Nervik och dråpslag i norra vårettan

I fredags gjorde jag ett svep över den norra allettan och det blev rätt så innehållsrikt, så pass matigt att jag fick stryka ambitionen att också få med en del om den norra vårettan. Men det innebar att jag också fick chansen att syna serieledarna lite extra.

Jag såg nämligen stora delar av matchen Wings-Vallentuna, norrortsderbyt. igår. En match som i drygt en och en halv period mest bestod av låst spel med få målchanser. Men efter ett fint pass av Rasmus Hedin kunde Pontus Andersson öppna målskyttet och efter det följde ett enormt nervik av Vallentuna. Helt plötsligt så struntade man i allt såg det ut som! En tydlig illustration av det var när Vallentuna var samlade i mittzonen alla fem, men trots det så kunde Wings komma i en fyra mot etta(!) sedan Vallentunaspelarna till synes helt enkelt bara släppt fram Wingsspelarna utan att ta ett skär för att ta upp markering. Nu blev det inget mål där ändå, men vid två andra tillfällen så kunde inte en bra spelande Alexander Jirhage rädda laget vilket gav en 3-0-ledning i andra periodpaus. Efter det bytte jag fokus på match då jag skämdes å Vallentunas vägnar, men de verkar i alla fall ha hittat någon form av stolthet (eller om det var en hårtork som aktiverades), för i tredje perioden så närmade man sig i alla fall, men det håller givetvis inte att strunta i att spela ens i fem minuter.

Fram till 1-0-målet var det dock en jämn tillställning, där lagen turades om att ha initiativet, det var dock väldigt glest med målchanser. Wings Isak Salqvist var en intressant bekantskap för mig, han gjorde mycket bra på isen. Annars så var det som vanligt bröderna Wernersson-Libäck som hade bäst snurr i hemmalaget.

Nu har Wings ryckt åt sig en fyrapoängsledning i toppen av den norra vårettan. I och för sig med två matcher fler spelade än Lindlöven, men läget ser onekligen väldigt bra ut för Märsta-laget. Dock så har man startat serier starkt tidigare för att sedan vika ner sig, lyckas man bättre nu?

Ett stort avbräck för laget tillkännagjordes idag när Almtuna värvade in Rasmus Hedin, Wings nyttige andrecenter.

***

Lindlöven ståtar med fyra raka trepoängare i inledningen av allettan och har imponerat. Men frågan är om man kommer kunna fortsätta hävda sig lika väl framöver. För igår blev det klart att två tunga pjäser lämnar klubben. Tung i dubbel bemärkelse är jättevacken Joshua Karlsson, och tung i målskyttebemärkelse är det andra tappet Maksim Semjonov. Att de lämnar förvånar inte, Maksim Semjonov har under sin utlåning till AIK noterats för fyra mål och ett assist på fem matcher och Joshua Karlsson blev snabbt en publikfavorit under sina två matcher med sina tunga tacklingar. Lindlöven har givetvis inget att sätta emot, men det är två riktiga dråpslag för ett Lindlöven som redan innan hade en tunn trupp.

***

Sundsvall fortsätter sin kräftgång. Igår var det Teg som avfärdade förra säsongens succénykomling med 4-2. Det börjar lukta allt mer negativt kvalspel om laget som inte verkar ha fått något lyft efter tränarbytet.

För Teg innebar segern att man nu tog sig över strecket till kvalspel uppåt. Laget har tagit poäng i samtliga matcher så här långt och bör kunna knipa en slutspelsplats även om det är mycket kvar att spela om.

***

Ett annat lag jag trodde mycket på var Kiruna IF. Laget var snubblande nära allettanspel men missade i sista omgången. Och väl i allettan fortsätter den negativa trenden. Blott sju poäng på sex matcher kan inte göra någon IF-supporter glad. Senast mötte de Wings och hade inget att hämta, utan förlorade med klara 1-6 på hemmaplan. Det var lagets tredje raka förlust på en hemmaplan som egentligen ska vara en borg…

***

I botten finns just nu de fyra lag jag trodde skulle hamna där. Vännäs har ramlat ner under strecket efter förlust mot ett annat bottenlag, Köping. Det var faktiskt Köpings andra raka segrar efter att ha förlorat sina tre första vårettanmatcher. Är laget lite på gång efter den tröga inledningen?

Tack till Oliver Åström och Kalix hockey för foto!

Lämna ett svar