Betygen på lagens grundserie – Norra

Grundserierna är färdigspelade och som vanligt så har en del lag gått som förväntat, men det finns också ett gäng som både överpresterat och såna som underpresterat. Därför är det läge att sätta betyg på lagens prestationer under grundserien, och som nummer tre ut kommer nu betygen på den norra ettan.

Betygsskala:
1 Kraftigt under förväntan
2 Under förväntan
3 Efter förväntan
4 Över förväntan
5 Kraftigt över förväntan

1. Boden 36 poäng 65-36 i målskillnad

Betyg 3

Boden var inför säsongen min favorit att ta hem grundserien. Men när pucken släpptes så hackade spelet länge för favoriterna och man låg faktiskt utanför allettanplats ett bra tag. I det läget hade man inte alls det jobbiga och fysiska spelet som man ville ha, det där malandet som gör att motståndarna till slut inte kan stå emot. Men på slutet så fick man ihop spelet bättre och man avslutade grundserien med sju raka segrar (varav en på wo), och man vann därmed också serien. Det gör att Boden kommer undan med godkänt betyg.

2. Östersund 35 poäng 63-44 i målskillnad

Betyg 3

Att Östersund är ett topplag i den norra ettan är givet, jag tippade dom som tvåa. Därför är andraplatsen man nu fick precis enligt förväntan. Dock så har prestationen varierat, man har varvat starka segrar mot Boden och Kalix med plattmatcher där man förlorat mot Sundsvall och Örnsköldsvik. Framför allt har bortaspelet hackat, där har man bara tagit 13 av 27 poäng, det kan inte vara godkänt för ett topplag. Man undrar om inställningen funnits där varje gång? Hemma har man dock lyckats betydligt bättre (22 av 27 poäng) och därmed blir betyget 3.

3. Kalix 33 poäng 64-53 i målskillnad

Betyg 3

Efter en inledande förlust mot Kiruna IF så hade Kalix en imponerande streak med nio segrar på tio spelade matcher. I det skedet ledde man serien klart men en skrivbordsförlust och fyra förluster sista sex matcherna gjorde att man till slut kom på en förväntad tredjeplats. Förstakedjan med Emil Lindholm, Samuel Eriksson och Ace Cowans gjorde stor succé och ledde laget, defensivt har det dock sett lite ihåligare ut.

4. Piteå 32 poäng 58-45 i målskillnad

Betyg 3

Det forna storlaget Piteå låg länge utanför allettanplats men i sista omgången så lyckades man besegra Kiruna IF i en klassisk sexpoängsmatch och därmed var allettanplatsen deras. Också här prickade laget min tippade placering och betyget blir därefter. Det mest uppseendeväckande, och kanske en stor anledning till att man länge hade problem att klättra över strecket, är att Magnus Isaksson inte varit lika het på poängfronten denna säsong. Den otroligt viktige centern, som sväljer enormt mycket istid, har vunnit poängligan i Piteå fem säsonger i rad (delat en säsong med Joakim Högberg) med ett poängsnitt på en bra bit över en poäng per match. Men denna säsong hamnade snittet strax under en poäng och han kom därmed bara på en tredjeplats i den interna poängligan (bakom Victor Edström och Ludwig Stenvall).

5. Kiruna AIF 32 poäng 50-45 i målskillnad

Betyg 5

Norra ettans stora skräll. Med en krisande ekonomi som innebar att man fick släppa flera av sina bästa spelare (bland annat Jacob Hansson Geidon till lokalrivalen IF, en övergång som verkligen sved), så var det få som trodde på Kiruna AIF inför denna säsong. Med dåligt med pengar så fick man chansa genom att plocka in tre letter, Ricards Bernhards, Arturs Homjakovs och Rihards Puide. Ny tränare blev Juhani Matikainen från den obskyra italienska andraligan. Det visade sig bli riktiga vinstlotter! För ett par av letterna (Bernhards och Homjakovs) kom etta och trea i interna poängligan och spelet som Matikainen satte gjorde laget riktigt framgångsrikt. Så framgångsrikt att man alltså spelar allettan för första gången sedan föreningen återstartades, och på lokalrivalen IF:s bekostnad. Den revanschen måste sitta enormt skönt för alla AIF:are!

6. Kiruna IF 31 poäng 64-41 i målskillnad

Betyg 3

Visserligen hade jag tippat IF som femma, men man är ju så nära! Med plus 23 i målskillnad så borde man också nå en allettanplats, men nu får man nesan att se lokalrivalen sno åt sig sista platsen med en poängs marginal, surt! Det såg ju så bra ut annars. Man hade platsen i en liten ask i den näst sista omgången när man i lokalderbyt gör allt utom mål i förlängningen, men trots det förlorar. Det kom att besegla IF:s öde.

7. Teg 30 poäng 66-53 i målskillnad

Betyg 3

Många hade förväntat sig att Teg skulle spela allettan, men själv så tippade jag dom faktiskt sjua. Jag siade att app av spelare som Elias Edström, Isak Stenlund Ädelgran och Mattias Granlund skulle bli för kännbara och så kom det också att bli. Som vanligt spelade man dock en underhållande anfallshockey, men som vanligt så blir det lite för naivt ibland och bakåt läcker det för mycket.

8. Sundsvall 19 poäng, 43-70 i målskillnad

Betyg 2
Förra säsongen var man länge med och utmanade om en allettanplats. Visserligen blev man av med Samuel Eriksson och Emil Lindholm inför säsongen, men Anton Gustafsson var å andra sidan ett förstklassigt nyförvärv och därmed trodde jag att Sundsvall återigen skulle kunna utmana men att de inte riktigt skulle räcka till. Men de var inte ens nära. Blott 19 poäng på 18 matcher är för dåligt och säsongen kan absolut inte få godkänt.

9. Örnsköldsvik 15 poäng 39-73 i målskillnad

Betyg 3

Jag drog mer eller mindre lott om vilket lag som skulle komma sist av Örnsköldsvik och Vännäs, men gick på magkänslan och tippade Vännäs före. Den magen ger jag inte mycket för. För i slutändan så var det Örnsköldsvik som drog det längsta strået.

10. Vännäs 7 poäng 28-80 i målskillnad

Betyg 2
Visst är det bara en placering ner mot mitt tips, det är inte därför de fick en tvåa i betyg. Nej tvåan kommer för att de blott tog sju ynka poäng under grundserien och att man har förlorat matcherna med i snitt 3 måls marginal (grovt räknat). Att de skulle vara ett bottenlag var förväntat, men att ett lag tränat av Jesper Jäger skulle vika ner sig så hade jag inte trott.

Lämna ett svar