsongen i Norge och jag vet att han har anbud från Norge fortfarande, han funderar fortfarande på hur han ska göra. Visst är vi intresserade, men jag förstår om han vill ta chansen, det är en process som pågår som vi får se var det landar. Vad gäller Joel Werner ville han ha lite tid efter säsongen för att fundera på vad han vill göra, det blir nog beslut här inom kort, men vi vill behålla bägge.

Om vi tittar på nyförvärven så sticker en spelare ut speciellt; Tvåans poängkung Josh Laframboise, som gjorde 117 poäng i serie- och slutspel säsongen som gick. Hur bra koll har du på honom?

– Vi har tittat på honom och det är en otroligt skillad offensiv spelare, man gör inte 100 poäng om man inte är skicklig. Han är bra i ytterzonerna, stark över puck, en bra passningsspelare. Jag har också tittat på collegeklipp för att se hur han är när trafiken är tät. Det är en spännande spelare, sedan är ettan ett snäpp upp från förra säsongen, men han har spelat på bra nivå tidigare. Han har drabbats av pandemin och inte fått speltid, men det ska bli spännande att se vad han kan göra under Staffans ledning.

Är det något av de andra nyförvärven du vill lyfta fram?

– De känns spännande allihop, men jag gillar William Eriksson från Forshaga, en skicklig spelare med bra händer, han kan tillföra mycket i spelvändningarna där han kan komma i fart bakifrån. Sedan ska det också bli spännande att se Oscar Jonsson i hockeyettan, där finns kvalitet!

Du pratar om breddad trupp och lite mer spets, spänner ni bågen?

– Jag vet inte, vi har sagt att vi ska bli lite bättre år för år, och många grejor har blivit bättre, men vi har haft svårt att omsätta det i poäng. Vi har åkt på många uddamålsförluster, men jag tycker att vi blivit lite bättre undan för undan. Så jag vet inte om vi spänner bågen, det gör vi varje år. Men det som var skönt var att vi tidigt fick klart med att vi skulle få behålla de forwards vi ville behålla, sedan är det klart att ett tapp av Thilander skulle vara kännbart, men jag tycker ändå det känns bra, och gruppen som tränat ihop har sett revanschsugna och bra ut, så vi får se vad det landar i. Men jag hoppas det ska bära frukt och att vi ska förbättra boxspelet framför allt.

Apropå backar så tycker jag att ni haft för många backar som saknat passningsspelet, håller du med om det?

– Framför allt har det varit för stor skillnad på när Thilander och Werner varit inne och när de inte varit det, men nu tycker jag att vi tagit kliv och plockat in Eriksson och Ollas Mattsson för att vässa det. Vi behöver ha pucken i fart, vi har snabba forwards och bra dagar har det sett bra ut, men annars inte. Det är något vi tittat på, så det har du helt rätt i. Det har vi jobbat på att få bort, det handlar om att vi har yngre killar som är bra på det egentligen, men det handlar om att få det att lossna för dom.

Skövde är annars mest känt för sina heta derbyn mot ärkerivalen Mariestad. Här illustrerad av Max Kardwall i dispyt med Bois Erik Olsson.

Vad ska in ytterligare?

– Vi ska ha in ytterligare några på forwardssidan och en back. Jag har gjort klart med några som vi ska släppa inom det närmaste här, så vi närmar oss. Sedan får vi se hur vi blir påverkade av spelare från allsvenskan, det kommer kanske lämna någon öppning för ytterligare någon spelare i juni-juli.

Samtidigt som ni siktar på allettanspel så blir det ännu tuffare att nå dit, i och med att Dalen och Tranås ansluter till västra. Vad tycker du om det?

– Jag tycker det blir ett klart lyft för vår serie, den kommer blir riktigt bra. Båda nykomlingarna, Tyringe och Borås, kommer till den södra medan vi får ett kvalserielag och ett normalt bra Tranås, så vår serie kan bli riktigt tuff. Samtidigt har vi inte sett trupperna ännu, det är först i oktober det ska spelas om det, men vi räknar med att vara med och kriga om det.

Ja, vad är er målsättning?

– Vi har sagt att vi ska bli bättre för varje säsong, vi var nöjda i förfjol att nå alletan, vi var inte nöjda med att missa playoff i år. Nu vill vi nå playoff, det går inte att snacka bara om att höja oss, nu måste vi leverera och målet måste vara att ta oss vidare.

Till sist: Är det något annat lagbygge i västra du tycker ser intressant ut?

– Dalen har kommit långt i sitt, de var bra redan förra säsongen, och får de behålla några av topparna, utöver Martin Thörnberg som ska sluta, så blir dom bra. Bois kommer också bli bra, man vet vad som rör sig på deras radar, så de kommer att bli vassa.

Lämna ett svar