Så slutar streckstriderna i norra vårettan

Vårettorna är ett mycket lyckat grepp med massor med streck som gör varje match intressant. Och extra intressant blir det givetvis när det är så jämnt kring strecken som det är just nu. Det närmar sig dessutom slutspurten, så i detta inlägg tänkte jag kika närmare på läget i norra vårettan och sia om hur jag tror att det kommer sluta. Jag börjar med att beskriva nuläget, och sedan adderar jag det antal poäng jag tror de tar i de avslutande omgångarna. Längst ner hittar ni hur jag tror att tabellen slutar.

1. Lindlöven 31 poäng +11 i målskillnad

Matcher kvar:
Teg (h) 3 p
Enköping (b) 3 p
Kiruna IF (h) 3 p
Köping (h) 3 p
Slutpoäng: 43 poäng

Lindlöven har stark form med fyra segrar de senaste fem matcherna, och senast besegrade man ett annat formstarkt lag, Vallentuna. I och med den segern tog man över serieledningen och har fyra matcher kvar att spela medan tvåan Teg, en poäng bakom, bara har tre. Laget har i alla fall tre femmor av bra klass och en stabil Jonathan Frykholm längst bak. Idag spelar de en riktig nyckelmatch då Teg kommer på besök, seger där och seriesegern är i praktiken säkrad, speciellt eftersom man har en relativt enkel avslutning med lag från plats fem och neråt. Jag tror att de kommer hålla hela vägen in i kaklet.

2. Teg 30 poäng +19 i målskillnad

Matcher kvar:
Lindlöven (b) 0 p
Örnsköldsvik (h) 3 p
Enköping (b) 3 p
Slutpoäng: 36 poäng

Vann igår med 2-3 mot Köping utan att imponera på mig. Första perioden gör de bra, men sedan är det faktiskt mest Köping som står för det spelmässiga. Offensivt har de tre bra kedjor, men defensivt ser det betydligt tunnare ut och man spelar dessutom mycket på chans, det ser bra ut men kan lätt straffas. Igår hade de dessutom endast tre kedjor vilket gör att det kommer bli tufft att möta ett Lindlöven som dessutom har en extra vilodag. De sista två matcherna kommer de dock vara klara favoriter i och därmed så fixar man andraplatsen.

3. Wings 29 poäng +18 i målskillnad

Matcher kvar:
Sundsvall (b) 0 p
Örnsköldsvik (b) 3 p
Slutpoäng: 32 poäng

Efter en fin start på allettan så kom några tunga spelartapp och nu tappar man också position i tabellen. Har dessutom bara två matcher kvar, varav den ena är mot ett Sundsvall som hittat storformen på allvar med fem raka segrar. Starka offensivt med en återuppstånden Christian Blomqvist i spetsen, men på tok för tunna bakåt.

4. Vallentuna 27 poäng +4 i målskillnad

Matcher kvar:
Köping (h) 3 p
Örnsköldsvik (b) 3 p
Sundsvall (b) 1 p
Slutpoäng: 35 poäng

Det är bara serieledande Lindlöven som besegrat Vallentuna de senaste nio matcherna, de har gjort det två gånger om men först efter straffar. Det är med andra ord ett starkt Vallentuna för tillfället med Dennis Finn Olsson och Måns Krüger som anförare, och de har också ett hyfsat enkelt motstånd i de sista omgångarna. Jag tror de kommer att sno åt sig tredjeplatsen på upploppet.

5. Enköping 21 poäng -5 i målskillnad

Matcher kvar:
Lindlöven (h) 0 p
Sundsvall (h) 0 p
Örnsköldsvik (h) 2 p
Teg (h) 0 p
Slutpoäng: 23 poäng

Enköping har idel hemmamatcher kvar vilket talar till deras fördel. Har dock visat upp en otroligt ojämn form under vårettan. Eller vad sägs om följande rad: Två förluster följdes av sex raka segrar innan man förlorade fem raka matcher. Senast vann man dock mot Vännäs vilket gör att man just nu har ett helt ok läge att undvika kvalspel neråt. Avslutningen är dock tuff där det väl egentligen bara är mot Örnsköldsvik som man är klara favoriter i.

6. Köping 18 poäng -3 i målskillnad

Matcher kvar:
Vallentuna (b) 0 p
Kiruna IF (h) 3 p
Kiruna IF (b) 1 p
Lindlöven (b) 0 p
Slutpoäng: 22 poäng

Just nu slipper Köping kvalspela sig kvar, men man har ett par tuffa matcher kvar och dessutom en match mindre att spela än närmast jagande Sundsvall. Det kommer att bli en strid på kniven om att slippa kvala sig kvar med Enköping, men jag tror att man ändå får ge sig till slut. Är lite för ojämna i prestationen för att räcka.

7. Örnsköldsvik 18 poäng -10 i målskillnad

Matcher kvar:
Teg (b) 0 p
Enköping (b) 1 p
Vallentuna (h) 0 p
Wings (h) 0 p
Slutpoäng: 19 poäng

Har ett väldigt tufft spelschema kvar och även om man gjort det överraskande bra så här långt så tror jag inte att det kommer att räcka. Ska de ha minsta chans så måste de ta tre poäng mot Enköping, jag tror dock inte de lyckas.

8. Sundsvall 17 poäng -2 i målskillnad

Matcher kvar:
Kiruna IF (b) 3 p
Vännäs (h) 3 p
Enköping (b) 3 p
Wings (h) 3 p
Vallentuna (h) 2 p
Slutpoäng: 30 poäng

Sundsvall har en hysterisk form med fem raka segrar, bland annat har man besegrat såväl Lindlöven som Teg. Det kvarvarande spelschemat ser dessutom minst sagt överkomligt ut och jag håller det inte för osannolikt att man kommer att stå som obesegrade sista 10 matcherna. Med en vassare inledning på vårettan så hade man definitivt kunnat vara med och slagits om kvalplatser uppåt, nu får man vara nöjd med att slippa kvalspel neråt.

9. Vännäs 14 poäng -20 i målskillnad

Matcher kvar:
Sundsvall (b) 0 p
Kiruna IF (b) 0 p
Slutpoäng: 14 poäng

Är redan klara för kvalspel neråt och kan därför fokusera på det.

10. Kiruna IF 11 poäng -13 i målskillnad

Matcher kvar:
Sundsvall (h) 0 p
Lindlöven (b) 0 p
Köping (b) 0 p
Köping (h) 2 p
Vännäs (h) 3 p
Slutpoäng: 16 poäng

Norra vårettans stora flopplag, tippades vinna och ligger klart sist. Har i och för sig fem matcher kvar, men de första två av dom är mot tufft motstånd och jag tror inte att laget trots Törmäs inträdde som assisterande tränare kommer att få något jättelyft. Det blir kvalspel för att hänga kvar för favoriterna.

Så här tror jag alltså att den norra vårettan slutar:

1. Lindlöven 43 poäng Till playoff
2. Teg 36 poäng Till playin
3. Vallentuna 35 poäng Till playin
4. Wings 32 poäng Spelat klart
5. Sundsvall 30 poäng Spelat klart
6. Enköping 23 poäng
Spelat klart
7. Köping 22 poäng Kvalspel neråt
8. Örnsköldsvik 19 poäng
Kvalspel neråt
9. Kiruna IF 16 poäng
Kvalspel neråt
10. Vännäs 14 poäng
Kvalspel neråt

***

Till sist kan jag inte låta bli att ge er ett VÄLDIGT märkligt klipp från lördagens möte mellan Köping och Teg. Köping tar ut målvakt i underläge 1-2 när Wikström i Teg skjuter från egen zon och in i mål. Eller var den utanför? Domaren pekar först för mål, men när pucken sedan åker (igenom nätet?) in bakom mål så döms det icing. Domaren åker och letar länge efter hål i nätet utan att hitta något. Nu spelade det ingen större roll då Teg ändå vann med 2-3 till slut, men visst ser det skumt ut?!

Stort tack till Oliver Åström och Kalix för lån av bild!

Lämna ett svar