Silly season – Norra ettan UPPDATERAD

Min noggranna genomgång av hockeyettanlagens silly season fortsätter. Nu har turen kommit till lagen i norr. Där är det faktiskt ett lite oväntat lag som är hetast. Jag listar trupperna, nyförvärv och tapp samt ger min syn på lagbyggena så här långt. Sedan är tanken att jag ska uppdatera denna nyhet med jämna mellanrum så man hela tiden kan följa hur trupperna byggs på. Trevlig läsning!

BODEN

Truppen just nu:

Målvakter

Mike Sjöberg (ny från Grums)

Backar

Fredrik Granberg

Forwards

Linus Hedman
Pontus Johansson
Fabian Nilsson
Alexander Wallin

Ny i uppdateringen 4/6
Filip Lindén

Tränare

Roger Forsberg

Robert Nordberg lämnar Boden. Foto: Oliver Åström, Kalix

Tapp:

Anton Danielsson, b (slutar)
Fredrik Bergdahl, b (Piteå)
Johan Höglund, b (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Boden har satsat hårt mot allsvenskan under några år nu med många meriterade och starka namn, men i år ser man inte samma vassa start på lagbygget. Är det månne den dyrköpta konflikten med Hockeyettan som satt sina spår? För utöver rutinerade och kompetente Pontus Johansson så är det ungt och utvecklingsbart snarare än etablerade stjärnor i lagbygget så här långt. Från Grums hämtas en av tvåans bättre målvakter, Mike Sjöberg, men är han redo för spel i ett topplag i ettan? Fredrik Granberg gjorde en kanonsäsong och var gjuten att förlänga med, men det är också enda namnet på backplats, här finns mycket hål att fylla. Det finns det också på forwardssidan, där tre ynglingar som nog mer är tänkta för spel längre ner i hierarkin är de enda komplementen till nämnde Pontus Johansson. Robert Norberg är i alla fall kvar vid rodret även om det inte står på eliteprospects ännu.

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Robert Norberg var inte alls klar som jag fått information om, utan nu står det klart att det istället blir Roger Forsberg som tar över rodret i Boden. Roger är en lugn och metodisk tränare som vet att sätta ett stabilt försvarsspel, men det blir sällan särskilt ögonfägnande offensivt. Det ska bli spännande att se hur detta tas emot i Boden. Man har också förlängt med Filip Lindén, en ung kille som hade en roll längre ner i kedjehierarkin. Men annars är det dåligt med namn in i truppen, man hoppas säkert på att den före detta Luleåtrion Karl Fabricius, Johan Harju och Niklas Olausson väljer att signa. De sägs i alla fall varit uppe och hälsat på för att känna på det, och vem vet, de kanske vill göra en sista resa tillsammans?


HUDIKSVALL

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Nys i uppdateringen 4/6
William Eckmyhl
Filip Lander

Forwards

Jesper Wiberg

Ny i uppdateringen 4/6
Adam Byström Johansson

Tränare

Tapp:

Isac Ollas Mattsson, b (Skövde)

Ny i uppdateringen 4/6
Emil Carlqvist, f (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Här finns det inte mycket att skriva om, endast ett(!) namn finns på rostern! Det är i och för sig inget dåligt namn, skyttekungen Jesper Wiberg är en klasspelare på hockeyettannivå. Men i övrigt ekar det alltså tomt, och det ryktas också om att en hel del spelare har allsvenska kontrakt att ta ställning till. Det kan med andra ord bli en jobbig silly season för Lars ”Lillis” Lövblom där han får jobba långt in i sommar för att få en trupp på plats. Fast samtidigt har han en väl tilltagen spelarbudget att arbeta med, så Hudiksvall kommer säkert bli att räkna med också i år. Speciellt som succétränaren Dennis Hall är klar (tvärtemot vad eliteprospects påstår).

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Tre vassa förlängningar på plats. Backarna William Eckmyhl och Filip Lander är två backar av mycket bra ettanklass, och det är givetvis kaptenen Adam Byström Johansson också. Så även om det bara är fyra namn i truppen så är det ändå bra klass på dom. De ryktas också ha gjort klart med två klassnyförvärv: Backen Markus Björk från Borlänge och Kalixforwarden Samuel Eriksson, även Henrik Olsén ska vara klar för en fortsättning.

SUNDSVALL

Truppen just nu:

Målvakter

Christof von Burg

Backar

Oskar Edström Petré (ny från Timrå J20)
Pontus Englund
Vilgot Eriksson
Anton Gustafsson

Forwards

Fabian Alm Westling
Martin Arpe (ny från Timrå J20)
Gustav Marnetoft (ny från Timrå J20)
Adam Millén
Svante Nordberg (ny från Timrå J20)
Casper Sjödin
Oliver Sundberg
Mathias Wikudd
David Åhlin

Tränare

Jonas Lindström

Tapp:

Johan Bengtsson, b (ej klart)
Erik Svennas, b (ej klart)
Isak Andersson, f (ej klart)
Emil Lindqvist, f (ej klart)
Jakob Lundberg, f (ej klart)

Nya i uppdateringen 4/6
Jakob Lundberg, f (Örnsköldsvik)
Hugo Niemi, b (Teg)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Sundsvall har kommit rätt långt i sitt lagbygge då man har en målvakt, fyra backar och nio forwards under kontrakt. Christof von Burg är en helt ok målvakt och kommer säkert ta hand om förstafiolen också i år. Meriterade Anton Gustafsson skolade om sig till back och tillsammans med Pontus Englund så utgör de en bra grund till backsidan, som i övrigt dock är tunn. Tunn är också forwardssidan, framför allt är den ung och oprövad. Av nio kontrakterade forwards är två blott 17 år och sex av de övriga max 21. Tre stycken (+ en back) plockas från grannklubben Timrås juniorverksamhet, där har man en fördel som man utnyttjar på bästa sätt. Mest spännande känns Martin Arpe och Gustaf Marnetoft, men Sundsvall skulle också behöva ha in lite mer etablerat och spetsigt på de sista platserna för att kunna utmana om en allettanplats på allvar. Förlängning med Filip Sjöberg står säkert högt upp på prioriteringslistan. Jonas Lindström fortsätter som tränare, nu med ett års rutin på bänken (varav ett halvt som huvudtränare), vilket säkert gjort honom gott.

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Enda förändringen är två spelare som lämnat från förra uppdateringen, och det är ingen av dom som känns som tapp som ska vara omöjliga att ersätta. Saknar fortfarande lite spets i laget.

KALIX

Truppen just nu:

Målvakter

Marcus Johansson

Markus Johansson fortsätter mota puckar i Kalixdressen. Foto: Oliver Åström, Kalix

Backar

Alfred Hjälm (ny från Södertälje)
Johan Pettersson

Ny i uppdateringen 4/6
Marcus Nilsson

Forwards

Christoffer Björk
John Hansson
Marcus Leijonhufvud
Emil Lindblom
Johan Warg
Wille Åström

Nya i uppdateringen 4/6
Liam Lundberg
Filip Ekervhén Lindbäck
Hampus Sjölund (ny från Södertälje J20)

Tränare

Robert Bergdahl (ny från Boden)

Tapp:

Ludvig Wirtoft, b (Kiruna IF)
Martin Liljekvist, b (Teg)

Ny i uppdateringen 4/6
Daniel Carlqvist

Kommentar om lagbygget den 22/5

Kalix har fått en rätt bra start på sin silly season. På målvaktssidan har man förlängt med duktige Marcus Johansson och man ser säkert gärna att även Anton Hjalmarsson fortsätter en säsong till. På backsidan har man visserligen tappat välväxte backen Martin Liljekvist, men man har fått behålla outslitlige trotjänaren Johan Pettersson och har fått in Alfred Hjälm som redan gjort ett gäng matcher i Södertälje under sitt sista juniorår. Annars är backsidan den med mest hål i, två spelare gör inget lag. Robin Liljekvist vill man säkert få förlängt med, men vill han stanna nu när brorsan försvann? På forwardssidan saknar man visserligen fortfarande signaturer från årets poängkungar, Samuel Eriksson och Ace Cowans, men man har en handfull namn med påskrivet kontrakt från de som kom därbakom och det är en bra stomme. Ryktet säger att lag söderut rycker i Samuel Eriksson så risken är stor att han kommer att behöva ersättas. Som tränare får man in oprövade Robert Bergdahl från den stora rivalen Boden. Kalix visade för övrigt prov på humor när presentationsintervjun gjordes utanför Bodens hemmaarena, sånt kan svida.

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Kalix har förlängt med några nyttiga breddspelare, men har också fått in en intressant förstaårssenior i Hampus Sjölund som gjort närmare 10 matcher med Södertäljes a-lag säsongen som gick. Han kan nog mer än väl fylla det tomrum som Daniel Carlqvist lämnar efter sig.

KIRUNA AIF

Truppen just nu:

Målvakter

Hugo Engsund (ny från Kalmar)

Backar

Samuel Hou Gustafsson
Philip Kemi
Kalle Koivuniemi
Filip Lundqvist
Emil Nilsson
Marcus Rhodin

Forwards

Viktor Burman (ny från Mörrum)
Daniel Bäckström
Joacim Eriksson
Justin Grillo (ny från Colby College)
Oscar Haaraoja
Elias Klockare
Joakim Nilsson
Helmer Oskarsson
Markus Runnkvist
Davide Schiavone (ny från Fassa)

Tränare

Juhani Matikainen

Tapp:

Alexander Nilsson, mv (Kalmar)
Niclas Rosenberg, f (Muik Hockey)
Rihards Puide, f (Sierre)

Ny i uppdateringen 4/6
Anton Fält, b (Lindlöven)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Kiruna AIF gjorde en oväntat bra säsong, och gick till den norra allettan under nye tränaren Juhani Matikainens ledning. Att han är kvar en säsong till är en bra start och man har också hunnit rätt långt i sitt lagbygge. Man saknar fortfarande signaturen från Oskar Fredriksson samt ett par av sina letter, men i övrigt har man fått behålla det mesta av det bästa. På backsidan så blir före detta stortalangen Philip Kemi kvar, en hel del år äldre men fortfarande en riktig poängback, han vann faktiskt interna poängligan säsongen som gick. Offensivt så är Joakim Nilsson tänkt att vara en spets, men man har också plockat in två jokrar i form av amerikanen Justin Grillo som spelat NCAAIII, en liga med varierande kvalitet, samt en italienare vid namn David Schiavone som kommer från Österrikiska andraligan AlpsHl. Det vill till att de faller väl ut, för i övrigt ser det tunt ut offensivt. Slutligen på målvaktssidan så har man gjort en rockad. Alexander Nilsson lämnar för att återvända till Kalmar och i motsatt riktning går Hugo Engsund.

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Det har i stort sett varit stiltje de två veckorna sedan senaste uppdateringen, enda skillnaden är att Anton Fält lämnar. En back ifrån tredje backar som är relativt enkel att ersätta.

KIRUNA IF

Truppen just nu:

Målvakter

Ludvig Christoffersson
Filip Eriksson

Backar

Nico Joki (ny från Borås)
William Palovaara

Forwards

Jacob Hansson Geidon

Nya i uppdateringen 4/6
Paul-Antoine Deslauriers (ny från Peoria Rivermen)
Calle Källström

Tränare

Tapp:

Edmunds Augstkalns, b (ej klart)
Rasmus Similä, f (Piteå)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Kiruna IF:s säsong var en besvikelse då man trots högt ställda förväntningar fick kvala sig kvar i ettan. Jag vet inte om det beror på baksmällan efter den motgången, men IF har i alla fall inte kommit särskilt långt med sitt lagbygge. Målvaktssidan är dock intakt och det är rätt val. På backsidan återfinns enda nyförvärvet, finnen Nico Joki, som gjorde det helt ok i tvåan för Borås. William Palovaara är andra backen i truppen och offensivt så har man lyckats behålla poängsprutan Jacob Hansson Geidon, men i övrigt är det tomt. Tyngsta tappet är Rasmus Similä som går till Piteå, han lämnar ett stort tomrum som måste fyllas. Fast det är å andra sidan rätt mycket hårt jobb kvar för att fylla truppen.

NY kommentar om lagbygget den 4/6

Jag är glad att jag inte är kommentator till Kiruna IF:s sändningar, för jag går bet på att uttala deras nya kanadensares efternamn. Det innebär inte att jag inte är nyfiken på honom. Han har ändå meriter från bra ligor, såväl Usports som ECHL håller bra klass. Det är dock svårt att avgöra hur han fixar de större rinkarna, ett fåtal matcher i franska andraligan gav väl inte jättebra resultat. Man har också förlängt med Calle Källström som varit kapten för laget under två säsonger är viktig för laget.

PITEÅ

Truppen just nu:

Målvakter

Johannes Sundström
John Vestermark

Backar

Fredrik Bergdahl (ny från Boden)
Markus Magnusson
Ludvig Stenvall
Albin Thyni Johansson

Ny i uppdateringen 4/6
Henrik Claeson

Forwards

Victor Edström
Adam Eriksson
Joakim Högberg
Joakim Landkvist
Petter Mäkitalo
Oscar Nilsson (ny från Skellefteå J20)
Albin Nylund
Rasmus Similä (ny från Kiruna IF)
Ludvig Warg

Tränare

Mikael Aaro

Tapp:

Aron Hansson, mv (KTH IF)
Marcus Collin, f (Huddinge)

Blir det en fortsatt måljubel för Magnus Isaksson i Piteåtröjan? Foto: Oliver Åström, Kalix

Kommentar om lagbygget den 22/5

Norra ettans hetaste lagbygge just nu hittar man inte i Hudiksvall eller Boden, utan i Piteå. Man har gått ut med och sagt att man vill bli Norrbottens näst bästa lag (efter Luleå) och än så länge finns det ingen anledning att ifrågasätta den målsättningen. För man har lyckats med att behålla stora delar av sin spets förra säsongen, med spelare som Joakim Högberg, Ludwig Stenvall, Petter Mäkitalo och Viktor Edström i spetsen. Undantaget är megastjärnan Magnus Isaksson, men han brukar kunna dröja med att skriva på, till slut så sitter ändå kråkan på kontraktet. Dessutom har man plockat in ett par riktigt spännande talanger i Oscar Nilsson, fyra i J20 nationells poängliga, samt Rasmus Similä som gjorde stor succé i ett i övrigt blekt Kiruna IF. Lägg därtill att man plockar stabile backen Fredrik Bergdahl från värsta rivalen Boden. Detta spännande lagbygge leds av nye tränaren Mikael Aaro, som förra säsongen basade över SHL-laget Djurgården. Det finns fog för optimism i Paltlaget!

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

En förlängning med nyttige backen Henrik Claesson är den enda förändringen i Piteås trupp sedan senast.

TEG

Truppen just nu:

Målvakter

Oliver Tornerefelt

Backar

Nils Karlsson
Martin Liljekvist (ny från Kalix)
Kim Sehlstedt

Ny i uppdateringen 4/6
Alexander Andersson
Hugo Niemi (ny från Sundsvall)

Forwards

Tobias Holmberg
William Magnusson (ny från Nidaros)
André Nordstrand
Johannes Rahm
Simon Rodling
Ludvig Wistén

Ny i uppdateringen 4/6
Pontus Wikström
Oskar Håkansson (ny från Örnsköldsvik)

Tränare

Victor Wallsson

Tapp:

Ny i uppdateringen 4/6
Tim Friberg, f (Wings)

Ludvig Wistén fortsätter i Teg. Foto: Oliver Åström, Kalix

Kommentar om lagbygget den 22/5

Teg har kommit en bit på vägen med sitt lagbygge, men har ändå en del kvar att jobba på. Oliver Tornerefelt hade en kanonsäsong och blir kvar, det är en trygg sista utpost. På backsidan får man tillbaka Martin Liljekvist efter en halv säsong i Kalix, han är stabil. Framåt så ser nye William Magnusson spännande ut, där har man också förlängt med skickliga spelare som Tobias Holmberg, André Nordstrand, Simon Rodling och Ludvig Wistén. Man är dock inte ens halvvägs klara med sitt lagbygge och prio 1 i fortsättningen lär vara att förlänga med Sebastian Manberg. Hasse Wallssons pojk, Victor, får fortsatt förtroende som tränare.

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Det har varit två bra veckor på sillyfronten för Teg. Visserligen tappade man offensivstarke forwarden Tim Friberg till Wings, men ersättaren Oskar Håkansson (ny från Örnsköldsvik) känns mer än fullgod och man har också lyckats förlänga med två viktiga namn från förra säsongen i Alexander Andersson och Pontus Wikström, två ledande spelare. Man har dessutom breddat backsidan med Hugo Niemi, och därmed är det bara ett par namn till som ska in där.

VÄNNÄS

Truppen just nu:

Målvakter

Felix Olsson (ny från Sollentuna)

Backar

William Hoffman
Adam Roger
Marwin Wedemo Nordkvist

Ny i uppdateringen 4/6
Hannes Wenell (Örebro J20)

Forwards

Filip Bergsdorf
Wilhelm Blömer
Johan Fahlgren
William Kjellin
Filip Nordin

Ny i uppdateringen 4/6
Kristian Kovacik (ny från Glimma)

Tränare

Tapp:

Oskar Lööv, b (ej klart)
Oskar Edmundsson, b (ej klart)
André Pettersson, b (ej klart)
Elias Lustig, b (ej klart)
Simon Söderberg, b (Lejon)
Adrian Wingerli, f (ej klart)
Filiph Laine, f (ej klart)
Elis Svartling, f (ej klart)
Mattias Fahlesson, f (ej klart)
Alexander Westerbergh, f (ej klart)

Nya i uppdateringen 4/6
André Pettersson, b (Örnsköldsvik)
Hugo Ek Koskela, f (Köping)
Alexander Westerberg, f (Forshaga)

Kommentar om lagbygget den 22/5

17, 18, 18, 18, 20, 21, 21, 21, 22. En rätt bra rad om man spelar black jack, men nu är det inte kortspel Vännäs ägnar sig åt, utan ishockey, och det är inte summan av några kort, utan åldern på spelarna under kontrakt. Och då är det VÄLDIGT ungt, det ger en snittålder på under 20 år, med andra ord skulle det lika väl ha kunnat vara ett juniorlag. Laget fick kvala sig kvar säsongen som gick och man har inte lyckats förlänga med någon ännu av topp 8 i interna poängligan. Enda ljusglimten är värvningen av målvakten Felix Olsson som gjorde det riktigt bra i Sollentuna säsongen som gick. Men här måste det in rutin för att det inte ska gå ännu värre denna säsong.

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Spelarflykten av de lite mer etablerade ettanspelarna fortsätter i Vännäs. Med Pettersson, Ek Koskela och Westerbergh försvinner både poäng och rutin och ersätter gör en förstaårssenior från Örebro, som visserligen känns lite spännande, men ändå är helt orutinerad på nivån, samt en 21-årig tjeck från svenska hockeytrean. Vännäs lagbygge känns allt mer urvattnat.

ÖRNSKÖLDSVIK

Truppen just nu:

Målvakter

Ny i uppdateringen 4/6
Oscar Darnell (ny från Modo J20)
Victor Svensson (ny från Stenungsund)

Backar

Noah Arnlund
Kevin Bergkvst (ny från Leksand J20)
Ludvig Byström (ny från Modo J20)
Oskar Byström
Viktor Söderholm

Ny i uppdateringen 4/6
André Pettersson (ny från Vännäs)

Forwards

Andreas Andersson
Erik Molinder
Filip Wiberg (ny från HA74)

Nya i uppdateringen 4/6
Jakob Lundberg (ny från Sundsvall)
Linus Håkansson
Felix Filipsson (ny från Östersund J20)

Tränare

Ny i uppdateringen 4/6
Urban Omark

Tapp:

Simon Rönning, mv (ej klart)
Victor Blom, b (ej klart)
Daniel Nyberg, b (ej klart)
Jure Cehic, f (ej klart)
Kevin Karlander, f (ej klart)

Ny i uppdateringen 4/6
Oskar Håkansson, f (Teg)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Det osar ju inte av klass om Örnsköldsvik så här långt. Visserligen har man åtta man i rostern, men ingen av dem kom topp 18 i interna poängligan säsongen som gick, och samtliga åtta är födda på 00-talet. Intressantaste namnet är unga nyförvärvet Kevin Bergkvist som gjort rätt bra ifrån sig i Leksands juniorlag. Nej, detta känns väldigt svagt, man får hoppas på att Linus Håkansson fortsätter vara en trotjänare och att Oskar Håkansson vill göra en andra säsong i laget.

NY Kommentar om lagbygget den 4/6

Det har hänt en hel del i alla lagdelar i Örnsköldsviks trupp, och jag tycker ändå de börjar se lite mer intressanta ut. Viktigaste var förlängningarna med dels tränaren Urban Omark som gjorde det bra med en rätt svag trupp förra säsongen, dels av interne poängligavinnaren Linus Håkansson. På målvaktssidan kommer det bli en spännande fajt kring förstaspaden mellan nya Oscar Darnell och Victor Svensson och offensivt så har man plockat in bland annat Jacob Lundberg som säkert kommer kunna få en stor roll i laget.

Till sist ett STORT tack till Oliver Åström och Kalix hockey för att jag får använda hans bilder. Bäst i ettan?

Lämna ett svar