Skövdes sportchef: Vi behöver lära oss att vinna!

Skövdes säsong har sett likadana ut de senaste säsongerna. De når en alletta, men väl där har de inte mycket att hämta och det blir tidig barmarksträning. Jag ringde upp Skövdes sportchef för att höra hans syn på anledningen, och vad man behöver göra för att få ett lyft, för inte kan de vara nöjda med en bottenplats i allettan?

Jag tänkte att vi måste börja med att ringa in vem Anders Lundström är. Kan du presentera dig för oss?

– Jag är 46 år, 3-barnsfar med hund och sambo. Jag har en lång spelarkarriär och sedan några år tillbaka är jag klubb- och sportchef i Skövde IK.

Du har en rätt ovanlig erfarenhet då du varit spelare och ledare i både Skövde och Mariestad. Hur ser du på derbyrivaliteten?

– Jag tycker rivaliteten är bra i grunden, vad man än tycker om den så är det en intressehöjare för hockeyn i regionen. Det är bra med två ettanlag så nära varandra, för hur hockeyn ser ut annars lokalt med lag i trean och så, så behövs det för att hålla uppe intresset i regionen. Det är viktig att det finns någon form av möten med känslor med två lag på samma nivå och båda med en strävan uppåt. Rivaliteten som sådan kanske var värre på 90-talet, då tog derbyna mer tid om man säger så. Men jag och Ronny (Johansson, assisterande tränare i Mariestad) och Appelgren (Andreas, tränare för Mariestad) har spelat både med och mot varandra. Det är roligt att möta spelare man vet vilka de är.

Uppfattar du att derbyt skiljer sig något åt beroende på klubb?

– Det tycker jag nog inte. Nu kan jag inte svara för hur det är i Mariestad de senaste åren, det var några år sedan jag var där nu, nu har de mer spelare utifrån, men förut var det ungefär detsamma. Det har kommit och gått, beroende på hur många egna spelare lagen har. Men jag måste säga att Mariestad känts jäkligt koncentrerade när vi mött dom så det finns nog bra tändning där med.

Jag tänkte du ska få berätta om Skövde IK:s signum, hur vill ni uppfattas som lag och förening?

– Vi är en förening i en förändringsprocess, vi växer rätt ordentligt, i alla fall innan pandemin. Vi växer både i antalet medlemmar och i antalet aktiva. Vi vill se oss som en växande förening. Vi vill också vara en attraktiv klubb att spela i med en attraktiv ishockey och ordning och reda. Vi har jobbat hårt på att växa på bredd och storleksmässigt och vi har nu stora kullar med duktiga spelare i alla åldrar. Det kommer ta tid innan vi kan skörda frukten av detta i a-laget, men vi har duktiga kullar 07/08 och neråt, vi har bland annat 40 stycken 2012:or. Vi har jobbat hårt med att vara en klubb i förändring.

Vad är Skövdes ambitioner med sitt a-lag?

– Vi har högt satta interna mål, det viktigaste är att vi ska bli bättre för varje år. Det är något som står på fyra ben, det resultatmässiga väger tyngst, det är det som är viktigast för supportrar och mig som sportchef, det som står på sista raden. Men det är ett ben bara, ett annat är att utveckla spelet, ett tredje är att vi ska träna bättre och det fjärde är att utveckla ekonomin, allt för att nå långsiktig framgång. Men högt ställda mål är inte detsamma som att vi är flygfärdiga och redo att utmana i toppen. Vi vill spela slutspel, men om det blir i år, eller nästa år eller året efter det vet jag inte, vi har inte som många andra klubbar satt ett slutdatum, men vi vill bli bättre för varje år. Men det innebär att vi ska ta ett steg till resultatmässigt från förra året.

Ni har under flera år nu nått en allettan, men väl där blir det ofta en placering i botten. Är ni nöjda med det?

– Nej! Det är vi inte och det är en av bitarna vi jobbar hårt på. Jag upplever det som att man för att man ska kunna utmana så får man inte vara nöjda med att nå delmålet allettan. Det är något vi behöver jobba på och det har vi också jobbat på hårt. Vi har ett spännande lag, men ligger sist efter 10 matcher. Även om det är mycket kvar så kan vi inte vara nöjda. Så summa summarum, även om det finns anledningar som otur med skador och 15 man borta ett tag, så är ändå slutmålet att höja förnöjsamheten, att inte vara nöjda med att nå en alletta utan att blicka högre upp. Vi har ofta kommit till en alletta, men jag är faktiskt mer imponerad av att vi lyckades med det i år när vi hade massor med skador och fick kriga oss till en alletta jämfört med förra grundserien när vi vann de första tio i stort sett och sedan kunde segla in. Men vi behöver ha en eller två säsonger som vi lyckas för att bli en vinnare och vi får se hur denna slutar. Vi kan inte dra en slutsats av säsongen redan nu efter 10 omgångar, varav vi hade en massa skador i fyra, men vi behöver absolut skärpa till oss.

Du pratar om att ni har höga ambitioner med att spela slutspel och nå långt där. Ärligt: Har ni ekonomi för att leva upp till det?

– Både ja och nej. Egentligen behöver vi utveckla ekonomin, det är ett av benen. Men vi kan titta på det på två sätt. Man kan göra ett bra jobb med de pengar man har också, men vi behöver nog höja budgeten framför allt för att gå upp, för det är ett stort steg. Samtidigt behöver man inte bara stirra sig blind på spelarbudgeten, det är människor vi jobbar med och utveckling sker där, så det är inte bara att säga att vi inte har ekonomi, utan det gäller att arbeta med det vi har. Men visst behöver vi utöka omsättningen.

En sak ni är väldigt bra på är att ni har många egna produkter med i a-laget, är det en medveten strategi och vad tycker ni att ni vinner på det?

– Vi har velat bygga en kultur att man som ung vet att man kan få spela i vårt a-lag som egen produkt, men sedan är det en ekonomisk aspekt med, det blir billigare och man får killar som vill kriga för laget. Som du säger har vi många egna produkter, men flera har också varit iväg och provat vingarna på annan ort och kommit tillbaka, det är ett bra tecken att de vill komma tillbaka, att de trivs i föreningen. Men sedan kan vi inte bara bygga på egna produkter, vi vill också ha ett slagkraftigt lag, det gäller att kunna ta nästa steg. Men visst är det roligt med många egna i laget, men man kan inte ha det bara för sakens skull.

Då läser jag mellan raderna att det kanske skulle behövas plocka in lite mer spets utifrån?

– Det är svårbedömt, det beror på vad man menar med spets, Jag tycker vi har bra spets i Söder, Emanuelsson och Wallin, men de behöver också vara friska och hela. Men vi har inte musklerna att plocka in en dyr finsk spelare som sprutar in poäng. Vi har behövt jobba annorlunda, men en sak är klar och det är att vi gör för lite mål. Det kan ändra sig, fast det är en av de stora grejerna att vi gör för lite mål i spel 5 mot 5. Vi skapar ganska mycket, men vi har svårt att få in pucken och då hade det varit skönt att ha en kille som smäller dit en puck extra varje match.

Hur tycker ni att värvningarna inför säsongen fallit ut? De två spetsarna var på förhand Anton Blomberg och Kristoffer Söder…

– Vi är nöjda, Blomberg har ett bra poängsnitt och bra plus/minus och i sina bästa stunder underhållande att se på. Men det är på gott och ont, det finns alltid någon form av känslor inblandade i allt han gör… Söder är vi väldigt nöjda med, han har växt in i det mer och mer, vi trodde inte att han skulle kunna leda laget till 100% från start med tanke på att han inte haft någon ledande roll under flera år, men han kommer mer och mer och han levererar ett lugn både i spelet och i omklädningsrum.

Någon annan du vill lyfta fram?

– Anton Lundmark som fått vara frisk och hel har tagit jättekliv, det finns inga gränser för hur bra han kan bli med sin storlek och sin skridskoåkning. Sedan tycker jag det är synd om Elias Dynell som gått skadad från femte träningsmatchen, men i övrigt har alla fyllt sin funktion. Sedan hoppas man på en explosionsartad utveckling, men det går ofta upp och ner.

Du har varit inne på det och berört detta redan, men dy kan väl sammanfatta er säsong i ett sammanhang…?!

– Vi fick en strulig försäsong med många borta. Jag var orolig för att det skulle vara en för kort grundserie när flera knappt spelat träningsmatcher och många var sjuka och skadade i inledningen. Vi hade också en väldigt svajig form första 8-9 matcherna, då kunde vi leverera topphockey i 10 minuter och sedan dåligt i 1½ period. Men jag är nöjd med avslutningen på grundserien, vi hade bra defensiv och bra skjuts i offensiven, Så det var bra. Sedan allettanstarten är för dålig resultatmässigt, vi kan inte vara nöjda med 7 poäng på 10 matcher och sistaplats. Samtidigt så är det svårbedömt eftersom vi hade stort bortfall i starten av allettan till mellandagsmatcherna, men sedan dessa har vi spelat bättre. Men Kalmar borta var riktigt svagt, och det var illa att inte lyckas vinna mot Hanviken. Sedan derbyt är inte mycket att säga om, Bois var bättre, kallare och klokare än oss. Men vi har bättre form, resultatmässigt är det inte ok, men vi hade som sagt var 15 spelare borta ett tag 3-4 matcher, nu behöver vi fortsätta hålla i och förbättra oss lite till.

Följer man proffstyckaren Mikael Mjörnberg så kan man läsa att han tycker att tränaren borde sparkas för att undvika en ny bottenplacering, hur ser du på det?

– Jag har inte läst hans krönika, annars är han en underhållande herre. Det är ju hans jobb att tycka saker och det vore konstigt om han inte tyckte att någon tränare skulle få sparken. Men vi bryr oss inte om vad media eller folk tycker. Alla går till jobbet med inställningen att vi ska vinna hockeymatcher. En pandemi pågår och det finns andra värderingar som är viktigare än att sparka tränare. Men det är kul att han tycker.

Så att sparka tränare är inget som föresvävat dig?

– Nej inte alls, vi i Skövde håller ihop så länge det går.

Till sist en kanske lite provocerande fråga: Vad måste ni göra för att komma ifatt Bois och sedan också utmana om en allsvensk plats?

– Jag vet inte om det är Bois vi behöver komma ifatt specifikt, men vi behöver höja lägstanivån lite grann och få in i miljön att vinna varje dag, där är Mariestad bättre, och även Nybro och framför allt Troja som förra året visade att de är riktiga vinnare. Troja gick ganska dåligt i grundserien och allettan, men de spelade otroligt bra i slutspelet. De har gjort det redan förut flera gånger, de har en vinnarkultur och det behöver vi lära oss med fullt ut. Vi är inte dåliga idag heller, vi får inte glömma att allettorna är riktigt bra numer, det finns inga dåliga lag i allettan, det är väldigt hög klass jämfört med bara några år sedan.

Lämna ett svar