Första matcherna 2022

Fem dagar in på nya året så är det dags för att spela de första matcherna i hockeyettan. Det är allettan södra som är först ut med matcher och det bjuds på fem riktigt spännande matcher.

Dalen-Karlskrona

Ett intressant toppmöte mellan fyran Dalen och trean Karlskrona. Karlskrona som är seriens målgladaste lag har samlat in femton poäng och får ses som favoriter i matchen. Laget är ruggigt effektivt med en skottprocent på 14,50, det är över 2% effektivare än näst effektivaste lag. Veteranen Niklas Johansson har efter en blygsam grundserie fått det att lossna ordentligt och leder hela södra allettans poängliga. Men också ungdomen tar för sig i form av väldige talangen Jacob Grönhagen, fem mål så här långt.

Samtidigt så har Dalen riktiga spetsar också. Jesper Thrönberg snittar 1½ mål per match och ligger dessutom tvåa i poängligan. En annan Dalenspelare, Adam Hirsch, ligger trea. Också Dalen har talang i sin trupp, lånet Nils Juntorp har gjort sex poäng på dem matcher. Men Karlskrona känns bredare och framför allt på backsidan så har man fler verktyg att tillgå. Ska vi tippa på en 4-3-seger för Karlskrona?

Vimmerby-Huddinge

Det är två rätt formsvaga lag som möts. Vimmerby har fem förluster de senaste sex matcherna , medan Huddinge har fyra förluster de senaste fem. För Huddinges del är den stora stötestenen defensiven, man släpper in nästan fyra mål per match och det blir jobbigt att vinna om man måste göra fem mål framåt. Sebastian Andersson har bäst räddningsprocent av målvakterna med låga 86,92, men det är givetvis inte bara hans fel utan är en återspegling på ett försvarsspel som inte håller.

För Vimmerbys del är det främst offensiven som fallerar. Laget har bara gjort två mål i snitt och det är en stor skillnad mot grundserien där man snittade över 3½ mål per match. Av det jag sett av Vimmerby så är känslan att man väger för lätt, man har svårt att komma in på mål och blir ganska lätt stoppade av starka motståndarbackar. Något som också visar på att den södra ettan var rätt mycket svagare än vad den södra allettan nu är.

Så vilket lag drar nu det längsta strået? Är det Huddinges svaga defensiv, eller Vimmerbys svaga anfallsspel som blir tungan på vågen? Jag tror att Vimmerby ändå kan utnyttja Huddinges svaga defensiv och man vinner med 3-2.

Nybro-Skövde

Den på papperet med givna segern denna första omgång 2022. Serieledande Nybro som gått fram som en slåttermaskin mot sistaplacerade Skövde som endast tagit två segrar så här långt. Nybros vattentäta defensiv med bara sju insläppta mot Skövdes betydligt mer givmilda som släppt in 25. Nybro har dessutom gjort nästan dubbelt så många mål framåt. Det kan inte bli annat än en hemmaseger, men en liten varningens flagga vill jag dock höja för Skövde. I senaste matchen mot Dalen så var de tajtare defensivt och rätt vassa offensivt. De skapade betydligt mer och hetare än tidigare under allettan och även om defensiven stundtals vajade rätt ordentligt när Thörnbergbröderna tillsammans med Hirsch fick långa anfall, så höll de ändå bra mot de mindre giftiga formationerna. Men nej, detta blir en Nybroseger, 4-1.

Mariestad-Hanviken

Mariestad har efter en formsvag allettaninledning hittat mer och mer rätt och har nu fyra segrar de senaste fem matcherna. Och senaste matchen gjorde de det riktigt bra, sin bästa insats i allettan. Som tränare Appelgren uttryckte det:
– Det har känts som att vi inte gått på alla cylindrar, men nu fick vi igång den sista också. Nu gäller det bara att motorn fortsätter mullra.

Det vill verkligen till för att det ska bli en hemmaseger, för motståndet är mycket tufft. Hanviken bröt nämligen Nybros starka segersvit senast genom att på bortaplan vinna med 0-1. Nyckeln var, som man kan se på siffrorna, en vattentät defensiv. Nybro hade väldigt svårt att få till långa anfall mot ett starkt spelande Hanvikenlag, och det var först i slutet (och de första minuterna) som serieledarna skapade målchanser värda namnet. Det lär bli en grannlaga uppgift för Skaraborgarna att luckra upp det starka försvaret, samtidigt som man måste se upp för starka offensiva spelare som Felix Liljegren, Dennis Nordström och Dennis Santesson. Det som talar till Skaraborgarnas fördel är att de med undantag av säsongsskadade klassbacken Ludvig Collberg kan mönstra en full trupp för första gången på hela säsongen. Jag tror dock på en riktigt jämn och tuff match, 2-2.

Väsby-Kalmar

Serietvåan Väsby mot vinnaren av södra ettans grundserie Kalmar. Det är dock Väsby som startat allettan klart starkast med sexton poäng mot Kalmars sju. Kalmar är dock ett bättre lag än vad poängen visar, framför allt så har man en stark och fartfylld offensiv. Kan man få loss den så är man svårstoppade. Samtidigt så har Väsby imponerat, försvarsspelet är allettan södras näst tajtaste och lyckas man få till det så man får ner farten på Kalmar kommer man vinna detta med 3-2.

Lämna ett svar