Det speglar lagets prestation, inte min

Hans Kalmar var den södra grundseriens stora positiva överraskning och själv hade han både bäst räddningsprocent och GAA för seriesegrarna. Jonathan Stålbergs karriär har annars varit lite upp och ner med spel i såväl topplag som Vimmerby och bottenlag som krisande Mörrum och Kumla. Men nu är han bättre än någonsin och slog antagligen svenskt rekord i längst hållen nolla under grundserien. Kmhockey.se ringde Jonathan för att höra hemligheten bakom framgångarna, både för egen del och för laget.

Du kan väl börja med att berätta om din karriär så här långt!

– Jag inledde min karriär i Skellefteå men sedan blev jag för gammal för att spela där mer och för dålig för att få spela i a-laget. Så då var det hockeyettan som gällde, och jag pratade med a-lagsmålvakten i Skellefteå, Gustaf Lindvall, och han tyckte södra ettan var den man skulle vara i, det var bäst skyltfönster. Sedan var det Danne (Daniel Stolt, då sportchef Vimmerby) som tog mig till Vimmerby, där det blev två säsonger. Första säsongen var väldigt lärorik, det var helt annan värld jämfört med juniorvärlden jag kom ifrån, både spelmässigt och allting runtomkring. Så det var bara att lära sig hantera det. Andra säsongen tog jag kliv och blev bättre, men Tomas Rydén gjorde det ännu bättre, så jag fick tugga knopp ändå. Efter säsongen fick jag inte förlängt och då bar det ner till Mörrum där vi hade ett år där vi inte fick det att stämma. Det var lite struligt från början med sparkad tränare innan säsongen ens startat, med mera. Det var en rörig säsong. Jag fick prova att spela lite med Kristianstad också, och det var också lärorikt. Sedan dog säsongen i och med Covid och då var grundtanken att stanna i södra, men det blev inget där och då fick det bli västra ettan med Kumla. Där fick jag oerhört mycket speltid, det var nyttigt. Jag fick spela så mycket kroppen höll för egentligen. Men det blev kvalserie neråt, det var också en nyttig erfarenhet sett i efterhand. Det var kanske inte så mycket press utifrån, men jag satte en oerhörd press på mig själv att inte vara med och spela ur Kumla. Så det var riktiga ångestmatcher, och det var en enorm lättnad att vi fixade det. Sedan hörde Danne (numer sportchef Kalmar) av sig rätt tidigt, redan innan han var klar för Kalmar nästan. Jag kände ju honom sedan innan, så jag vet vad han går för och han vet vad jag går för, vi litar på varandra. Så till skillnad från året innan var det klart tidigt vart flyttlasset skulle gå och här är vi nu.

Ja och i Kalmar har du gjort stor succé och hade såväl bäst räddningsprocent som GAA av alla målvakter i södra ettan. Vad gör att det gått så bra för dig där?

– Jag lägger ingen större värdering i dom siffrorna, det speglar laginsatsen mer. Det gäller siffror över huvud taget. Det är roligt men man kan inte grunda så mycket på dom, det är så mycket tillfälligheter som spelar in, så många parametrar. Men det speglar hur laget spelat, och vi har haft det tight bakåt och inte släppt till så mycket målchanser. Så vi har spelat riktigt bra hela hösten och det är inte mina siffror utan lagets.

Under grundserien höll du också nollan i otroliga 297 minuter och 6 sekunder i rad, vet du om det är svenskt rekord?

– Det gjordes en googleundersökning i laget och det enda som hittades var Salak i SHL och Belfour i allsvenskan som höll nollan 204 minuter och 240 minuter, så ingen lyckades hitta någon längre nolla i alla fall. Men det är samma där, det är laget som håller nollan.

Men liten skillnad kan du nog göra som målvakt?!

– Ja någon puck får man väl rädda, men dom gör mitt jobb enkelt.

Då borde detta vara din bästa säsong?!

– Jo men det skulle jag säga. Jag har inte haft så många prestationer jag är missnöjd med, de flesta har varit godkända. Så det går åt rätt håll.

Foto: Fotograf Tove Dolff

Laget gjorde en riktigt bra grundserie och vann den överraskande, trots att ni hade väldigt många nya in i laget. Vad gjorde att det gick så bra tror du?

– Kollar man på spelarmaterialet skillsmässigt och karaktärerna så tycker jag att vi har det bra på båda fronterna, då behöver man inte ha spelat ihop i 10 år för att spela bra hockey. Vi har också en bra coachsida med tydliga direktiv, vad vi ska göra ute på banan. Det har klickat bra!

Ja vad betyder tränaren Viktor Tuurala för era framgångar?

– Det är han som sätter upp spelet egentligen, hur vi ska agera i vissa situationer i spelet utan puck. I spelet med är det mer upp till spelarna. Så det är en kombination.

Om man ser på Tuurala utifrån så verkar han oerhört rak, han tvekar aldrig att säga vad han tycker. Är han likadan som tränare?

– Jag har aldrig haft någon ledare som är den andra lik, men visst talar han klarspråk. Han vrider ofta på saker, han har en plan bakom allting. En välplanerad och tänkande coach.

Om grundserien gick lysande, så har ni inlett allettan inlett lite trögare. Vad beror det på?

– Egentligen tittar man rent prestationsmässigt istället för resultatmässigt, så är det ingen större skillnad i prestationerna. Vi har ett par svagare insatser kanske, men den stora skillnaden är att vi inte haft samma utdelning framåt. Men prestationsmässigt och om man tittar på de underliggande siffrorna så är det ändå hållbara prestationer. Det är inga jätteändringar vi behöver göra, utan med tiden kommer puckarna börja trilla in och då får vi också med oss resultaten. Vi har en tro på spelet och på truppen vi har, så det är bara att nöta på.

Om vi kikar på er senaste match mot Mariestad, så blev det förlust. Vad har du att säga om matchen?

– Det var en sprakande tillställning med mycket mål och gruff, bra publikhockey! Det var två tuffa bataljer, spelmässigt OCH fysiskt. Det är roligt att spela såna matcher också, inte bara att titta på. Det ska vara mycket känslor inblandade, det gör matcherna roligare att spela. Tyvärr blev det bara en av sex poäng…

Jag har tittat på flera av era matcher, och jag har nog aldrig sett er spela så fysiskt!

– Ja helt klart, det var nästan i klass med Nybromatcherna som det smällde. Som du säger, vi har inte haft så många såna matcher, det har varit lugnare på den fronten tidigare, men det blir så när det drar ihop sig och poängen blir viktigare och viktigare.

Du har indirekt svarat på frågan tidigare, men ställer den ändå: Vad behöver ni skärpa till för att hitta tillbaka till vinnarspåret?

– Svår fråga, men egentligen är det bara att få in poäng på kontot och växa av det, få lite vind i ryggen så rullar bollen igen.

Vad har ni annars för mål med allettan och säsongen?

– Vi ska vara med och slåss om platserna till kvalserien först och främst, så det är väl den målsättningen vi har i första hand. Sedan har vi delmål på vägen dit, att placera oss så bra som möjligt i allettan för att få bra väg i playoff eller vad det numer heter.

Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till mot Väsby ikväll!

– Tack så mycket!

Avslutningsvis ett stort tack till Kalmar och fotograf Tove Dolff för fotografierna!

Lämna ett svar