Tudelad allettan södra och special teams

Nu haltar antalet spelade matcher för lagen i den södra allettan, men helgens matcher gjorde att man nu tydligt kan se en tabell som allt mer delas upp i två delar, en topp och en bott. Jag såg flera av helgens matcher och det var faktiskt samma mönster i de flesta. Bottenlagen stod upp bra mot topplagen och flera av dom hade faktiskt ett bra grepp om händelserna och även ledningen i något fall. Men i slutändan så är det ändå topplagen som på något vis står där som segrare när stridsdimmorna lättat.

Ta matchen mellan Mariestad och Vimmerby. Efter två jämna perioder och ställningen 1-1 så maler Vimmerby fullkomligt ner Mariestad djupt ner i deras zon. Hemmalaget vann skotten med 24-5 och skapade flera riktigt bra chanser att punktera matchen. Men seriefemman Mariestad, som såg mer än lovligt sega ut efter det långa uppehållet, offrade sig hänsynslöst, täckte skott, vann kamperna framför mål och gjorde också mål på en av få chanser och höll undan. Men inte utan att också Tobias Sandberg tvingades kliva fram och göra några ruggigt starka räddningar. Formen han är i just nu är grym, med endast två insläppta de senaste knappa fyra matcherna.

Ett annat exempel är Huddinge-Dalen. Huddinge ledde länge med 2-1, skapade det mesta och det bästa och såg ut att ha bra koll på topplaget Dalen. Men på mindre än tre minuter lyckas Dalen göra tre raka mål och på så sätt vända matchen, till slut skrevs segersiffrorna till 2-5.

I matchen mellan Skövde och Karlskrona så var tvåan Karlskrona snuskigt effektiva. Visst var man det starkare laget i första perioden, men det var långt ifrån den överkörning som siffrorna 0-3 indikerar. Man gör också 0-4 på sin första chans i andra och det såg avgjort ut. Men Skövde hittade efter en snabb reducering energi, hämtar upp till 3-4 och hade bud också på en kvittering. Men som temat var i helgen och så ofta annars med: Topplaget hittar en väg att vinna. Denna gång var det Jesper Hultberg som i ett av få långa Karlskronaanfall sista två perioderna kunde styra in 3-5 och luften gick ur hemmalaget.

Ett möte jag inte såg var matchen mellan Hanviken och Väsby. Men av de som gjorde det så fick jag rapport om att det var Hanviken som höll i taktpinnen, något som skottstatistiken också visar (37-21) men att det var serietrean Väsby som gjorde målen.

Ett undantag fanns, och det var givetvis i lördagsderbyt mellan Huddinge och Väsby. I ett derby gäller inga vanliga regler, utan de kan gå lite hur som. Denna gång var det faktiskt det sämre placerade Huddinge som kunde avgå med segern. Rättvist sett över 60 minuter tycker jag, man var det lite spetsigare laget och skapade lite vassare chanser mot ett Väsby som visat bättre takter.

Huddingebacken Kim Lennhammer gjorde ett av målen i segermatchen mot Väsby.

I och med helgens resultat så börjar man se en tydlig uppdelning av tabellen. Topp fyra har alla 22 poäng eller mer, bott fem har 13 poäng eller färre. Det enda laget som svävar lite mellan dessa två delar är Mariestad med sina 18. Men att de är på väg uppåt i form och tabell märks, laget är ett av seriens formstarkaste med 14 poäng de senaste sex matcherna. Det ser med andra ord ut att kunna bli en helt tvådelad tabell inom kort.

Allettan södra just nu.

***

När vi ändå pratar Mariestad så vill jag passa på att hylla deras boxplay. De har just nu en boxplayprocent på imponerande 90,62%. Totalt har de släppt in två mål med en man mindre och ett med två man mindre, totalt tre boxplaymål med andra ord. Betänker man att de spelat med en man mindre i totalt nästan 59 minuter så innebär de att de släpper in i snitt ett mål var 20:e minut, eller ett mål per period med en (eller två) man mindre!

Om vi fortsätter prata Mariestad så har Bois sportchef Calle Johansson gjort mycket rätt, men värvningen av Taavi Vartiainen kan inte räknas dit. Med en imponerande meritlista så skulle han bli en ledande spets som med sin fysik kunde bana väg för de andra i laget , men i slutändan så var fysiken svag och han lyckades aldrig ta en plats i laget. Idag så tillkännagavs att han fick lämna plats för att kunna plocka in något annat istället.

***

För honom blir det alltså ett miljöombyte. Det kan vara nyttigt, se bara på Karlskronavärvningen Jesper Hultberg. I Mörrum hade det gått i stå ordentligt med bara fem poäng på 17 matcher. På de första nio matcherna i Karlskrona har han redan gjort fem mål och tre ass på nio matcher. Igår var det han som satte spiken i Skövdekistan.

***

Till sist lite mer special team-spaningar, nämligen Väsbys. De imponerar stort i sitt powerplay med hela 11 mål på 10 matcher och en procentutdelning på starka 37,93%! Samtidigt är de dock väldigt svaga o boxplay. Bara 61,76 i boxplaystatistiken är väldigt lågt. Det är nästan märkligt att de kan vara med och slåss i toppen med så usel statistik.

***

Att special teams är viktigt framstår enormt tydligt när jag nu presenterar siffrorna för hur bra lagen lyckats om man adderar boxplaysiffrorna och powerplaysiffrorna för respektive lag i den södra allettan. För den är i stora drag en återspegling av den tabell vi kan se. Precis som i tabellen så är det Nybro som har bäst special teams. Och en förklaring till att Vimmerby floppat så här långt kan mycket väl vara att man har väldigt dåligt facit i spelet med en man mer/mindre.

Lag, boxplay+powerplay=totalt

1. Nybro 28,57+86,36=114,93%
2. Mariestad 23,53+90,62=114,15%
3. Karlskrona 28,95+80,77=109,72%
4. Dalen 26,67+78,05=104,72%
5. Kalmar 33,33+70,83=104,16%
6. Väsby 37,93+61,76=99,69%
7. Hanviken 22,50+70,83=93,33%
8. Skövde 17,14+74,29=91,43%
9. Vimmerby 13,33+75,76=89,09%
10. Huddinge 18,42+69,77=88,19%

Allting över 100% är bra, över 110% är enormt starkt. Har laget under 90% så är det uselt.

Lämna ett svar