Nybro nya storfavoriter

Precis som förra säsongen så imponerade inte Nybro under grundserien. De tog sig visserligen till allettan med bred marginal, men det blev ingen förväntad serieseger utan en fjärdeplats sedan man framför allt haft problem med målskyttet. Med andra ord exakt samma sak som fallerade förra säsongens grundserie. Då vände det när en viss Janne Väyrynen anlände i början av december, och ni kan storyn, Janne anslöt också denna gång (efter skadefrånvaro) i början av december och helt plötsligt är målskyttet inget problem i laget. I allettan har det blivit fyra raka segrar med i snitt 5-1 i resultat, det är med andra ord inte bara 3 poäng som bärgats i matcherna, man har bärgat dem med en marginal som varit minst sagt imponerande. Även om det stundtals har varit jämnt spelmässigt i matcherna, så har man till slut ändå stått där med en bra segermarginal i slutändan, snittresultatet skrivs till hela 5-1 och minsta segermarginal är hela tre mål. Det är inget snack om att man just nu är inte bara den södra ettans starkaste lag, man är hela ettans särklassigt största favoriter att nå allsvenskan fram i vår.

***

Detta stryks under än mer om man kikar på de tidigare favoriterna, Hudiksvalls, framfart så här långt i allettan. I grundserien manglade dom den östra ettan, man tappade bara sex poäng under hela grundseriespelet och hade imponerande 81-31 i målskillnad. Men i allettan så har det gått betydligt trögare. Igår tog man visserligen sin andra seger, men det var först med stort besvär då man slog in segerpucken mot Forshaga med endast 14 sekunder kvar att spela. Det var också tack vare att man slet något oerhört på sina toppspelare, man gick på tre femmor redan från den andra perioden och i slutet så matchade Dennis Hall materialet ännu tuffare. Och det för att besegra ett Forshaga som inte tillhör någon av de större favoriterna i ettan. Nu hade i och för sig Hudiksvall sista två perioderna ett massivt spelövertag mot det heroiskt kämpande bortalag, men det kommer finnas betydligt tuffare motstånd att vänta framöver, och det kommer inte hålla att matcha så hårt över tid. Man har dessutom redan förlorat mot såväl Surahammar som Strömsbro, så man är definitivt inne i en formsvacka. Men hittar man ur den så finns det givetvis en hög potential, men Nybro känns definitivt hetare för tillfället.

***

Kikar man trender i övrigt bland förväntade topplag så kan man konstatera att Karlskrona definitivt börjat hitta rätt. Man inledde visserligen med förlust, men det var mot ett starkt Väsby, och sedan dess har man tagit tre raka segrar och är laget som närmast jagar Nybro. Framför allt har man fått det att lossna offensivt, där man har fått igång betydligt fler spelare än tidigare.

***

Ett lag som startade trögt är Mariestad som inledde allettan med två raka förluster. Men även om det finns betydligt mer att kräma ur laget så har man nu i alla fall börjat trampa igång och har nu två raka segrar i ryggen, en efter sudden och en efter straffar. Och det går dessutom ihärdiga rykten om att de båda tilltänkta spetsvärvningarna Joonas Alanne och Tavi Vartiainen inte är alltför långt borta från en comeback efter deras långvariga skadeuppehåll. De skulle behövas för att spetsa offensiven, bara åtta gjorda mål är alldeles för svagt för ett tilltänkt topplag. Defensivt ser det dock bra ut med endast 10 insläppta, näst minst (delat) av alla i södra allettan.

Om de båda finnarna är tillbaka redan på söndag är dock tveksamt. Då tar Bois emot en annan av de stora favoriterna inför allettan, Vimmerby. Och om Mariestad är lite på uppgång efter en svag inledning så syns inte dom tendenserna i Vimmerbys spel just nu. För de inledde visserligen allettan med en seger mot jumbon Skövde, men sedan dess har man tre raka tremålsförluster och serietvåan från den södra grundserien har tappat mycket av det härliga momentum som länge gav dem en serieledning i grundserien. Nu ska de försöka vända trenden mot Mariestad och det blir lite spännande återkomster i den matchen. Vimmerbys tränare Staffan Lundh är från Mariestad och har tränat Bois i två omgångar, och spelarna Lucas Jidenius och Philip Elgestål spelade i Bois förra säsongen. Det blir en otroligt spännande och viktig match för de båda toppkandidaterna. Vid Mariestadsseger så kan de närma sig toppen av tabellen medan Vimmerby kan ramla ner på en sistaplats, och då kan det bli kris på riktigt i Vimmerby. Men vid Vimmerbyseger så kan den uppåtgående Mariestadstrenden brytas och Vimmerby andas morgonluft istället.

Om vi tar ett kik norrut så har två andra favoriter det också trögt. Andrahandsfavoriten (efter Hudik) Boden har efter fyra matcher bara en seger. Senast var det ”Gladahammar” som kunde betvinga norra ettans seriesegrare. Boden har inte alls lyckats anpassa sitt spel efter den betydligt mer ”snåla” hockeyn som spelas i allettorna, De kommer säkert hitta vägar att åter börja vinna matcher, men det är helt klart så att Boden inte har riktigt samma slagkraft som under sin imponerande fjolårssäsong.

Östersund går också oväntat trögt. Tredjehandsfavoriterna i norr har efter fyra matcher inte tagit en enda seger efter 60 minuter, och parkerar just nu på en blygsam sjundeplats. Hos dom är det överraskande nog försvarsspelet som fallerat. Det normalt så kassaskåpssäkra försvaret har faktiskt släppt in flest (delat) mål av alla i den norra allettan, 13 stycken. Surahammar lyckades vinna senast mot dom utan sin flyktade kapten André Astley Rydberg, nu har Östersund hela sex poäng upp till serieledande ”Gladahammar”, vem hade trott det inför allettanpremiären?

Lämna ett svar