Betyg på lagens allettor – södra

Allettorna är färdigspelade och många börjar nu titta framåt mot slutspelet. Givetvis ska också jag göra det, men innan jag gör det så tänkte jag det kan vara läge att summera allettan genom att sätta betyg på lagens insatser under de 27 omgångarna. Jag gör det genom att sätta betyg utifrån de förutsättningar respektive lag hade inför allettan, så en bra placering behöver inte betyda ett bra betyg och vice versa. Betygsättningen sker i en femgradig skala enligt följande:

5+ Högt över förväntningarna

4+ Över förväntningarna

3+ Enligt förväntningarna

2+ Under förväntningarna

1+ Långt under förväntningarna

Nybro Betyg 3+

Jag hade höga förväntningar på Nybro och visst infriade man dom. Man har kanske inte imponerat i varje match, men man har en ruskigt hög lägstanivå vilket gör att man vinner de flesta matcherna man ställer upp i. Sedan har formen gått lite upp och ner, ett tag hade man en hysterisk form där man sprutade in mål, men man har också haft sämre perioder. Men inte ens under de sämre perioderna förlorar man speciellt många matcher, och just den stabiliteten gör att man också vinner allettan södra. Framför allt är det defensiven som gör att man alltid har en chans att vinna varje match, så har man också släppt in minst mål av alla lag i ettan.

Kalmar Betyg: 5+

Kalmar inledde allettan trögt, men har på slutet en hysterisk form med tio raka segrar. Det ledde sånär hela vägen till förstaplatsen, men att komma tvåa är också en riktigt stark prestation av ett lag som aldrig tidigare spelat en alletta. Spelar ett fartfyllt anfallsspel som är svårstoppat och har tillsammans med Nybro gjort flest mål av alla lag i allettan södra.

Väsby Betyg: 3+

Att Väsby skulle vara med och bråka om topplaceringarna förstod man innan, det är bara att titta på truppen man har med en massa allsvenska rutin. Vägen har dock inte varit spikrak, men ju längre in på allettan vi kom desto stabilare såg det ut, framför allt fick man bättre styr på en tidigare tveksam defensiv.

Mariestad Betyg: 3+

Man skulle kunna dela in allettan i två delar för Bois. Första 17 matcherna snittade man 1,33 poäng per match och målskillnaden per match låg på 2,53 gjorda framåt och 2,35 insläppta bakåt. Sedan Markus ”Pajen” Persson anslöt så har man de sista 10 matcherna snittat 2,1 poäng per match med målskillnaden 3,7-1,9. Så en svag inledning har med andra ord följts utav en riktigt stark avslutning. Totalt sett så blir ändå betyget enligt förväntan.

Karlskrona Betyg: 2+

Karlskrona hade fin form i mitten av allettan och såg länge ut att fixa en fin andraplats. Men på slutet har man, delvis på grund av skador, fallit som en sten genom tabellen. Framför allt är det defensiven som fallerat, så är det också backsidan som varit hårdast skadedrabbat. Den sportsliga ledningen har inte heller lyckats fylla igen backluckorna under säsongen som jag trodde att de skulle, och totalt sett så kan dock inte betyget bli godkänt.

Dalen Betyg 4+

Dalen hade en väldigt stark inledning på allettan där man länge var med i den absoluta toppen, något som jag inte räknat med. Det kan man delvis tacka HV för som inte plockade in någon av Thörnbergarna, som jag trodde de skulle göra. Förstakedjan med nämnda Thörnbergarna tillsammans med Adam Hirsch har verkligen burit laget på sina axlar, men man orkade kanske inte hela vägen och har tappat på slutet.

Vimmerby Betyg: 1+

Jag räknade med att Vimmerby skulle vara med och bråka om seriesegern, efter en riktigt stark grundserie. Men inledningen på allettan var katastrofal där man länge var inblandad i bottenstriden. Nu skärpte man till sig på slutet, men en sjundeplacering med en bra bit upp till toppen är långt under förväntan. Framför allt så har man saknat den under grundserien starka och fartfyllda offensiven, laget har gjort endast 64 mål framåt, näst minst av alla lag i södra allettan , att jämföra med de 65 (flest av alla) man gjorde i grundserien. Med andra ord gjorde man färre mål på 27 omgångar i allettan än man gjorde på 18 i grundserien…

Huddinge Betyg: 3+

Offensivstarka Huddinge gjorde överraskande få mål framåt, och defensivt så har man varit givmilda. Men ändå så hamnar man till slut ungefär där jag räknat med. Man fixar kvalserieplatsen med fem poängs marginal och kvitterar därmed ut ett godkänt betyg.

Hanviken Betyg: 2+

Hade säkert förhoppningar om att få spela slutspel, något som jag tippat också. Spelade stundtals riktigt fin hockey, men i slutändan så räckte man ändå inte till. Framför allt orkade man inte hålla fokus defensivt, att släppa in 99 mål är på tok för mycket.

Skövde Betyg: 2+

Visst hade jag inte så höga förväntningar på Skövde, jag tippade dom sist. Men att de skulle bli så hopplöst efter och att de skulle vara så erbarmligt dåliga på att göra mål trodde jag inte. Som Bois tränare Andreas Appelgren uttryckte det efter onsdagens derby:

– Skövde gör ju mindre mål i snitt än premier league-lagen i fotboll!

Nej Skövde får gå tillbaka till ritbordet och fundera på vad de ska ha för ambitioner med sitt a-lag och sedan formera om sitt lag utifrån det.

Lämna ett svar