Stjärnfighterna i kvartsfinalerna

Det finns alltid spelare som sticker ut i lagen, spelare som är de som ska göra skillnaden mellan en snabb sorti och avancemang. I detta inlägg tänkte jag lista vilka som är nyckelspelare i respektive kvartsfinal.

Boden-Wings

Boden säsongen 20/21 vimlade av stjärnor som alla kunde avgöra en match på egen hand. Men Kristoff Kontos och Sebastian Kaijser lämnade för allsvenskan medan Antti Kauppila lämnade för utlandet. Denna säsong är det mer laget som ska göra det, men en riktigt vass pjäs har man värvat in: Oskar Matushkin. Han leder inte bara lagets poängliga som back, han har dessutom klart bäst plus/minus-statistik av samtliga. En skridskostark, spelskicklig och puckstark back som gärna fyller på i anfallen. Där måste Wings se upp!

Christian Blomqvist gjorde säsongen 19/20 hela 50 poäng, varav 19 mål, på 36 matcher i Wingströjan innan han lockades att lämna för Huddinge. Till denna säsong återvände han dock och han leder just nu såväl målliga, poängliga samt plus/minus-ligan för laget. Kommer att bli enormt viktig för Wings om man ska lyckas skrälla sig fram till en semifinal.

Väsby-Lindlöven

I Väsby vimlar det av stjärnor, jag skulle kunna plocka poängkungen Carl Wassenius som gjort stor succé, eller viktige och skicklige backen Jakob Spångberg som alltid gör något bra med pucken. Men jag väljer istället att lyfta fram Henrik Rommel, lagets målkung och anförare offensivt. Han har alla verktyg för att vara en bra forward i mina ögon. Bra skridskoåkning, bra med puck, ett bra skott och dessutom inte blyg för att spela fysiskt. Han betyder mycket för Väsbys offensiva spel.

Sedan Lindlöven tappat Maksim Semjononov och Joshua Karlsson till AIK och allsvenskan så återstår inte så många stjärnor i laget. Men längst bak så tronar en riktig backgeneral i form av David Berg. David vände efter flera allsvenska säsonger åter till Lindlöven inför förra säsongen och har, när han inte varit skadad, varit en nyckelpjäs för Lindesbergslaget. En rörlig back som läser spelet väldigt bra och dessutom är bra med pucken. Otroligt nyttig för Lindlöven.

Surahammar-Huddinge

Surahammars klarast lysande stjärna är givetvis Lukas Söderlund, hela ettans målkung. Efter en målsvag säsong i Mariestad Bois sökte han, och fick, en nytändning i Surahammartröjan. Och han har verkligen burit laget på sina axlar. Får hur mycket istid som helst och utnyttjar också detta. Var innan han anslöt till Mariestad endast en målskytt, men där fick han lära sig allt annat som behövs för att bli en riktigt bra ishockeyspelare. Numer gör han inte bara mål, han gör hela tiden något vettigt med pucken och hans defensiv går inte heller att anmärka på längre. Men framför allt är han en målskytt av högsta rang.

Huddinge har många vassa kort, framför allt offensivt, men jag skulle vilja säga att den stora stjärnan är evigt unge Björn Jonasson. 33 år gammal har han fortfarande inte tappat suget efter att vinna hockeymatcher, och gör allt för att det ska bli så. Är hela tiden där det händer, med massor med trashtalk och attityd. En pådrivare!

Mariestad-Halmstad

I och med den sena värvningen av Markus ”Pajen” Persson, hela ettans poängkung flera säsonger de senaste åren, så hände något med Mariestad. Inte bara tack vare att ”Pajen” själv bidrog med både mål, assists och ett spel som öppnar ytor, utan för att helt plötsligt föll hela lagbygget på plats. Axlar sänktes, självförtroendet stärktes, spelare som petades neråt i hierarkin lyfte sin omgivning. Att en spelare kan göra stor skillnad är ”Pajen” ett tydligt exempel på. Fart, kraft, spelsinne, attityd och skytte i en och samma person.

Halmstads självklara stjärna är ruggigt skicklige Robin Dahse. Med massor med allsvenska säsonger i ryggsäcken anslöt han till Halmstad inför förra säsongen och har varit en given kapten sedan dess. En spelare som både gör mål på egen hand samtidigt som han gör omgivningen bättre. Har redan gjort fem poäng på tre matcher i playinspelet och har varit avgörande för att Halmstad gått vidare. Dessutom gillar jag hans publikfrieri, det märks att han gillar att stå i centrum, att avgöra matcher. En nog så viktig egenskap.

Kalix-Piteå

Samuel Eriksson har charmat både Kalix och hela hockeyettan med sin fart och kreativitet. Trots att han bara är 22 år gammal så leder han lagets poängliga och har gjort stor succé. Avig, svårstoppad och ständigt i rörelse! Lär spela allsvenskt nästa säsong.

Som vanligt i Piteå så är det en och samma spelare längst upp i poängligan. Evigt unge Magnus Isaksson är egentligen för bra för hockeyettan, även om hans peak som spelare kanske passerats redan. Med ett spelsinne som få andra så ser det ut som han alltid har mer tid på sig än alla andra på isen, och han blir bara bättre och bättre ju tuffare matcherna blir. En riktig slutspelsräv som kommer bli livsfarlig för Kalix.

Karlskrona-Vimmerby

Nu kanske jag sticker lite i ögonen på alla Karlskronasupportrar, när jag inte utser ikonen Niklas Johansson till lagets stjärna. Han är bra, missförstå mig inte, men lagets viktigaste spelare är istället någon som saknats väldigt mycket på slutet när laget radat upp förluster. När Jesper Solomon Frisell drabbades av hjärnskakning och missade flera veckor så tappade laget också sin klart bäste och viktigaste back och laget avslutade också serien svagt. Jesper är väldigt stark i båda ändar av isen, rörlig, spelskicklig och han tillför en stabilitet till de bakre regionerna som är väldigt viktig för laget.

Jakob Karlsson är Vimmerbys hjärta och ryggrad i ett. En spelare som alltid gör det som krävs, offensivt, som defensivt, och som alltid är som bäst när det gäller som mest. Har rutinen som ett i övrigt rätt ungt Vimmerbylag behöver. Poängspelare och grovjobbare i ett.

Dalen-Strömsbro

Det är Martin Thörnberg som sitter på de största meriterna, med VM-guld bland annat, men största stjärnan i Dalen denna säsong är brorsan Jesper. Fart, spelsinne, arbetsmoral, målskytt, ja hans kvaliteter går inte att hylla nog. Får massor med speltid, men fixar det också. Kan användas för att jaga mål framåt, men likväl för att stänga ner defensivt. Otroligt nyttig spelare för Pelle Gustavsson.

Ettans bästa målvakt? Ja han har förespråkare som menar att han är det, Alexander Sahlin. 30-åringen med mängder med allsvenska säsonger är den enskilt största anledningen till Strömsbros exceptionellt fina avslutning av den norra allettan. Kan vinna matcher helt på egen hand, och är det något som ska göra att Strömsbro välter Dalens semifinaldrömmar på ändå så är det en storspelande Sahlin.

Borlänge-Visby

När dominanten Markus ”Pajen” Persson lämnade Borlänge inför säsongen så sökte man en spelare som kunde ersätta honom. Och i Martin Janohls så har man verkligen prickat rätt. Janohls vann hela ettans poängliga efter hela 65 poäng på sina 43 matcher. Efter många allsvenska säsonger (och en i SHL) så har han en helt annan fart i allt han gör, både på isen och i tanken. Nyckeln för Visby blir att få stopp på dalmasen.

Visby har varit lite upp och ner under säsongen, även om det varit upp på slutet. Men en som levererat under hela säsongen är finländske centern Ville Heikkinen. Otroligt svår att få tag på med bra skridskoåkning och teknik, och han har också bra blick vilket gör att han ofta hittar lösningar på isen.

Lämna ett svar