Helgens…

I helgen (fredag till söndag) så har det spelats hela 29 hockeyettanmatcher, alldeles för många för att det ska vara möjligt att kommentera alla. Men idag tänkte jag testa ett nytt koncept, (blir det uppskattat så kan det kanske fortsätta), nämligen genom att uppmärksamma några matcher/företeelser från matcherna. Nu kör vi!

Helgens mest skadedrabbade…

…var nog Nyköping som hade nio spelare på frånvarolistan, bland annat tongivande spelare som Robin Axbom, Christian Axelsson och Isac Dahlin. Laget spelade på två backpar och tre kedjor men lyckades ändå inte bara vinna, utan dessutom nolla (0-4 slutade matchen) Mörrum i vårettanpremiären. Snacka om moral!

Helgens mest överraskande…

…var kanske Surahammars framfart. Efter den imponerande segern mot Hudiksvall i premiären följde man nämligen i helgen upp med att besegra såväl Piteå (3-1) som norra ettans segrare Boden (4-3 efter straffar). Och man kan inte säga att det var orättvist heller. Visserligen var de mer eller mindre utspelade i den första perioden då man också hamnade i underläge med 0-2, men efter det spottade man upp sig rejält och spelade en underbart frejdig ishockey där man släppte alla bromsar och bara körde och lyckades också kvittera under den andra perioden. Och efter att Boden återtagit ledningen i inledningen av den tredje så var det egentligen en enda lång Surahammarpress i jakt på kvittering och att de fick in ett 3-3-mål efter ett handledsskott från duktige backen Christoffer Udd med två minuter kvar var hur rättvist som helst. En mållös sudden följdes sedan av en straffläggning där de två målvakterna storspelade vilket gjorde att det tog 12 straffar innan William Otter kunde pricka in matchavgörandet (han gjorde för övrigt också 2-2-målet). Det var med andra ord en brödraduo som stod som matchvinnare, Williams bror David var nämligen Surahammars målvakt, och extra clou på det hela var att han stod i Boden så sent som förra säsongen. Snacka om revansch efter att inte ha fått förlängt! Surahammar spelade en väldigt sevärd och attraktiv ishockey och deras 1-2-reducering är värd att kolla på!

Helgens målrikaste…

… var Visbys lite överraskande överkörning av Halmstad med 8-3. Ett otroligt effektivt Visby kunde leda med 4-1 efter första perioden trots att Halmstad haft det mesta av spelet (Halmstad vann också skotten med 22-13!), och det hjälpte inte ens att Halmstad bytte ut Jacob Crespin efter 5-2, målen fortsatte rulla in.

Helgens målgladaste lag…

…var Wings som under lördagen krossade Örnsköldsvik fullständigt med 9-1 men som länge såg ut att förlora mot Sundsvall. Men i sista perioden vända man ett 1-4-underläge till en 6-4-seger sedan man gjort fem raka mål på 11 minuter och 19 sekunder. Notabelt är att man också gjorde fem mål i tredje perioden i Örnsköldsviksmatchen. Totalt gjorde man alltså starka 15 mål på två matcher, och Christian Blomqvist var inblandad i fem av målen.

Helgens nollpoängande topplag…

… blev Vimmerby. Ett Vimmerby som av många (undertecknad inkluderad) var tippad som ett topplag i den södra ettan åkte nämligen på två klara förluster i helgen med siffrorna 5-2 (mot Karlskrona) och 4-1 (mot Dalen). Själv såg jag stora delar av Dalenmatchen och tyckte det var en rätt jämn match egentligen, men där Dalen ändå lyckades vinna då man har lite marginaler på sin sida denna allettaninledning. Nu var det en tveksam utvisning i slutet av tredje perioden som kom att fälla avgörandet. Dalen är dock ett starkare lag nu än vad de visade i grundserien, man börjar se tecken på samma starka defensiv som man hade under förra säsongen och med en Jesper Thörnberg i målform så räcker det rätt långt. Vimmerby å sin sida har inte riktigt samma ”flow” som i grundserien, då gick ”allt” in, nu var det mer stolpe ut.

Helgens sexpoängare i södra allettan…

…var Karlskrona. Man inledde under fredagen med att vinna med klara 5-2 mot Vimmerby innan man igår 3-2-besegrade Kalmar i en match där Kalmar tydligen var det bättre laget. Det gav upphov till ett underhållande intervjuklipp med Kalmars tränare Victor Tuurala.

En spelmässig höjdare från helgen var…

…matchen mellan Borlänge och Hudiksvall. En match där båda lagen stod för riktigt fint anfallsspel men kanske inte lika klanderfritt försvarsspel. Men det böljande fram och tillbaka och målchanserna stod som spön i backen. Hade inte målvakterna i Oliver Norgren och Oliver Håkansson storspelat så hade det blivit betydligt fler mål än de sju det nu blev (3-4, Hudiksvallsseger).

Helgens kanske mest imponerande…

…var nog ändå Nybros överkörning av Väsby. Man ledde ett tag med 5-0 innan Väsby tilläts putsa siffrorna till 5-2. Spelmässigt var det dock betydligt jämnare, men Nybro är otroligt effektiva och Janne Väyrynen gjorde givetvis mål igen, hans andra sedan återkomsten från en långvarig skada (två matcher har han spelat). Nybro ser just nu ut som en oslagbar maskin och har övertagit favoritskapet från Hudiksvall som hackat betänkligt i inledningen av allettan.

Lämna ett svar