Silly season – Södra ettan UPPDATERAD

Serie nummer två ut i min kartläggning av hockeyettanlagens silly season är den södra ettan. Jag listar hur lagens trupper ser ut i nuläget, samt kommenterar hur jag tycker att trupperna ser ut. Tanken är sedan att jag ska uppdatera denna nyhet någon gång i veckan eller så med de nya spelare som tillkommit och på så sätt så kan vi se lagbyggena formeras över tid. Trevlig läsning!

UPPDATERING! Nu har jag uppdaterat med de senaste sillyhändelserna. De som tillkommit/lä’mnat står under rubriken ”Nya i uppdateringen 4/6”

BORÅS

Truppen just nu:

Målvakter

Konstantin Barulin

Backar

Fredrik Eriksson

Forwards

Gustav Arvidsson
Vadim Berdnikov

Nya i uppdateringen 4/6
Emil Saarinen Ek (ny från Frölunda J20)
Melvin Wennström

Tränare

Tapp:

Albin Alexandersson, mv (Grästorp)
Nico Joki, b (Kiruna IF)

Nya i uppdateringen 4/6
Melvin Sundén, f (Mölndal)
Oskar Hallqvist, f (Gislaved)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Nykomlingen Borås satsning på ett koppel meriterade ryssar gav bra utdelning och laget kunde studsa tillbaka till ettan igen. Så här långt på sillyn har man lyckats förlänga med de två mest framstående ryssarna, målvakten Barulin och centern Berdnikov. Man har dessutom förlängt med ettans mest meriterade back, Fredrik Eriksson, som trots 38 år fyllda fortfarande håller hög klass. Några tunga tapp har man ännu inte gjort, men truppen innehåller blott fyra spelare, så det finns en hel del hål kvar att fylla.

Kommentar om lagbygget den 4/6

Det har inte hänt så mycket sedan senast: Två breddspelare ut och två ”nya” in, även om framför allt Emil Saarinen Ek känns som en uppgradering. Men vi väntar fortfarande på de stora kanonerna som ska etablera Borås på nivån.

HALMSTAD

Truppen just nu:

Målvakter

Jacob Crespin

Backar

Filip Persson

Nya i uppdateringen 4/6
Hampus Johansson
Jonathan Lundgren (ny från Kalmar)

Forwards

Robin Dahse
Victor Gagic
Melker Iversen

Nya i uppdateringen 4/6
Hugo Johansson
William Berg

Tränare

Fredrik Johansson

Tapp:

Oliver Lexenberg, b (Väsby)
Jakob Stöffling, b (Kalmar)
Ludvig Levinsson, f (Tingsryd)
Garrett Milan, f (Ej klart)
Carl Westberg, f (Ej klart)

Ny i uppdateringen 4/6
Carl Westberg. f (Hudiksvall)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Det har varit rätt turbulent kring Halmstad och laget har också tappat några viktiga pjäser, främst genombrottsmannen Ludvig Levinsson och skicklige backen Jakob Stöffling. Samtidigt har man lyckats behålla meriterade Robin Dahse och attitydspelaren Victor Gagic, så det ser inte helt nattsvart ut. Dock har man endast fem spelare på kontrakt, så sportgruppen i Halmstad lär få slita hårt för att få till ett slagkraftigt lag.

Kommentar om lagbygget den 4/6

Två backar och två forwards ytterligare in och en forward ut sen senast. På backsidan hade man tidigare ett rätt stort minus i och med tappen av Jakob Stöffling och Oliver Lexenberg, men värvningen av Jonathan Lundgren kan i alla fall täcka upp tappet av Lexenberg, det är en stabil ettanback. På forwardssidan tappade man nyttige Carl Westberg till Hudiksvall, men man har i alla fall säkrat upp ett par namn från fjärdekedjan.

KALMAR

Truppen just nu:

Målvakter

Alexander Nilsson (ny från Kiruna AIF)
Jonathan Stålberg

Backar

Lyckas Jonathan Stålberg upprepa sin fina säsong?

Caleb Efting (ny från Mörrum)
Sebastian Ottosson
David Rosander (ny från Leksands J20)
Jakob Stöffling (ny från Halmstad)

Nya i uppdateringen 4/6
Erik Norén
Martin Schreiber (ny från Linköping J20)
Tim Welin (ny från Väsby)

Forwards

Victor Crus Rydberg
Linus Dahlstedt
Robin Dahlstedt
Viktor Fridolfsson (ny från Karlskrona)
Hampus Karlsson (ny från Boro/Vetlanda)
Victor Laz
Gabriel Olsson
Jesper Sellin
Linus Skager
Ludvig Svensson

Ny i uppdateringen 4/6
Carl Sjöberg

Tränare

Viktor Tuurala

Tapp:

Hugo Engsund, mv (Kiruna AIF)
Jonatan Lundgren, b (Halmstad)
Anton Brandhammar, b (Almtuna)
Matias Varttinen, f (Ej klart)
Oliver Arle Östergren, f (Ej klart)

Ny i uppdateringen 4/6
Niko Ahoniemi, f (Sanok)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Kalmar gjorde ett stort lyft sportsligt säsongen som gick, mycket tack vare en talangfull forwardssida. Den har man nu förlängt med till stora delar, medan man förnyat en hel del på backsidan. Där har man fått in offensiv spets i form av Caleb Efting och en bra tvåvägsback i form av Jakob Stöffling. Det fyller mer än väl ut tappet av allsvenskt flyktade Anton Brandhammar. Men tappar man Eric Israel, som siktar mot allsvenskan, så skulle man behöva ha in något vasst till för att inte tappa slagkraft. På målvaktssidan fick man behålla Jonathan Stålberg som slog personligt rekord säsongen som gick, det är man säkert glada över. I båset stannar färgstarke Victor Tuurala, det borgar för fler underhållande citat också denna säsong.

Kommentar om lagbygget den 4/6

Här har det hänt en hel del på backsidan framför allt, och de tre nya namnen har alla en sak gemensamt: Unga, spelskickliga backar med bra blick för spelet. Mest spännande känns Martin Schreiber som både vann J20-SM-guld och vann backarnas assistliga. Detta borgar för fortsatt fartfyllt och offensivt Kalmarspel, och till detta bidrar också förlängningen av Carl Sjöberg. Man börjar dock kanske ana en akkilleshäl: Är backsidan FÖR offensiv?

KARLSKRONA

Truppen just nu:

Målvakter

August Hedlund (ny från Väsby)

Backar

Christoffer Rasch

Forwards

Alexander Bergström (ny från Krefeld Pinguine)
Filip Cruseman (ny från Vita Hästen)
Alexander Heiver
Linus Lööf (ny från Växjös J20)
Mikael Roslund
Erik Santesson
Sebastian Sundlöv

Ny i uppdateringen 4/6
Daniel Andersson

Tränare

Eric Karlsson

Tapp:

Mika Järvinen, mv (Ej klart)
Martin von Schoultz (Mörrum)
Filip Forsmark, b (Tranås)
Viktor Fridolfsson, f (Kalmar)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Förra säsongen blev inte alls som Karlskrona tänkt sig, mycket beroende på en lite mager backsida, som man trots idoga försök under säsongen inte lyckades få till riktigt. Men av det verkar man inte ha lärt sig, för enda namn så här långt på backsidan är Christoffer Rasch, en i och för sig skicklig back, men skadebenägen. Man har också tappat stortalangen Filip Forsmark till Tranås. Det återstår med andra ord en hel del jobb med backsidan. Då ser det bättre ut på forwardssidan, där man tidigt fick in två riktigt tunga förstärkningar i form av Alexander Bergström och Filip Cruseman, två spelare med (bland annat) SHL-meriter och som egentligen är alldeles för bra för ettan. Man har också förlängt med några av de tyngre pjäserna från tidigare säsong, Mikael Roslund (kaptenen), Erik Santesson och Alexander Heiver. På målvaktssidan så har man släppt meriterade finnen Mika Järvinen och ersatt honom med kompetente August Hedlund. Kvar i båset, trots magra resultat tidigare, står Eric Karlsson. Blir det tredje säsongen gillt nu för hans del?

Kommentar om lagbygget den 4/6

En förlängning sedan senast, centern Daniel Andersson. Jag är lite förvånad över att han fick förlängt faktiskt, för visst är den välväxte centern en spelare av hög ettanklass, men det visade han inte föregående säsong. Det var inte bara poängen som blev blygsam (15), han var inte alls i det slag vi är vana att se honom. Jag trodde, både för hans skull och för lagets, att det skulle vara bra med ett miljöombyte för att se om han kommer bättre till sin rätt i en annan omgivning. För kapacitet har han.

KRIF

Truppen just nu:

Målvakter

Emil Cederlund (ny från Tingsryd)
Felix Tengvall

Backar

Tim Bothén
Martin Ekström
Herman Håkansson (ny från Karlskronas J20)
William Petersson

Nya i uppdateringen 4/6
Lucas Folkesson
Teodor Nyström (ny från Hanhals)

Forwards

Oliver Glenmar
Rasmus Koskinen (ny från Tranås)
Theo Lewén
Noa Lindqvist Muci
Sebastian Magnusson
Rasmus Olofsson
Oliver Olsson
Martin Pärna
Vincent Reimer (ny från Malmös J20)

Ny i uppdateringen 4/6
Lucas Jidenius (ny från Vimmerby)

Tränare

Emil Ivansson (?)

Tapp:

Isak Edman, mv (ej klart)
Jonathan Karlsson, b (ej klart)
Lucas Fredin, b (ej klart)
Robin Holm , b (ej klart)
Wilhelm Wassberg, b (Hammarö)
Jonas Nyman, f (ej klart)
Jacob Hallberg, f (ej klart)
Lukas Fransson, f (ej klart)
Eddie Levin, f (Vimmerby)
Gabriel Johansson, f (Grums)

Ny i uppdateringen 4/6
Jonas Nyman, f (Forshaga)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Det har rensats rätt friskt i Krif efter en svag säsong, hela tio spelare är klara i förlustkolumen. Bland annat så återfinns inte giftige forwarden Jonas Nyman i Kriftröjan nästa säsong, det ryktas om flytt hem till Värmland igen. På målvaktssidan så har Emil Cederlund ersatt Isak Edman, det känns som en uppgradering. På backsidan har man behållit de två starkaste korten i form av trotjänaren Martin Ekström och Tim Bothén, men där bakom är det tunt. Offensivt så har man gjort en finfin värvning av Rasmus Koskinen, och Vincent Reimer ser intressant ut. Man har också förlängt med tunge trotjänaren Sebastian Magnusson och nyttige centern Noa Lindqvist Muci. Även Martin Pärna blir kvar, flytten till Kallinge kanske inte blev någon succé, men vi vet alla vilken kapacitet han besitter. Men vi saknar ännu signatur från Andreas Nordfeldt och det bör komma in lite mer spets ytterligare för att hävda sig i en tuff söderserie. Enligt eliteprospects så är ingen tränare klar, men nog står Emil Ivansson under kontrakt?

Kommentar om lagbygget den 4/6

Krif har breddat backsidan sedan senast med två backar, dock lär de båda hamna längre ner i hierarkin. Offensivt har det skett ett byte: Den snabbe och spelskicklige yttern/centern Jonas Nyman, ersätts med ännu snabbare och lite rakare spelande yttern Lucas Jidenius. Jonas är lite spelskickligare medan Lucas har den goda egenskapen att vara bäst när det gäller som mest, så kanske ett uppbyte trots allt.

MÖRRUM

Truppen just nu:

Målvakter

Martin von Schoultz (ny från Karlskrona)

Backar

Andreas Anarp
Johan Diberius Sköld (ny från Södertälje J20)
Albin Falk (ny från Krif J20)
Filip Lundqvist (ny från Södertälje J20)

Nya i uppdateringen 4/6
Tobias Brahm (ny från Sölvesborg)
Linus Björk

Forwards

Sebastian Freed Karlsson
Martin Fridén
Tom Fridén
Edvin Hansson
John Henrion
Khalid Ibrahim
Noah Liljegren Blomqvist
Marcus Paulsson
Martin Söderberg
Samuel Wälimaa (ny från Hanhals)

Ny i uppdateringen 4/6
Jack Stjernqvist (ny från Sölvesborg)

Tränare

Thomas Engman

Tapp:

Didrik Jansson, mv (ej klart)
Ahlbin Hernod, b (Gislaved)
Caleb Efting, b (Kalmar)
Alexander Naskov, f (ej klart)
Jonatan Wik, f (ej klart)
Pontus Okerblad, f (ej klart)
Viktor Burman, f (ej klart)
Adam Ingvarsson, f (Tyringe)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Mörrum har gått ut med att de halverat spelarbudgeten inför kommande säsong och det märks. Visst har man fått behålla storstjärnorna Marcus Paulsson och John Henrion, men i övrigt är det inte mycket att glädjas åt, tvillingbröderna Fridén undantagna. Tappet av Adam Ingvarsson svider givetvis värst, men även tunga backpjäser som Caleb Efting och Ahlbin Hernod kommer saknas. Just backsidan känns väldigt svag för tillfället. Det ska dock bli spännande att se vad Martin von Schoultz kan göra i en större roll. Ej heller Mörrumtränaren Thomas Engman står antecknad på eliteprospects, men han ska vara klar.

Kommentar om lagbygget den 4/6

Två spelare från tvåanlaget Sölvesborg och en förlängning med backen Linus Björk. Tobias Brahm gjorde en kanonsäsong i Sölvesborg och vänder nu tillbaka till Mörrum där han lär få ta en stor roll offensivt. Lagbygget börjar närma sig färdigbyggt, men skulle behöva ha in ytterligare ett par spetsar på back- och forwardssidan för att det inte ska lukta bottenplacering för Mörrum.

NYBRO

Truppen just nu:

Målvakter

Pontus Eltonius
Robin Johansson

Backar

Viktor Bohlin
Erik Lindström

Forwards

Sebastian Borg
Adam Persson

Nya i uppdateringen 4/6
Simon Eriksson (ny från Mariestad)
Albin Kedbrant (ny från Mariestad)
Robin Wengdahl

Tränare

Mikael Tisell (?)

Tapp:

Anton Schagerberg, b (ej klart)
Markus Västilä, b (ej klart)
Fredrik Strömgren, f (Östersund)
Alexander Torchenyuk, f (ej klart)

Nya i uppdateringen 4/6
Alexander Torchenyuk, f (Tambov)
Simon Hansson, f (Visby)
William Alftberg, b (Vimmerby)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Nybro har massor att jobba med framöver, för såväl backsidan som forwardssidan ser väldigt tunn ut. Robin Johansson och Pontus Eltonius är dock klara för en fortsättning, och därmed är ettans bästa målvaktspar intakt och det är en bra start. Viktor Bohlin tillsammans med Erik Lindström är enda backarna med kontrakt och här måste man hitta ersättare för bland annat allsvenskt flyktade Anton Schagerberg. Ett kännbart tapp offensivt är Fredrik Strömgren, men man fick i alla fall behålla Adam Persson (som egentligen är för bra för ettan) och Sebastian Borg. Det ryktas att de båda finnarna Väyrynen och Savilahti ska vara nära kontrakt, det vore guld för Nybro, men man kommer troligen tappa den tredje succéfinnen, Juho Liuksiala. Nybro har dock gått ut med att man ska fortsätta satsa, så det kommer säkert nya meriterade finnar in vad det lider. Mikael Tisell står inte uppsatt på eliteprosepcts men han ska enligt uppgift vara klar, och därmed så kan vi räkna med ett fortsatt defensivstarkt Nybro kommande säsong.

Kommentar om lagbygget den 4/6

Det framstår som att Nybro är ute efter ett lite paradigmskifte. Från att ha haft en stark defensiv och rätt fysisk backuppsättning så söker man nu mer rörliga och spelskickliga backar. De har man nu berett plats för genom att släppa William Alftberg. Offensivt går man lite omvänd väg. Från spelskickliga snidare till mer fysik. Det vittnar de båda värvningarna av Simon Eriksson och Albin Kedbrant om, medan spelskickligare Simon Hansson sökt nytt. Backsidan saknar dock fortfarande en hel del namn, Oskar Matushkin ska vara på väg in medan man sägs ha gått bet på Boisbacken Tobias Aronsson. Dock ryktas en annan Boisare, Philip Norberg, vara på väg in. Han är en spetscenter i ettan.

TROJA

Truppen just nu:

Målvakter

Wictor Ragnewall
Milton Rosén (ny från HA74)

Backar

Kalle Bartholdsson (ny från Rögle J20)
Carl Ernberg
Dennis Fröland
Daniel Karlsson
Christian Lindberg (ny från Vimmerby)
Carl Wäng (ny från Visby)
Rasmus Åkerblad

Forwards

Emil Ekholm (ny från Tyringe)
William Gustavsson (ny från Janesville Jets)
Anton Johansson (ny från Visby)
Lucas Käkelä (ny från Växjö J20)
Miro Lehtimäki (ny från Visby)
Victor Romfors
William Romfors
Carl-Johan Sjögren
Simon Wester (ny från Sölvesborg)

Tränare

Jens Gustafsson (ny från Graz 99ers)

Tapp:

Markus Ruusu, mv (Jukurit)
Kevin Karlsson, b (Djurgården)
Oskar Lindgren, b (Vimmerby)
Tobias Törnkvist, f (slutar)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Det är lite Karlssons blandning på Trojas lagbygge så här långt. Etablerade toppspelare på hockeyettannivå blandas med spelare från tvåan och juniorspel. Backsidan ser dock ruggigt stark ut där man lyckats behålla fyra bra backar från allsvenska säsongen och dessutom plockat in Vimmerbys succéback Christian Lindberg. Wictor Ragnewall är en trygg sista utpost och offensivt har man lyckats behålla en rutinerad trio samtidigt som man plockat in två av Visbys bästa, Anton Johansson och den tilltänkta skyttekungen Miro Lehtimäki. Så visst finns det spets, men det saknas ett mellanskikt, för i övrigt är det mycket ungt och oprövat. Nye tränaren Jens Gustavsson är ett oskrivet blad för mig, men han har fint CV och kommer säkert göra ett bra jobb.

Kommentar om lagbygget den 4/6

Inget nytt har hänt sedan senast, men Trojaledningen har gått ut med att de fortfarande söker tre spetsspelare offensivt.

TYRINGE

Truppen just nu:

Målvakter

Victor Karlsson

Backar

Melker Bergman
Simon Ericsson (ny från Kristianstad)
Isac Hedlund
Meirs Moore (ny från Vänersborg)
Viktor Wahldén

Nya i uppdateringen 4/6
Max Kroon (Halmstad J20)

Forwards

Jesper Ahlgren
Isac Bexdal
Robin Ericsson
Felix Franzén
Simon Hedlund (ny från Leksand J20)
Adam Ingvarsson (ny från Mörrum)
Filip Jannerstig
Ludvig Jansson
Brian Lietchi (ny från Trelleborg)
Kim Runermark
Hugo Wirell (ny från Borlänge)

Nya i uppdateringen 4/6
Axel Björnkvist (Linden)
Albin Brännström

Tränare

Pelle Svensson

Tapp:

Andrew Masters, mv (Francais Volants Paris)
Gabriel Widell, b Glimma
Emil Ekholm, f (Troja)
Fredrik Hansson, f (Glimma)

Ny i uppdateringen 4/6
Kim Runermark, f (slutar)


Kommentar om lagbygget den 21/5

Att nykomlingen Tyringe inte har samma ekonomiska muskler som de flesta andra klubbarna i södra ettan har är rätt tydligt när man granskar truppen. Utöver den ruggigt vassa värvningen av Adam Ingvarsson och den lika vassa hemvändaren Simon Ericsson så är det rätt anonyma värvningar på pluskontot så här långt. Tappet av rutinerade klasspelaren Fredrik Hansson svider också. Victor Karlsson är enda målvakten just nu, här skulle man behöva förstärka för att fixa den tuffare hockeyettannivån. Backsidan ser ändå helt ok ut så länge Simon Ericsson är fri från sin skada, Victor Wahldén och Melker Bergman håller bra på ettannivå. Offensivt är det utöver nämnde Ingvarsson samt Ludvig Jansson rätt tunt. Dock så tycker jag värvningarna av Hugo Wirell och Simon Hedlund känns spännande. Tryggaste delen är dock tränaren, där rutinerade Pelle Svensson vet hur man bygger ett lag och ett spel på bästa sätt.

Kommentar om lagbygget den 4/6

Sedan lägesbeskrivningen den 21/5 så står det allt mer klart att Tyringe kommer att få räkna med att kämpa för sin existens i ettan. De tre namn man fått in sedan dess, Axel Björnkvist undantagen möjligen, är spelare som få andra lag i ettan skulle springa benen av sig för. Och nu står det också klart att den stora profilen och poängkungen Kim Runermark bestämmer sig för att lägga skridskorna på hyllan. Ett oerhört tungt tapp för laget som har för få riktiga spetsar i laget redan.

VIMMERBY

Truppen just nu:

Målvakter

Robin Christoffersson
Scott Hector (ny från Hanhals)

Backar

William Dageryd
Oskar Lindgren (ny från Troja)
Johan Norberg (ny från Västerås J20)

Nya i uppdateringen 4/6
Adam Lindblad
William Alftberg (ny från Nybro)

Forwards

Charlie Björklund (ny från Oskarshamn)
Jakob Karlsson
Eddie Levin (ny från Krif)
Hugo Olilla

Nya i uppdateringen 4/6
Anton Carlsson
Olle Söderlund
Ludvig Vännström

Kaptenen och trotjänaren Jakob Karlsson kommer bli viktig för Vimmerby också i vinter.

Tränare

Ny i uppdateringen 4/6
Hampus Sylvegård

Tapp:

Oskar Karlsson, b (slutar)
Måns Krämer, b (Karlskoga)
Christian Lindberg, b (Troja)
Philip Elgestål,f (Stenungsund)

Nya i uppdateringen 4/6
Lucas Jidenius, f (Krif)
Tatu Kokkola, f (Kalmar)


Kommentar om lagbygget den 21/5

Vore jag Vimmerbysupporter som tittade på lagbygget just nu så skulle jag vara lite orolig. Dels då truppbygget inte hunnit så långt, dels för att det som ändå kommit på plats känns som en klar försvagning jämfört med föregående säsong. Scott Hector är ingen Gustav Bågenvik, och därmed är målvaktssidan svagare. På backsidan tappar man sina tre toppbackar och har ersatt dem med ett par av lägre klass. På forwardssidan så har man inte officiellt tappat så mycket, men det saknas fortfarande signaturer från viktiga pjäser som Todd Winder och Lucas Jidenius. Jakob Karlsson är visserligen en stark pjäs, men det måste in mer klass om man ska vara en topputmanare kommande säsong. Och vem ska träna laget?!

Kommentar om lagbygget den 4/6

Till slut så kunde Vimmerby presentera sin nya tränare. Och det blev en totalvändning, då man gick från erfarna och beprövade Staffan Lundh med många fina meriter, till helt oprövade Hampus Sylvegård. 25-åringen har en månads erfarenhet som assisterande tränare i bottengänget Vännäs, thats it, på seniornivå. Nu ska han ratta ett topplag i ettan, det steget känns väldigt långt och man kan undra om han fick jobbet på grund av sitt efternamn? Med det sagt, det kan bli succé, men risken att det blir lite väl höga krav på en så oprövad tränare känns överhängande. Speciellt som kraven lär vara höga efter en rad starka Vimmerbysäsonger. Nu känns dock laget svagare än tidigare säsonger, visserligen har man fått in stabile backen William Alftberg, men man har sedan senaste uppdateringen tappat vasse Lucas Jidenius och finnen Tatu Kokkola. Förlängningarna av Vännström, Lindblad, Söderlund och Carlsson ger dock kontinuitet och trygghet.

Lämna ett svar