Ettans bästa kommentatorer

Jag brukar inte vilja ge mig in och ranka saker som inte går att mäta, utan som hänger ihop med sitt eget tycke och smak. Ni kommer därför inte få se mig ranka snyggaste tröjan, klubbmärket eller spelaren, för det ligger ju helt i vad den personen tycker. Men idag tänkte jag gå lite utanför min comfort zone och försöka lista mina favoritkommentatorer i ettan. Det är ju ändå inte bara smak, utan också lite ”mätbara” värden i en sådan bedömning. Saker som opartiskhet, kunnande, förmåga att förmedla det som sker på isen, analysförmåga, men också en förmåga att se till att man trivs med att lyssna på en. Men helt objektiv blir ändå inte en sådan här lista, för mina preferenser kanske inte är andras. En del vill ha partiska kommentatorer till exempel, medan jag inte vill ha det. Men här är i alla fall MINA favoritkommentatorer i hockeyettan (utan inbördes ordning).

Kalix

Kalix kommentator David Palmbo, har en mycket speciell röst. Det ger en särprägel och en identitet till kommenterandet som jag gillar. Men det jag gillar mest med hans kommentering är nog ändå hans förmåga att ”måla” med sina ord. Han hittar på (?) egna små ord och meningar som gör att han tillför betydelse till det han säger. Ingen annan kan som han måla upp en tavla av det som sker på isen, en tavla som tillför en dimension till matchen man tittar på.

Forshaga

Det är två bröder (Andreas Karlsson är den ena) som har hand om Forshagas kommentering, och de gör det på riktigt bred värmländska. Deras främsta styrka är att man märker hur roligt de har när de kommenterar. De skämtar med varandra, de kommer med roliga kommentarer om spelare, saker som hänt och hur de är till exempel. De är också oerhört spontana i sin kommentering, de säger det som faller in lite, utan filter. Man kan få höra saker som ”Vilket jävla skött!” och det kanske man inte fått höra i SVT direkt, men här passar det in och blir extra färg i en match. Har dessutom inga problem att såga det egna laget och hylla motståndarna, med liv och lust.

Hudiksvall

Hudiksvalls kommentator Pär Styrman får ofta jobba själv och gör det också bäst när han är själv. Hans styrka är hans förmåga att vara opartisk och han är dessutom kunnig. Pratar lagom mycket, kommer med bra analyser och ger ett allmänt kompetent intryck.

Mariestad

Det är absolut inte världens vackraste dialekt, västgötskan, men det hindrar inte Bois kommentator Johan Henriksson. Han vill verkligen inte framstå som partisk och blir nästan för positiv gentemot motståndarna ibland. Men han skämtar och håller en mysig stämning under sändningen och kan dessutom en hel del hockey, det märks. Vid sin sida så har han Filip Thörnqvist, en spelare med många år i ligan som känner och kan berätta om de flesta spelarna i ettan, vilket tillför ett djup och en känsla av kompetens. Har ofta bra analyser av matcherna, vad som bör göras och vad som kommer att hända.

Surahammar

Surahammar har fått ett ordentligt lyft i sin sändning sedan ”Curre” Lundmark hoppat in som expert. Nu har de en bra kommentator i Mattias Forsberg som sköter refererandet, medan ”Curre” får komma med analyser av vad som sker, varför det sker, och vad som behöver göras. Det märks att det är en rutinerad och kunnig räv som ändå inte blivit ”gammal” utan fortfarande vet hur hockey ska bedrivas.

Nybro

Här gillar jag framför allt kommentatorn Faton Pasho. Han har ett skarpt öga och ser detaljer i spelet och återger det bra. Kan dessutom analysera och bollar skickligt med sin expert Tomas Venturi, som kanske inte är min favorit då jag upplever honom som lite för partisk, men han kan ändå hockey, det märks.

Lämna ett svar